Χωρίς ATM κινδυνεύουν να μείνουν Τήλος, Κάσος και Λειψοί

Χωρίς ΑΤΜ κινδυνεύουν να μείνουν τρία ακριτικά νησιά των Δωδεκανήσων, καθώς όπως καταγγέλλουν η μοναδική τράπεζα που διατηρούσε μηχανήματα ανακοίνωσε αιφνίδια την απομάκρυνσή τους.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Πρόκειται για την Τήλο, την Κάσο και τους Λειψούς, οι δήμαρχοι των οποίων, Μαρία Καμμά, Μαρία Τσανάκη-Σορώτη και Φώτης Μάγγος αντίστοιχα απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ν. Σαντορινιό, με κοινοποίηση στο Γραφείο Πρωθυπουργού, ώστε να λυθεί το πρόβλημα.
Όπως σημειώνουν στην επιστολή τους - «χθες και εντελώς αιφνιδιαστικά ενημερωθήκαμε ότι η τράπεζα ALPHA BANK αναστέλλει τη λειτουργία των καταστημάτων της στα τρία νησιά». Μάλιστα, όπως σημειώνεται, πρόκειται για τα «μοναδικά καταστήματα τραπεζών και τα μοναδικά ΑΤΜ».
Με άλλα λόγια, όπως αναφέρεται στην επιστολή, «στο εξής ο κάθε μικρονησιώτης θα θαλασσοδέρνεται για ώρες προκειμένου να αγοράσει ένα παράβολο των 10 ευρώ ή να πληρώσει έναν λογαριασμό ή να διεκπεραιώσει μια οποιαδήποτε απλή τραπεζική συναλλαγή».

Ενημέρωση με ένα fax

Η τράπεζα, σημειώνεται στην επιστολή, γνωστοποίησε το κλείσιμο των καταστημάτων «με ένα fax», χωρίς να έχει ενημερώσει, χωρίς να έχει εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους εξυπηρέτησης και παραπέμποντας την «εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών στα καταστήματα της Λέρου, της Καρπάθου και της Ιαλυσού Ρόδου».

«Απαιτούμε δίκαιη μεταχείριση»

Οι τρεις δήμαρχοι γνωστοποιούν ότι οι τοπικές κοινωνίες θα αντιταχθούν στην απόφαση της τράπεζας και ζητούν από την κυβέρνηση να σταθεί αρωγός στον αγώνα τους. «Θα σηκώσουμε ανάστημα και θα αποδείξουμε ότι ούτε κι αυτός ο αιφνιδιασμός θα σταθεί ικανός να κάμψει την αξιοπρέπεια και την ορμέμφυτη ανάγκη των νησιωτών για διαρκή διεκδίκηση» σημειώνουν και καταλήγουν: «Είμαστε φορολογούμενοι πολίτες αυτής της χώρας και απαιτούμε δίκαιη μεταχείριση. Ας έρθουν αυτοί οι κύριοι να κατοικήσουν στα νησιά μας το χειμώνα. Αν έχουν το θάρρος, εμείς τους προκαλούμε να έρθουν εδώ στο νησί χωρίς μόνιμο γιατρό, αντιμέτωποι με την εξάρτηση απ’ τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και τα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα και να έρθουν αυτοί να προστατέψουν την πατρίδα».

ΚΕΔΕ: «Μεγάλο πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες»

Με αφορμή την αιφνιδιαστική απόφαση της τράπεζας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισημαίνει τα εξής:
«Η απόφαση της τράπεζας Alpha Bank να κλείσει τα καταστήματα της σε τρία ακριτικά νησιά μας αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες και έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας.
Είναι αδιανόητο στην Ελλάδα του 2018 να αναγκάζονται οι κάτοικοι των μικρών νησιών να ταξιδεύουν ώρες σε άλλα νησιά, προκειμένου να πραγματοποιήσουν έστω και μία απλή τραπεζική συναλλαγή.
Ζητούμε την παρέμβαση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού προκειμένου να αρθεί η απόφαση και να δοθεί μία λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.
Ως ΚΕΔΕ έχουμε επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη να αντιμετωπίσει η πολιτεία να αντιμετωπίσει τη νησιωτικότητα ως ευκαιρία και όχι ως πρόβλημα, με δεδομένο ότι οι Δήμοι – νησιά έχουν όλες τις δυνατότητες να αποτελέσουν μοχλούς ισχυρής τοπικής ανάπτυξης, συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή αναγέννηση της Πατρίδας μας.
Οι κάτοικοι των νησιών δεν είναι πολίτες β.’ κατηγορίας. Είναι ανεπίτρεπτο παθογένειες όπως οι κακές θαλάσσιες συγκοινωνίες, η έλλειψη υποδομών, ιατρών αλλά και προσωπικού στους Δήμους να μην αντιμετωπίζονται με ριζικό και αποτελεσματικό τρόπο.
Απαιτείται Εθνική Νησιωτική Στρατηγική για την ανάδειξη της δυναμικής του Ελληνικού νησιωτικού χώρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.