Τι θα λένε μετά από 20 χρόνια οι ξεναγοί στα Σκόπια
Γράφει ο Κωνσταντίνος Κόλμερ
Το σωτήριον έτος 2038, μία ομάδα δυτικοευρωπαίων δημοσιογράφων επισκέπτεται τα Σκόπια, την πρωτεύουσα της «Μακεδονίας» (πρώην «Βορείας») και ζητούν από την Αλβανή ξεναγό τους, πώς θα μπορούσαν να επισκεφθούν τις αρχαίες μακεδονικές πόλεις και μνημεία: τις Αίγες, την Πέλλα, τους Φιλίππους, το Δίον και να δούν τους περιφήμους τάφους των Μακεδόνων βασιλέων στην Βεργίνα και στην Αμφίπολη.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
«Τις πόλεις αυτές«, απαντά η Αλβανή ξεναγός, «δεν θα βρείτε εδώ, στην «Μακεδονία» αλλά στην Ελλάδα . Οι Μακεδόνες ανιχνεύουν τα ίχνη της ιστορίας τους από τον Έλληνα βασιλιά Κάρανο, που έζησε το 808-778 π.Χ. Η μακεδονική δυναστεία των Αργεάδων προέρχεται από το Άργος Ορεστικόν, απ’ την άλλη μεριά των συνόρων μας με την Ελλάδα.
Ο Αλέξανδρος ο πρώτος, επονομαζόμενος «Φιλέλλην» (498-454 π.Χ.) επεξέτεινε το βασίλειο προς βορράν στη Δαρδανία κι’ ο Μέγας Αλέξανδρος ΙΙΙ (356-323 πχ.) γιός του Φιλίππου ΙΙ αφού υπέταξε τους στασιαστές Θράκες και Ιλλυριούς, συνένωσε όλους τους ΄Ελληνες (ΣΣ: «Πλήν Λακεδαιμονίων», Καβάφης). Εισέβαλε στην Περσία και νικητής στον Γρανικό ποταμό, στην μάχη της Ισσούς (333 π.Χ) και στα Γαυγάμηλα, κατέλυσε την Μηδική αυτοκρατορία κι’ έφερε την Μακεδονική κυριαρχία στην Αίγυπτο, στη Βακτριανή στο σημερινό Αφγανιστάν, μέχρι στους Ινδούς.
Υπό τον Μακεδόνα διάδοχο του Μ. Αλεξάνδρου Αντίγονο ΙΙ η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιήθη μέχρις ότου ο εγγονός του, ο Φίλιππος πέμπτος ηττήθη στην Θεσσαλία από τους Ρωμαίους που περιόρισαν τα όρια του Μακεδονικού βασιλείου. Ύστερα από τρεις πολέμους, οι Ρωμαίοι νίκησαν τον Μακεδόνα βασιλιά Περσέα, γιό του Φιλίππου το 146 π.Χ. και μετέβαλαν την Μακεδονία σε ρωμαϊκή επαρχία«.
Κάποιος από την ομάδα των Δυτικοευρωπαίων απόρησε. Ό,τι περιέγραψε η Αλβανή ξεναγός είναι μέρος της ελληνικής ιστορίας και αναφέρεται σε περιοχές της Ελλάδος και της Ιταλίας που είναι άσχετες με τη σημερινή «Μακεδονία». Εις απάντηση, η Αλβανή ξεναγός απεκάλυψε στους εμβρόντητους επισκέπτες των Σκοπίων την εξής αλήθεια: «Οι σύγχρονοι Μακεδόνες ιστορικοί υποστηρίζουν ότι έχει μικρή σημασία το γεγονός πώς οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήσαν σλαβικής καταγωγής».
Τα υπόλοιπα υπήρξαν υποπροϊόν πολιτικής της Βυζαντινής και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρις του συνεδρίου του Βερολίνου το 1878, οπότε ο σιδηρούς καγκελάριος Όθων Μπίσμαρκ εμπόδισε την Ελλάδα να προσαρτήσει την Μακεδονία, την οποία Έλληνες αξιωματικοί (Παύλος Μελάς) απελευθέρωσαν το 1909 και τα 2/3 της κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13. Μακεδονικές περιοχές με ελληνικό πληθυσμό όπως το Μοναστήρι και η Ανατολική Ρωμυλία πέρασαν στους Σέρβους και στους Βουλγάρους αντιστοίχως.
Η ΕΕ διελύθη
Ο κομμουνιστής Κροάτης δικτάτωρ της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπρός Τίτο δημιούργησε το 1943 τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», με εδαφικές βλέψεις εις βάρος της Ελλάδος, υπό την έγκριση του Στάλιν. Όταν ο Τίτο αποσκίρτησε το 1948 από το σοβιετικό στρατόπεδο, η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» παρέμεινε ως αντάλλαγμα της Ελλάδος για να κλείσει ο Τίτο τα σύνορα στους Έλληνες αντάρτες.
Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η 20ετής διαπάλη της Δύσεως με τη Ρωσία δημιούργησε τη «Μακεδονία» ως ένα εξαρτημένο κράτος, όπου την πλειοψηφία δεν έχουν πια Σλάβοι αλλά οι Αλβανοί. Εν τω μεταξύ στην 10ετία του 2030, η ΕΕ διελύθη. Η γερμανική ηγεμονία επεκράτησε στον βορρά της Ευρώπης ενώ στο νότο, η Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα και Ελλάδα, ανέκτησαν την ανεξαρτησία των.
Το ευρώ αντικατεστάθη από το ισχυρό γερμανικό μάρκο, η γαλλογερμανική Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση διεδέχθη το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ απεσύρθησαν από την Ευρώπη, όταν τα άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ αρνήθησαν να συνεισφέρουν το 4% του ΑΕΠ τους στα έξοδα συντηρήσεως του, όπως απαίτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ το 2018, προ 22ετίας!
Δεν υπάρχουν σχόλια: