Ο Καμμένος φεύγει, οι «πρόθυμοι» έρχονται


Γράφει ο Βαγγέλης Σαρακινός

Το προαναγγελθέν διαζύγιο επισημοποίησαν σήμερα Τσίπρας και Καμμένος, δρομολογώντας πολιτικές εξελίξεις, με φόντο την συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια. Ο Πάνος Καμμένος αποχωρεί από την κυβέρνηση και δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, παίρνοντας μαζί του, όπως δείχνουν τα πράγματα, μόνον τους μισούς ΑΝΕΛ, και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Μετά από μία εβδομάδα αντεγκλήσεων και έντονου παρασκηνίου οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συναντήθηκαν το πρωί και αμέσως μετά ο Καμμένος κοινοποίησε την οριστική απόφασή του να αποσύρει την στήριξη στην κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό, ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης, ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Άμυνας, τον οποίο από την Τρίτη θα αντικαταστήσει ο μέχρι σήμερα Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης. Σημείωσε μάλιστα με νόημα, ότι θα κάνει δεκτή και κάθε άλλη παραίτηση που θα του υποβληθεί από βουλευτή ή στέλεχος των ΑΝΕΛ που μετέχει στην κυβέρνηση.

Ρισκάρει όντως ο Τσίπρας;

Η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση δεν υποχρέωνε τον πρωθυπουργό να απευθυνθεί στην Βουλή και να αναζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του. Ο ίδιος ωστόσο το είχε εξαγγείλει στην συνέντευξή του στο Open, σημειώνοντας ότι, αν ο κυβερνητικός εταίρος του αποσύρει την στήριξή του, τότε «θα μετρηθούμε στο Κοινοβούλιο».
Γιατί όμως ο Τσίπρας δεν περίμενε ενδεχόμενη υποβολή πρότασης δυσπιστίας από την αντιπολίτευση και επέλεξε να ζητήσει ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης; Ένας λόγος είναι ότι θέλει να δίνει την εικόνα πως αυτός καθορίζει τις εξελίξεις και ότι δεν παραμένει αγκιστρωμένος στην εξουσία, αλλά αντιθέτως σέβεται τις δημοκρατικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Με την απόφασή του αυτή άλλωστε, ο πρωθυπουργός, αν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, αφαιρεί από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ήδη τον κατηγορεί ότι έχει χάσει την λαϊκή εντολή, το επιχείρημα ότι κυβερνά και χωρίς την απαιτούμενη κοινοβουλευτική έγκριση.
Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν φαίνεται και ιδιαίτερα πρόθυμη τις τελευταίες ημέρες να προχωρήσει στην υποβολή πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, κάτι που έθιξε με τον δικό του τρόπο και ο Καμμένος. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προκάλεσε μάλιστα τον Μητσοτάκη να αποκηρύξει, εδώ και τώρα δημοσίως, την Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλώνοντάς ότι ο ίδιος θα υπέγραφε αυτοστιγμεί την πρόταση δυσπιστίας του κατά της κυβέρνησης.
Τι είναι όμως εκείνο που επιζητά ο πρωθυπουργός μέσα από την ψήφο εμπιστοσύνης, ανεβάζοντας μάλιστα ψηλά τον πήχη σχετικά με το αποτέλεσμα; Για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή ο Τσίπρας δεν χρειάζεται 151 ψήφους. Αν κάποιοι βουλευτές ή κόμματα απέχουν από την ψηφοφορία η κυβέρνησή του παίρνει την έγκριση του Κοινοβουλίου, ακόμη και με μία ψήφο περισσότερο υπέρ, επί των ψηφισάντων.
Ο ίδιος όμως έχει δηλώσει, πάλι στην συνέντευξή του στο Open, ότι αν δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 151, τότε θα επισπεύσει τις εκλογές και δεν θα πάει μέχρι τον Οκτώβριο, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ότι θέλει. Υπό αυτό το πρίσμα η απόφαση του πρωθυπουργού εμπεριέχει ένα ρίσκο, όμως το μόνο που μπορεί να υποθέσει κάποιος είναι ότι όντως έχει εξασφαλίσει τους 151 βουλευτές και για τις Πρέσπες και για την ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό ανέφεραν άλλωστε χθες ακόμη και στελέχη της αντιπολίτευσης και σε  αυτό συνηγορεί η εικόνα που παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες οι ΑΝΕΛ και άλλα μικρά κόμματα.

