ΞΕΠΟΥΛΗΣΤΕ: «Πουλήστε δάνεια σε funds» - Γκάζια στις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια


Γράφει η Αντριάνα Βασιλά

Λύση ψάχνουν να βρουν για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 721 δισ. ευρώ οι τράπεζες της Ευρωζώνης, τα οποία αποτελούν κυρίως κληρονομιά της οικονομικής κρίσης της περιόδου 2008 - 2012 και είναι συγκεντρωμένα σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Τα σχέδια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να θεσπίσει κανόνες που θα επέβαλλαν στις τράπεζες να σχηματίσουν προβλέψεις για τα δάνεια αυτά εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος προσέκρουσαν σε αντιδράσεις τραπεζιτών και βουλευτών, ακόμη και σε αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ.

Έτσι οι επόπτες της ΕΚΤ αναζητούν έναν πιο ήπιο τρόπο πίεσης των τραπεζών της Ευρωζώνης για να αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους μετά τη σθεναρή αντίδραση που υπήρξε σε προηγούμενη πρότασή τους, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.
Φαίνεται όμως πια ότι τα τζιμάνια των 19 χωρών της Ευρωζώνης πλησιάζουν σε μία συμβιβαστική λύση, η οποία θα επέτρεπε στον SSM να διαφυλάξει το κύρος του και η οποία θα ήταν αποδεκτή από πιο αδύναμες χώρες, δήλωσαν οι πηγές στο Reuters.

Η λύση αυτή θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα δοθεί στις τράπεζες μια περίοδος κάποιων ετών για να σχηματίσουν προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια, θεσπίζοντας παράλληλα εξαιρέσεις, παράδειγμα για χώρες όπως η Ιταλία, όπου το σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι αργό, καθιστώντας χρονοβόρα και επίπονη την ανάκτηση των ενεχύρων.

Εναλλακτικά οι επόπτες θα μπορούσαν να αφήσουν αυτή τη χρονική προσέγγιση και να κατατάξουν τις τράπεζες και τα δάνεια σε ομάδες, ανάλογα με το ποσοστό που έχει πρόβλημα μια τράπεζα ή ανάλογα με το αν είναι εκτεθειμένες σε κλάδο με γνωστά προβλήματα, όπως αυτόν της ναυτιλίας. «Πρέπει να βρουν μία ισορροπία μεταξύ μιας χρονικής και μιας κατά περίπτωση προσέγγισης», είπε μία από τις πηγές.
Ταχύτατη μείωση

Ωστόσο η λύση που φαίνεται να προκρίνεται, ώστε να αρχίσει να υλοποιείται από αυτό το καλοκαίρι, σημείωσαν οι πηγές, είναι η μαζική πώληση δανείων σε funds, καθώς ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ θέτει εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ώς το τέλος του 2021.

Η πρώτη φάση του σχεδίου που εφαρμόζουν οι τράπεζες με... στενό μαρκάρισμα από τη Φραγκφούρτη ολοκληρώνεται, ως γνωστόν, στο τέλος του επόμενους έτους. Μέχρι τότε οι τράπεζες καλούνται να συμπιέσουν το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 35%. Αυτό το επίπεδο οι τραπεζίτες καλούνται από τον SSM να το φθάσουν πολύ χαμηλότερα: μέσα σε μόλις δύο χρόνια, έως το τέλος του 2021, καλούνται να μειώσουν τα προβληματικά ανοίγματα στο 20%!

Το μόνο εργαλείο που μπορεί να φέρει τέτοια ραγδαία μείωση των NPE’s μέσα σε τόσο σύντομο χρόνο είναι οι πωλήσεις δανείων σε funds, καθώς αποτελεί την πιο «καθαρή» λύση για οριστική απαλλαγή των τραπεζών από προβληματικά δάνεια, δεδομένου ότι οι ρυθμίσεις δανείων και οι πλειστηριασμοί δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα.
«Ακόμη κι αν χάσετε»!

Το βασικό πρόβλημα για τις τράπεζες είναι ότι οι πωλήσεις δανείων θα γίνουν σε χαμηλές τιμές και ενδέχεται να προκαλέσουν νέα «χτυπήματα» στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο σενάρια ανακεφαλαιοποίησης.
Σε αυτό το επιχείρημα η διοίκηση του SSM απαντά αυστηρά, ιδιαίτερα μετά τα τεστ αντοχής, που επιβεβαίωσαν ότι οι τράπεζες διαθέτουν επάρκεια κεφαλαίων ακόμη και στο δυσμενέστερο οικονομικό σενάριο. