Τα μυστικά κονδύλια, ο Σόρος και ο σπόρος


Γράφει ο Βαγγέλης Σαρακινός

Τις επόμενες κινήσεις του Νίκου Κοτζιά διερευνούν πλέον στην κυβέρνηση, την ώρα που οι αιχμές για τα μυστικά κονδύλια και την διαχείρισή τους κυριαρχούν στην πολιτική επικαιρότητα. Παραλλήλως, στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σε μία, κατά ριπάς, επίθεση φιλίας προς τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, προκειμένου να αποφευχθούν απρόβλεπτες για την ώρα εξελίξεις.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Ο Κοτζιάς έφυγε «πικραμένος» από την κυβέρνηση, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, καθώς θεώρησε ότι δεν τον κάλυψε όσο έπρεπε στην επίθεση που του έκανε ο Καμμένος σχετικά με την διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου του. Στην κυβέρνηση δεν είναι λίγοι, εκείνοι που περιμένουν ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θα απαντήσει με πολιτικές κινήσεις, και μάλιστα σύντομα, καθώς εκτιμούν ότι ο Κοτζιάς δεν ξεχνάει εύκολα.
Απέναντι σε αυτήν την πρόκληση και με τον φόβο ενδεχόμενων αποκαλύψεων, πολλά κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να υποβαθμίσουν την παραίτησή του, αποδίδοντάς την σε προσωπικούς και όχι σε πολιτικούς λόγους. Επιχειρούν, επίσης, να διώξουν κάθε σκιά από την «ηθική ακεραιότητα του Κοτζιά» σε ό,τι αφορά την διαχείριση των απόρρητων κονδυλίων.

Επίθεση φιλίας

Στην μακροσκελή δήλωσή του, άλλωστε, για την αποδοχή της παραίτησης και την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον ίδιο, ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα. Αντιθέτως, το πολιτικό μήνυμα της δήλωσής του, ότι στόχος του είναι να εργαστεί για την επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν συνιστά αμφισβήτηση της πολιτικής Κοτζιά στο υπουργείο.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης. Όλοι τους απέδωσαν και εξακολουθούν να αποδίδουν την παραίτηση Κοτζιά σε προσωπικούς λόγους, αφήνοντας μακριά από αυτήν κάθε πολιτική διαφορά.
«Πολιτικά μη ερμηνεύσιμη» χαρακτήρισε την παραίτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρξε καμία διαφορά θέσεων ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών. Επίσης, ότι δεν τέθηκε ποτέ το δίλημμα «Καμμένος ή Κοτζιάς». Για «κακή εξέλιξη» μίλησε ο Πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας ότι δεν αλλάζει η πολιτική. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τον υπουργό Εξωτερικών «όχι απλώς προσηλωμένο» σε αυτήν την πολιτική, αλλά δημιουργό της. Στην ανυπαρξία διλήμματος αναφέρθηκε και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας και αυτός την συνέχιση της πολιτικής του και το «ακατανόητο»της παραίτησης Κοτζιά.

Τα μυστικά κονδύλια

Σύμφωνα με τις διαρροές από το Υπουργικό Συμβούλιο στην κόντρα Κοτζιά-Καμμένου ο υπουργός Άμυνας άφησε αιχμές για κακοδιαχείριση των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών, με τον υπουργό Εξωτερικών να απαντά ότι θα πρέπει να ελεγχθούν και τα κονδύλια του υπουργείου Άμυνας. Ο φαρμακερός διάλογος των δύο υπουργών, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμη και από εκείνα που κυβέρνησαν στο παρελθόν με μονοκομματικές κυβερνήσεις, αλλά δεν γνωρίζουν από τέτοια πράγματα!
Την κατάσταση ανέλαβε να σώσει ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος σε λεπτομερή ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους, επισήμανε ότι η Βουλή έχει γνώση των ειδικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών, με βάση το νόμο που ψηφίστηκε το 2017, δηλαδή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Παίρνοντας αποστάσεις από τις αιχμές Καμμένου, επιβεβαίωσε όσα είπε την προηγούμενη ημέρα ο Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα η Βουλή έχει λάβει γνώση έξι φορές για τις δαπάνες άνω των 25.000 ευρώ, όπως ο νόμος ορίζει.
Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε, επίσης, ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει «καθεστώς απορρήτων δαπανών για εθνικούς σκοπούς» σε άλλα υπουργεία. Στην ερώτηση, τέλος, αν οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν γνώση για τις ειδικές δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Βούτσης είπε ότι οι αντιπρόεδροι της Βουλής έχουν την δυνατότητα να τους ενημερώνουν.

