Μοσχάρι στο γιαούρτι, έντομα, χοιρινό... Τα πραγματικά συστατικά που κρύβονται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε
Γιαούρτι φρούτων χωρίς φρούτα, μη ισορροπημένα προϊόντα (πολύ γλυκά, πολύ αλμυρά, πολύ λιπαρά) δήθεν υγιεινά, πληροφορίες που είναι ασαφείς ή ακατανόητες για τους απλούς ανθρώπους.
Έντομα, μοσχάρι, χοιρινό κλπ. Στη νέα έρευνα, του παρατηρητηρίου τροφίμων Foodwatch περιλαμβάνονται τυποποιημένα τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης στη Γαλλία (αλλά και σε άλλες χώρες), που περιέχουν συστατικά, τα οποία δεν αναφέρονται στην ετικέτα τους.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
Η βιομηχανία τυποποιημένων τροφίμων καταφεύγει σε πολλαπλά κόλπα για να δώσει καλύτερη εικόνα στα προϊόντα που πουλάει, ενώ αποκρύπτει τα πραγματικά συστατικά που περιέχουν.
Στη συσκευασία του φαγητού μας, αυτές οι καταχρηστικές πρακτικές δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Σύμφωνα με το Foodwatch, η νομοθεσία ανέχεται σε πολλές περιπτώσεις τη σήμανση τροφίμων με τρόπο που είναι παραπλανητικός για τους καταναλωτές.
Τα ράφια των σούπερ μάρκετ, επισημαίνει το παρατηρητήριο, είναι γεμάτα με ετικέτες τροφίμων που εξαπατούν.
Η πιο πρόσφατη αποκάλυψη που έκανε το Foodwatch αφορά στην ύπαρξη μοσχαρίσιου κρέατος σε γιαούρτι. Δεν πρόκειται για αστείο! Αλλά για τα κρυφά πρόσθετα ζωικής προέλευσης που κρύβονται σε τυποποιημένα τρόφιμα.
@pixabay
Το γιαούρτι "Le Panier de Yoplait 0%", σύμφωνα με το παρατηρητήριο τροφίμων, παρουσιάζει στους καταναλωτές την ειδυλλιακή πλευρά του: ότι περιέχει φρούτα του δάσους.
Με μια προσεκτική ματιά στον κατάλογο των συστατικών του, ωστόσο, φαίνεται πως η συνταγή περιλαμβάνει ζελατίνη, ένα συστατικό που συχνά λαμβάνεται από τα ζώα.
Ερωτηθείσα από την Foodwatch, η εταιρεία Yoplait απάντησε ότι η εν λόγω ζελατίνη προέρχεται από βοοειδή, αλλά δεν το προσδιορίζει στην σήμανση του προϊόντος της!
Σύμφωνα με το Foodwatch, αυτό είναι ένα από τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να μην αποκαλύψουν τα πραγματικά συστατικά που περιέχουν τα προϊόντα τους: αποκρύπτουν την αλήθεια...
@wikimedia commons
Δεν υπάρχουν σχόλια: