Πως μοιράζει τον κυπριακό ενεργειακό πλούτο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ


Γράφει ο Κωνσταντίνος Κόλμερ

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μη κατονομαζόμενος –το πράγμα έχει σημασία– εξέφρασε την παγία αμερικανική θέση όσον αφορά τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποθαρρύνει τις ενέργειες και τη ρητορική που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή και διετύπωσε την άποψη ότι «οι πόροι της Κύπρου θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς (υπογραμμίσεις μας), μεταξύ των δύο κοινοτήτων», ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής. Βέβαια, «στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης» του Κυπριακού προβλήματος, κατά πώς την αντιλαμβάνεται η Τουρκία και το «σχέδιον Ανάν» .

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Μόνον ένας ανώνυμος εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών θα μπορούσε να υποκρίνεται ότι αγνοεί ότι το Κυπριακό είναι υπόθεση παρανόμου εισβολής και κατοχής ανεξαρτήτου κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ. Ένας πονηρός διπλωμάτης θα έπαιζε με τις λέξεις «πάγιο» και «ισομερής» για να περάσει η επίβουλη πολιτική του στο Κυπριακό εις αγραμμάτους.

«Παγία θέσις» σημαίνει «σταθερή, μόνιμη και αμετακίνητη» πολιτική, αλλά η αμερικανική έχει περάσει από σαράντα κύματα: Από το «εμπάργκο όπλων» του προέδρου Κάρτερ εις βάρος της Τουρκίας την επαύριον της εισβολής μέχρι και σειράς αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναγνωρίζουν ως νόμιμη μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία με αμερικανική ψήφο. «Ισομέρεια» εξ άλλου σημαίνει από διαμοίραση, εν προκειμένω των ενεργειακών πόρων στην Κυπριακή ΑΟΖ, 50-50 με την τουρκική κοινότητα της νήσου μέχρις και το χημικό φαινόμενο, κατά το οποίο διαφορετικές ενώσεις έχουν την ίδια σύνθεση και το ίδιο μοριακό βάρος.

Οι Ταλεϊρανδίσκοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Γνωρίζομε εν τούτοις από τις βρετανικές απογραφές ότι προ της τουρκικής εισβολής, ο ισλαμικός πληθυσμός της Κύπρου ήταν μόλις 18% του συνόλου αποτελουμένου κυρίως από Έλληνες και από ολίγους Μαρωνίτες και Αρμενίους, όλους χριστιανούς. Βεβαίως, κατόπιν της τουρκικής εισβολής, τον Αύγουστο του 1974, ο μεν τουρκοκυπριακός πληθυσμός εμειώθη αισθητώς, οι δε επήλυδες προσκλειθέντες εξ Ανατολίας Τούρκοι, αυξήθησαν κατακορύφως, με τη γνωστή τακτική αποικισμού και εξοντώσεως των γηγενών (όρα Έλληνες της Κωνσταντινουπόλεως της Ίμβρου και της Τενέδου, καθώς και Σύρους Άραβες της Αλεξανδρέττας.
Αλλά ακόμη και σήμερα, οι ελεύθεροι Κύπριοι στο νότιο τμήμα της νήσου, αποτελούν την πλειοψηφία του συνολικού πληθυσμού, οπότε η «παγία αμερικανική πολιτική» υποφέρει λογικώς και αντιφατικώς ακόμη και προς το μονομερές υπέρ της Τουρκίας σχέδιον Ανάν.

Ισομερής κατά τα αγγλοελληνικά λεξικά αντιστοιχεί στη βαρβαρίζουσα διατύπωση: having equal parts.

Να υπενθυμίσωμε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δια να το καταλάβουν οι Ταλεϋρανδίσκοι του, χωρίς ίχνος ρατσισμού, ότι ο ελληνοκυπριακός πληθυσμός is not of equal size population (δεν είναι του ίδιου μεγέθους πληθυσμός) με το ανελεύθερο τμήμα της Νήσου και θα ήταν παράδοξο οι ενεργειακοί πόροι των ΗΠΑ να διεμοιράζοντο με τους γηγενείς Ινδιάνους 50-50 κατά τη λογική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Από πλευράς, τέλος, υψηλής γεωπολιτικής, τι θα έλεγαν οι γείτονες της Κύπρου και σύμμαχοι της Αμερικής Ισραηλινοί, αν πάλι σημαντικοί ενεργειακοί πόροι κατελαμβάνοντο από την Τουρκία, όπως επιχειρεί ανεπιτυχώς στη Μοσούλη του Ιράκ, στη Συρία με το Ισλαμικό Κράτος και αλλού;
Η λογική, η διπλωματία και η ιστορία ενισχύουν την ανισομέρεια του μεριδίου των ενεργειακών πόρων στην Κύπρο. Καλόν θα ήταν οι Αμερικανοί διπλωμάτες να παύσουν εκθέτοντες την ακριβοδικαία κρίση, στην περίπτωση της πολύπαθης Κύπρου και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.