«Ιερός Πόλεμος»: Ο Πατριάρχης Μόσχας σταματά να μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη

ΑΦΟΡΜΗ Η ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

«Ιερός πόλεμος» ξεσπά μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με αφορμή, όπως όλα δείχνουν, την Αυτοκεφαλία που πρόκειται να δώσει το Φανάρι στην Ουκρανική Εκκλησία.


Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, διακόπτει την μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, αν και η κοινωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών δεν διακόπτεται.

"Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση, αποφάσισε να διακόψει τη μνημόνευση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου"- ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του Πατριάρχη Κύριλλου π.Αλέξανδρος Βολκόφ, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "η ευχαριστιακή κοινωνία μεταξύ των δύο εκκλησιών δεν διακόπτεται. Η απόφαση αυτή δεν καθιστά αδύνατη τους κληρικούς των δύο εκκλησιών να έχουν κοινή λατρεία".

Η διακοπή μνημόνευσης σημαίνει ότι ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, θα σταματήσει να μνημονεύει το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας, θα απευθύνει έκκληση προς τους Επικεφαλής των Τοπικών Εκκλησιών για συζήτηση του ζητήματος, ενώ θα αυξήσει τις προσευχές στους ναούς για ενότητα των Εκκλησιών.

Η επικείμενη Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας από το Φανάρι, είχε προκαλέσει τηναντίδραση της Ρωσικής Εκκλησίας. Ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ άσκησε πρόσφατα δριμεία κριτική στον κ.κ. Βαρθολομαίο κάνοντας λόγο για «ύπουλο και δόλιο σχέδιο» και αμφισβήτησε ανοιχτά το ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως του Πρώτου στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «η εν λόγω πράξη έγινε κατά παράβασιν των εκκλησιαστικών κανόνων και δεν μπορεί να παραμένει αναπάντητη».

Είχε προειδοποιήσει μάλιστα ότι «εάν φέρουν εις πέρας αυτό το ύπουλο θα έλεγα και δολερό σχέδιο, η πλειοψηφία των ορθοδόξων χριστιανών της Ουκρανίας δεν θα αποδεχθεί το αυτοκέφαλο αυτό. Ούτε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας θα δεχθεί την εν λόγω απόφαση. Αναγκαστικά θα διακόψουμε την κοινωνία με την Κωνσταντινούπολη, και τότε η Κωνσταντινούπολη δεν θα έχει απολύτως κανένα δικαίωμα πλέον να διεκδικεί την ηγεσία στον ορθόδοξο κόσμο».
Με πληροφορίες από romfea.gr μέσω πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.