Ραδιενεργό ισότοπο από τη Φουκουσίμα εντοπίστηκε σε κρασί της Καλιφόρνια


Η καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία συνέβη πριν από περισσότερα από επτά χρόνια, αλλά τα αποτελέσματα της καταστροφής εξακολουθούν να είναι εμφανή σήμερα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Σύμφωνα με νέα μελέτη, ίχνη από την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα βρέθηκαν σε κρασιά της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Οι φυσικοί ανακάλυψαν ότι η πυρηνική καταστροφή έχει οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων ενός ραδιενεργού ισότοπου σε κόκκινα και ροζέ κρασιά.
Οι ερευνητές εξέτασαν 18 μπουκάλια ποικιλίας Καλιφόρνια ροζέ και Καμπερνέ Σοβινιόν που παρήχθησαν από το 2009 και μετά, και ανακάλυψαν αυξημένο επίπεδο του ισοτόπου καισίου-137 στους οίνους που παρήχθησαν μετά το πυρηνικό ατύχημα. Επίσης, διαπίστωσαν ότι το επίπεδο του ραδιενεργού υλικού έχει διπλασιαστεί στο καμπερνέ. Το καίσιο-137 απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα μετά από πυρηνικά ατυχήματα και δοκιμές πυρηνικών όπλων.
Οι ερευνητές εξετάζουν τα κρασιά από διάφορα μέρη του κόσμου σε μια προσπάθεια συσχέτισης του επιπέδου του ραδιενεργού υλικού με την ημερομηνία που συλλέχθηκαν τα σταφύλια.
Η κατανάλωση του καισίου-137 μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η ποσότητα του ραδιενεργού υλικού από τη Φουκουσίμα σε τρόφιμα και ποτά εκτός της Ιαπωνίας δεν είναι αρκετά υψηλή ώστε να προκαλέσει κινδύνους για την υγεία.
«Τα επίπεδα ακτινοβολίας που έχουν μετρηθεί έως σήμερα σε άλλες χώρες είναι πολύ χαμηλότερα από τα καθημερινά επίπεδα στα οποία εκτίθενται οι περισσότεροι άνθρωποι και δεν παρουσιάζουν κινδύνους για την υγεία», ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Εξάλλου, το 2016, ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι το καίσιο-134 ανιχνεύθηκε και μετρήθηκε σε δείγματα θαλασσινού νερού από τη δυτική ακτή των ΗΠΑ και σε δείγματα καναδικού σολομού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.