1,5 εκατομμύριο παιδιά χρειάζονται βοήθεια


Πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η κατάσταση είναι απελπιστικά σκληρή για τα παιδιά στη χώρα, τονίζει σε έκθεσή του που δημοσιοποιεί σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Περίπου 1,5 εκατομμύριο αγόρια και κορίτσια, δηλαδή τα δύο τρίτα των παιδιών στη χώρα των περίπου 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, διαπιστώνει η UNICEF στην έκθεσή της. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 300.000 σε σύγκριση με αυτόν που καταγραφόταν το 2016.
Πάνω από 43.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών προβλέπεται να αντιμετωπίσουν πολύ υψηλό κίνδυνο θανάτου από ακραίο οξύ υποσιτισμό μέσα στο 2019, προειδοποιεί η υπηρεσία του ΟΗΕ.
«Αυτή η κρίση εκτυλίσσεται σε μια από τις φτωχότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο. Οι συνθήκες είναι απελπιστικές για τα παιδιά», υπογράμμισε η Κριστίν Μουιγκανά, αντιπρόσωπος της UNICEF στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Το ένα στα τέσσερα παιδιά είτε έχει εκτοπιστεί, ή ζει στην προσφυγιά. Χιλιάδες παιδιά ζουν παγιδευμένα στις τάξεις ένοπλων ομάδων, χρησιμοποιούνται σαν στρατιώτες και βοηθητικοί, ενώ χιλιάδες άλλα είναι θύματα σεξουαλικής βίας, συνεχίζει η UNICEF.
Παράλληλα, ο αριθμός των επιθέσεων εναντίον εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής υπερτετραπλασιάστηκε τον περασμένο χρόνο, κατά την έκθεση. Καταγράφηκαν 67 τέτοιες επιθέσεις το 2017, αλλά ήδη 294 μόνο μέσα στους πρώτους οκτώμισι μήνες του 2018.
Στη χώρα, που διαθέτει πλούσια κοιτάσματα διαμαντιών αλλά παραμένει βυθισμένη στην απόλυτη φτώχεια, ξέσπασε σοβαρή κρίση στα τέλη του 2012, όταν άρχισαν συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες χριστιανών και μουσουλμάνων. Ο πρόεδρος Φρανσουά Μποζιζέ ανατράπηκε από τους αντάρτες της συμμαχίας Σελεκά, που αποτελείται κυρίως από μουσουλμάνους. Οι κυρίως χριστιανοί παραστρατιωτικοί Αντιμπαλακά εξαπέλυσαν αντεπίθεση.
Έπειτα από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας το 2016, εχθροπραξίες ξέσπασαν ξανά στις αρχές του 2017 σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα. Στην πρωτεύουσα Μπανγκί η κατάσταση μοιάζει ομαλή, αλλά σχεδόν ολόκληρη η υπόλοιπη επικράτεια -- τα τέσσερα πέμπτα της -- ελέγχεται από ένοπλες ομάδες που μάχονται για τον έλεγχο των πόρων και των εδαφών.
Πολλές ένοπλες ομάδες πλέον βάζουν στο στόχαστρο κατά κύριο λόγο τους αμάχους, επιτίθενται σε νοσοκομεία και κλινικές, σχολεία, τεμένη, εκκλησίες, καθώς και σε καταυλισμούς εκτοπισμένων. Σχεδόν 650.000 άνθρωποι, τουλάχιστον οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά, έχουν εκτοπιστεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ενώ πάνω από 570.000 άλλοι έχουν βρει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Τα σκελετωμένα σώματα των παιδιών που ήταν αρκετά τυχερά για να καταφέρουν να φθάσουν στην πτέρυγα του μοναδικού παιδιατρικού νοσοκομείου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας που είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού ουσιαστικά ουρλιάζουν "λιμός"», τονίζει η UNICEF.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, παρά την επιδείνωση της κρίσης, δεν χορηγείται αρκετή βοήθεια. Μόλις το 44% του ποσού των 57 εκατομμυρίων δολαρίων που ζήτησε η UNICEF για να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το 2018 είχε καλυφθεί μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου.
Και αυτό την ώρα που πολλές περιοχές της χώρας, ειδικά στο κεντρικό και στο ανατολικό της τμήμα, βρίσκεται στη φάση 4 της πεντάβαθμης κλίμακας του κινδύνου εκδήλωσης λιμού, τονίζει ο ΟΗΕ.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσω enallaktikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.