Η ΕΕ, το Brexit και οι «Εκατόν Ημέραι»


Γράφει ο Κωνσταντίνος Κόλμερ

«Ο την γην παίξας, ο την γην χάσας / εις μίαν και μόνην ώραν / εις του Βατερλώ την χώραν». Ο Ναπολέων εχρειάσθη εκατό μέρες, από τη νήσο Έλβα στην ήττα του Βατερλώ. Το ίδιο φρονούν οι «εταίροι» μας στην Κομισιόν, μετά την απόρριψη του αιτήματος της Βρετανίδος πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, να επαναδιαπραγματευθή την «εύτακτη αποχώρηση» της Βρετανίας από την Γερμανοευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

 Και χωρίς πολιτική διαβούλευση για το Brexit, απομένει η «άτακτος απόσυρσις».

«Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε», μεταδίδει το πρακτορείον Bloomberg. «Θα λέγαμε ψέματα εάν δεν αναφέραμε ότι η Βρετανία ευρίσκεται τώρα εις τροχιά αποχωρήσεως από την ΕΕ την 29η Μαρτίου 2019, χωρίς μεταβατική συμφωνία, ενώ οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν τώρα την εκπόνηση σχεδίων εκτάκτου ανάγκης, εάν η Τερέζα Μέι δεν κατορθώσει να πείσει το Κοινοβούλιο να ψηφίσει την υπάρχουσα συμφωνία».
Κατά το Zero Hedge «κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανον. Οπότε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ ενέκρινε τη διάθεση άλλων δύο δισ στερλινών πέραν των ήδη εγκεκριμένων 2,5 δισ. για την προστασία των βρετανικών συνόρων με την πρόσληψη νέων συνοριακών φρουρών και ακτοφυλάκων δια τη φύλαξη των χωρικών υδάτων της χώρας. Επιπροσθέτως κινητοποιούνται 3.500 στελέχη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων για την αντιμετώπιση του ‘σχεδίου εκφοβισμού’ που διατρέχει όλη την αγορά της χώρας».
«Ο μόνος φόβος από την (άτακτη) αποχώρηση της Βρετανίας από την Τελωνειακή Ένωση είναι ότι θα μείνει χωρίς εκπροσώπηση στη διευθέτηση εμπορικών διαφορών», καταλήγει ο καλός αναλυτής. Άλλοι πάλι προβλέπουν ελλείψεις προϊόντων στα βρετανικά σούπερ μάρκετ και φαρμάκων στα φαρμακεία και τινές ιδιοκτήτες πτώση των τιμών των ακινήτων στο Λονδίνο (όπου είχαν εκτοξευθεί προηγουμένως στα ύψη). Για τους Ευρωπαίους ρέκτες που πίνουν το ουϊσκάκι των στας «παμπ» του Κόντινεντ, η ανατίμηση είναι βεβαία.
Τέλος, εκφράζονται επιφυλάξεις δια το CITY, αν θα διατηρήσει τον διεθνή ρόλο του ως κέντρου κεφαλαίων, τραπεζών και συμψηφισμού απαιτήσεων, εις όφελος των χρηματιστηρίων της Φρανκφούρτης ή των Παρισίων. Εν τούτοις όλες αυτές οι προφητείες φέρουν στη μνήμη τους στίχους του μεγάλου Αλεξανδρινού μας ποιητή: «Οι αστρολόγοι (οι πληρωμένοι) της αυλής εφλυαρούσαν». Από το ποίημα «Μανουήλ Κομνηνός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.