Ο καθένας το «ποτήριον» του

Μόνον τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός ότι την ώρα που ο Καμμένος έκανε το δικό του «keep walking» βουλευτές του κόμματός του υιοθετούσαν το σλόγκαν «follow your heart». Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος λείπει καιρό από το κόμμα, έλλειπε και από την συνέντευξη τύπου για να δηλώσει λίγη ώρα αργότερα ότι τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Απούσα ήταν και η Έλενα Κουντουρά (μέχρι αργά το βράδυ βρισκόταν στον Καναδά), η οποία έχει ήδη δηλώσει ότι για τις Πρέσπες θα ψηφίσει κατά συνείδηση και ότι στηρίζει την κυβέρνηση, ενώ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος χθες δήλωνε ότι δεν ψηφίζει την συμφωνία, την ώρα που ο Καμμένος ανακοίνωνε την αποχώρηση από την κυβέρνηση, έψαχνε την «άλλη μισή καρδιά του στην Κίνα». Αν σε αυτούς προστεθεί και ο Κώστας Ζουράρις, ο οποίος δεν ψηφίζει την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θέλει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τον συνταγματικό της βίο, τότε μάλλον ο Τσίπρας έχει τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ.
Ο πρωθυπουργός χρειαζόταν δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ για να ολοκληρώσει τις κοινοβουλευτικές διεργασίες γύρω από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την ψήφο εμπιστοσύνης και για τον λόγο αυτόν απέρριψε το αίτημα του Καμμένου να τους αποδεσμεύσει όλους. Το θέμα αυτό ήταν άλλωστε το βασικό σημείο τριβής στις σχέσεις των δύο ανδρών, σε ότι αφορά το πόσο βελούδινο θα ήταν τελικά το διαζύγιό τους.

Μετρημένα κουκιά

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είναι μπετόν σε όλες τις ψηφοφορίες και σε αυτούς έχει προστεθεί και η Κατερίνα Παπακώστα. Με τον Παπαχριστόπουλο και τον Ζουράρι οι βουλευτές που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης γίνονται 148 και με τους άλλους δύο των ΑΝΕΛ, αν όντως προσχωρήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση γίνονται 150.
Ο Γιάννης Σαρίδης πάντως, από την Ένωση Κεντρώων, ο οποίος είχε ψηφίσει τον προϋπολογισμό και κάποιοι τον ήθελαν υποψήφιο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, έκανε σαφές σήμερα ότι διαφωνεί με την Συμφωνία και για τον λόγο αυτόν δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση. Από την άλλη, αν και το Ποτάμι ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο Σπύρος Δανέλλης έχει ήδη διαφοροποιηθεί εδώ και ημέρες, τονίζοντας μάλιστα ότι αν τεθεί τέτοιο ζήτημα «η συνεπής στάση αυτών που θεωρούν ότι είναι συμφέρουσα η Συμφωνία αυτή (είναι ότι) θα πρέπει να κάνουν την επιλογή της ψήφου εμπιστοσύνης».
Έτσι όμως ο Τσίπρας φαίνεται να έχει τους 151, τους οποίους ο ίδιος έθεσε ως όριο για να πάει την θητεία της κυβέρνησης μέχρι τον Οκτώβριο. Και αν τα παραπάνω επιβεβαιωθούν και στην ψηφοφορία τότε θα έχει κάνει και ένα ρεκόρ, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι ο μόνος πρωθυπουργός που υπηρέτησε μνημόνιο και έβγαλε τετραετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.