Συμφωνίες δισεκατομμυρίων στην σκιά της δολοφονίας Κασόγκι
Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την υπόθεση Κασόγκι, την ώρα που στο Ριάντ ξεκινά το ακρωτηριασμένο από άποψη συμμετοχών διεθνές οικονομικό φόρουμ, γνωστό και ως «Νταβός της ερήμου».
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
Παραλλήλως στην Τουρκία συνεχίζονται οι έρευνες, με τον Ερντογάν να χαρακτηρίζει «προμελετημένη πολιτική δολοφονία» τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, αλλά να μην κάνει τελικά τις αποκαλύψεις που είχε προαναγγείλει.
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έδωσε νέα στοιχεία για τα αποτελέσματα της έρευνας. Αντιθέτως περιορίστηκε να δηλώσει ότι μία ομάδα από τρεις Σαουδάραβες έφθασε στην Κωνσταντινούπολη από το Ριάντ την παραμονή της δολοφονίας. Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι τα μέλη αυτής της ομάδας ερεύνησαν δάσος κοντά στην Κωνσταντινούπολη, υπονοώντας έτσι, ότι αναζητούσαν τόπο για να πετάξουν το πτώμα του Κασόγκι.
Σε ό,τι αφορά τα 18 άτομα που συνελήφθησαν στην Σαουδική Αραβία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι αντιστοιχούν στα μέλη των ομάδων που οι τουρκικές αρχές έδωσαν στο Ριάντ, εκτός από τρία άτομα τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν αποκαλυφθεί. Ζήτησε μάλιστα από το Ριάντ οι 18 ύποπτοι να δικαστούν στην Κωνσταντινούπολη, αυξάνοντας την πίεση προς την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
Τα ερωτήματα Ερντογάν
Ο Ερντογάν δεν έκανε καμία αναφορά στα αρχεία βίντεο και ήχου, τα οποία σύμφωνα με τις διαρροές στον τουρκικό και διεθνή τύπο ενοχοποιούν τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας και έτσι η εξαγγελία του ότι «θα αποκαλύψει την γυμνή αλήθεια» για τον θάνατο του Κασόγκι, παρέμεινε μία απραγματοποίητη υπόσχεση.
Ιδιαίτερα προσεκτικός ήταν και στις τοποθετήσεις του για την ηγεσία του σουνιτικού Βασιλείου. Ο Τούρκος πρόεδρος αν και δήλωσε ότι «δεν αμφιβάλλει για την ειλικρίνεια του βασιλιά Σαλμάν», δεν έκανε καμία αναφορά στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον οποίο οι διαρροές στον τουρκικό και τον διεθνή Τύπο φωτογραφίζουν ως τον εντολέα της δολοφονίας. Έθεσε ωστόσο μία σειρά ρωτημάτων σχετικά με την υπόθεση και την στάση της Σαουδικής Αραβίας, ζητώντας από το Ριάντ ξεκάθαρες απαντήσεις.
Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος ζητά από την Σαουδική Αραβία να απαντήσει «για ποιον λόγο βρέθηκε η 15μελής ομάδας των Σαουδαράβων στην Τουρκία και με τις εντολές ποιου».Ο Ερντογάν ρωτά επίσης «γιατί το προξενείο δεν άνοιξε αμέσως στην έρευνα, αλλά και γιατί έγιναν τόσες διαφορετικές δηλώσεις από τους Σαουδάραβες». Ζητάει τέλος από το Ριάντ να απαντήσει «ποιος είναι ο τοπικός συνεργάτης που πέταξε το πτώμα του Κασόγκι και γιατί το πτώμα δεν έχει βρεθεί ακόμη».
Ο ηγέτης του Πατριωτικού Κόμματος (VATAN), Ντογού Περιντσέκ, δήλωσε πάντως στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, επικαλούμενος πηγές από την υπηρεσία ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης, ότι «το πτώμα του Κασόγκι βρέθηκε σε ένα πηγάδι, στον κήπο της κατοικίας του Σαουδάραβα γενικού προξένου». Αυτή η πληροφορία ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί για την ώρα.
Η αρχηγός της CIA
Η ομιλία του Ερντογάν έγινε λίγες ώρες, αφότου είχε φτάσει στην Άγκυρα η αρχηγός της CIA, Τζίνα Χάσπελ, η οποία εστάλη από τον Τραμπ για «να παρευρεθεί στις έρευνες των τουρκικών αρχών».
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν έχει μοιραστεί ακόμη με άλλη χώρα πληροφορίες σχετικά με τις έρευνες για την δολοφονία του Κασόγκι, τονίζοντας παραλλήλως ότι η Άγκυρα είναι ανοιχτή για συνεργασία σε οποιαδήποτε διεθνή έρευνα.
Σημειώνεται ότι, έπειτα από εβδομάδες άρνησης, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη από τον υπερβάλλοντα ζήλο ενός πράκτορα, κατά την διάρκεια ανάκρισης. Από την πλευρά τους, οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας ισχυρίζονται ότι έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η δολοφονία ήταν σχεδιασμένη, κάτι που υποστήριξε στην ομιλία του και ο πρόεδρος Ερντογάν.
Συμφωνίες δισεκατομμυρίων
Παρά την βαριά σκιά που ρίχνει πάνω από την χώρα η δολοφονία του Κασόγκι, άνοιξε το πρωί τις πύλες τους το οικονομικό φόρουμ Future Investment Initiative, γνωστό και ως «Νταβός της ερήμου». Το φόρουμ, το οποίο διαρκεί έως την Πέμπτη, διεξάγεται φέτος για δεύτερη χρονιά και έως τώρα δεν έχει διευκρινιστεί αν τελικά ο πρίγκιπας διάδοχος Σαλμάν θα μιλήσει σε αυτό.
Αν και, εξαιτίας της υπόθεσης Κασόγκι, έχουν αποχωρήσει από την διοργάνωση πολλά διεθνή ΜΜΕ και περισσότεροι από τριάντα ομιλητές, το Ριάντ προσδοκά ότι θα υπογράψει συμφωνίες ύψους 50 δισεκ. δολαρίων. Οι συμφωνίες αυτές αφορούν κυρίως τους τομείς του πετρελαίου, του αερίου, της βιομηχανίας και των υποδομών.
Η Saudi Aramco ανακοίνωσε την υπογραφή 15 μνημονίων κατανόησης αξίας 34 δισεκ. Δολαρίων και ο διευθύνων σύμβουλος της Total την δημιουργία δικτύου καταστημάτων λιανικής στο Βασίλειο μαζί με τη Saudi Aramco. Σημαντική είναι και η παρουσία της Ρωσίας που μετέχει με μεγάλη αντιπροσωπεία, ο επικεφαλής της οποίας δήλωσε ότι η οικονομική μεταμόρφωση της Σαουδικής Αραβίας είναι «σημαντική για τον κόσμο».
Ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, ο οποίος είναι και επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας άμεσων επενδύσεων ανακοίνωσε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να επενδύσει ποσό περίπου πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κατασκευή της μονάδας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Arctic-LNG-2. την πρόθεση αυτή του Ριάντ είχε ανακοινώσει νωρίτερα και ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια: