«Μαγική εικόνα» στο υπερπλεόνασμα των 6,46 δισ.


Γράφει ο Γιώργος Παππούς

Κάτι παραπάνω από 2,8 δισ. ευρώ καλύτερη επίδοση από τον στόχο, δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το 10μηνο, αλλά αν σκαλίσει κανείς τα στοιχεία, θα διαπιστώσει ότι δεν είναι όλα ρόδινα πίσω από το πλεόνασμα των 6,460 δισ. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Κατ’ αρχάς, καταγράφεται υπέρβαση στα καθαρά έσοδα κατά 1,585 δισ. ευρώ, αλλά η μισή… επιτυχία οφείλεται στο ότι οι επιστροφές φόρων είναι κατά 770 εκατ. ευρώ κάτω του στόχου. Το υπουργείο Οικονομικών επικαλείται το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των επιστροφών εκτελείται μέσω των πληρωμών 1,346 δισ. από τις ειδικές δόσεις του 3ου Μνημονίου, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 699 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης.
Ειδικά όσον αφορά στον Οκτώβριο, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5,108 δισ. ευρώ, καταγράφοντας υπέρβαση έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 576 εκατ. ευρώ, η οποία αποδίδεται εν πολλοίς στην υστέρηση κατά 262 εκατ. ευρώ του μηνιαίου στόχου επιστροφών. Το πού υπήρξαν υπερεισπράξεις, θα φανεί στο αναλυτικό δελτίο Προϋπολογισμού.

Μειωμένες οι δημόσιες επενδύσεις

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για μια ακόμα φορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δυστυχώς όχι για θετικούς λόγους, καθώς οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι μειωμένες κατά 1,321 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο, μαρτυρώντας την υποεκτέλεση των επενδυτικών δημόσιων δαπανών.
Θα μπορούσε, δε, να υποστηρίξει κανείς ότι ο συνδυασμός αυτών των μειωμένων δαπανών, με τις καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων και τη διαφαινόμενη νέα καθυστέρηση εξόφλησης του stock των κρατικών χρεών στον ιδιωτικό τομέα, στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά παρά το ότι «λεφτά υπάρχουν», όπως φαίνεται από τους σχεδιασμούς για αναδρομικά και κοινωνικό μέρισμα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.