Οι μισές γυναίκες θα διαγνωστούν με άνοια, Πάρκινσον ή εγκεφαλικό


Η άνοια, το εγκεφαλικό και ο παρκινσονισμός συγκαταλέγονται στις κύριες αιτίες θνησιμότητας και αναπηρίας σε ηλικιωμένα άτομα και αποτελούν τεράστιο βάρος για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους. Αυτές οι κοινές νευρολογικές ασθένειες μοιράζονται πολλούς παράγοντες κινδύνου και τείνουν να συνυπάρχουν. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Οι ασθενείς με παρκινσονισμό έχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας και οι ασθενείς με άνοια έχουν με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, ο έλεγχος του βάρους, η σωματική άσκηση, η αποφυγή καπνίσματος, η λελογισμένη κατανάλωση αλκοόλ, καθώς επίσης ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης σε φυσιολογικά επίπεδα, βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου μέχρι προχωρημένη ηλικία.
Τώρα, σύμφωνα με μια ολλανδική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, οι μισές γυναίκες και ένας στους τρεις άνδρες άνω των 45 ετών είναι πιθανό να διαγνωσθούν με άνοια, νόσο Πάρκινσον ή να πάθουν εγκεφαλικό κάποια στιγμή αργότερα στη ζωή τους.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Arfan Ikram, ανέλυσαν στοιχεία για 12.100 άτομα (το 58% γυναίκες), που ήταν πάνω από 45 ετών κατά την έναρξη της έρευνας.
Στη διάρκεια 26 ετών παρακολούθησης (1990-2016) πέθαναν οι 5.291 άτομα. Από αυτούς  3.260 δεν είχαν διαγνωσθεί με καμία νευρολογική πάθηση, 1.489 διαγνώσθηκαν με άνοια (το 80% με νόσο Αλτσχάιμερ), 263 με νόσο Πάρκινσον, ενώ οι 1.285 με εγκεφαλικό (το 65% ισχαιμικού τύπου).
Υπολογίστηκε ότι ο κίνδυνος μιας 45άρας γυναίκας να εμφανίσει κάποια από αυτές τις τρεις νευρολογικές παθήσεις στη ζωή της, ήταν 48%, ενώ για ένα 45άρη άνδρα ο κίνδυνος ήταν μικρότερος (36%). Ειδικότερα για την άνοια, στην ηλικία των 45 ετών ο κίνδυνος κατοπινής διάγνωσης ήταν 26% περίπου για μια γυναίκα και 14% για έναν άνδρα.
Ενώ τα άτομα ηλικίας 45 ετών ανεξαρτήτως φύλου έχουν σχεδόν παρόμοιο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό, οι άνδρες έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να το πάθουν σε μικρότερη ηλικία από ό,τι οι γυναίκες. Από την άλλη, οι γυναίκες έχουν διπλάσια πιθανότητα από τους άνδρες να διαγνωσθούν τόσο με άνοια όσο και με εγκεφαλικό στη διάρκεια της ζωής τους.
Όπως είπε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Silvan Licher, «οι μεσήλικες εστιάζουν την προσοχή τους κυρίως στην καρδιοπάθεια και στον καρκίνο, όμως οι ασθένειες του εγκεφάλου είναι συχνότερες στους ηλικιωμένους. Για τους ανθρώπους άνω των 85 ετών, η άνοια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλοί άνθρωποι στην τρίτη ηλικία πάσχουν από περισσότερες από μία νευρολογικές παθήσεις, δύο ή και τρεις ταυτόχρονα. Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να διαγνωσθούν με άνοια, Πάρκινσον ή εγκεφαλικό, όπως έδειξε η μελέτη, είναι όσοι στη μέση ηλικία είχαν υψηλότερη πίεση του αίματος, υψηλή χοληστερόλη, καρδιακές αρρυθμίες και διαβήτη τύπου 2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.