Η νομάδικη ζωή των Σαρακατσάνων -Οι επισκέπτες τρελαίνονται με τις εντυπωσιακές καλύβες στον Γυφτόκαμπο

Η Σαρακατσάνικη Στάνη στον Γυφτόκαμπο, δημιουργημένη δίπλα στο δρόμο που συνδέει τα Ζαγοροχώρια με την κοιλάδα του Αωού, αποτελεί πιστή αναπαράσταση σαρακατσάνικου εποχικού οικισμού.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Καλύπτει συνολική έκταση 16 στρεμμάτων και περιλαμβάνει σε φυσικό μέγεθος τα «κονάκια» (αχυρένιες καλύβες που χρησιμοποιούνταν ως κατοικίες ή εργαστήρια), τον «οβορό» και το «γρέκι» (χώροι φύλαξης των ζώων). 
Ανάλογα με τη χρήση του, κάθε κονάκι είναι εξοπλισμένο με τα αντίστοιχα αντικείμενα της καθημερινής ζωής, από κρεβάτια μέχρι σκεύη μαγειρικής, αργαλειό και εργαλεία τυροκομίας. Σαρακατσάνα της Πίνδου. 

Οι Σαρακατσάνοι είναι ελληνική νομαδική φυλή που βρίσκεται διασκορπισμένη σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα. Κοιτίδα των Σαρακατσάνων θεωρείται ως επί το πλείστον ο ορεινός όγκος της Πίνδου, όπου κατοίκησαν μετά το 1400 και την κατάληψη του ελλαδικού χώρου από τους Οθωμανούς Τούρκους. 

Οι παλιότεροι αναφέρουν ως πατρίδα τους την περιοχή των Αγράφων ή της Άρτας όπου οι Σαρακατσάνοι κατοίκησαν περίπου μέχρι το 1812. Από αυτή την αφετηρία μετακινούνταν στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε άλλες βαλκανικές χώρες μαζί με τα ποίμνιά τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.