Ο Σόρος

Την ώρα πάντως που η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει την παραίτηση Κοτζιά και τις αλληλοκατηγορίες για τα ειδικά κονδύλια, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «μείζον πολιτικό θέμα». Στην ανακοίνωσή της, μάλιστα, η ΝΔ υπογραμμίζει ότι Καμμένος και Κοτζιάς οφείλουν να δώσουν στην δημοσιότητα ότι στοιχεία διαθέτουν γι’ αυτά που είπαν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ξεκάθαρες απαντήσεις για το ζήτημα που προέκυψε ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση και από τον πρωθυπουργό.
Εξηγήσεις από την κυβέρνηση ζήτησε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας να μάθει αν αληθεύει ότι στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε λόγος για την «διαχείριση μυστικών κονδυλίων» και για «χρηματοδοτήσεις από τον Τζορτζ Σόρος για την “προώθηση” της συμφωνίας των Πρεσπών». Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητά να μάθει, επίσης, αν αληθεύει ότι αυτές οι κατηγορίες και η «αδράνεια» του πρωθυπουργού ήταν η αιτία της παραίτησης Κοτζιά.

Ο «σπόρος»

Το ποιητικό tweet με το οποίο αποχώρησε ο Κοτζιάς από το υπουργείο Εξωτερικών δεν επέφερε οίστρο στην κυβέρνηση. Αντιθέτως, προκάλεσε φόβους, καθώς, πέρα από τις αιχμές που άφηνε για τον Πρωθυπουργό και υπουργούς, έκρυβε και μία απειλή. «Βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος» έγραψε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, χρησιμοποιώντας έναν στίχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου από το ποίημα «Το Κορμί και το Σαράκι». Τον ίδιο στίχο είχε χρησιμοποιήσει το 2013 και ο Βύρων Πολύδωρας, όταν ο Σαμαράς τον έδιωχνε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι πόσο γόνιμος είναι αυτός ο «σπόρος», με άλλα λόγια δηλαδή τι ετοιμάζει ο Κοτζιάς.
Αρχικά συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία της Κίνησης Ιδεών «Πράττω», της οποίας είναι επικεφαλής. Στην συνεδρίαση αυτή αναμενόταν να μετέχουν συνολικά πέντε βουλευτές συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Εξωτερικών. Ωστόσο, το παρών έδωσε μόνο η Γεωργία Γεννιά (Α’ Πειραιά), καθώς οι Νίκος Τόσκας (Β’ Αθήνας), Γιάννης Καραγιάννης (Ιωαννίνων) και Γιώργος Ντζιμάνης (Κοζάνης) δεν εμφανίστηκαν στην σύσκεψη, παρότι πληροφορίες τους ήθελαν να μετέχουν.
Ο Κοτζιάς, όμως, αναμένεται να μιλήσει την Δευτέρα και σε προγραμματισμένη εκδήλωση της κίνησης στο Ηράκλειο, ενώ φέρεται αποφασισμένος να κρατήσει την έδρα που κατέχει από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Στην κυβέρνηση εκτιμούν, επίσης, ότι πιθανότατα θα συνεχίσει τις παρενοχλήσεις προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Κάτι τέτοιο, όμως, θα έχει γενικότερες επιπτώσεις στην κυβερνητική συνοχή. Τουλάχιστον αυτό φοβούνται στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτός είναι προφανώς ο λόγος της επίθεσης φιλίας που κάνουν στο Νίκο Κοτζιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.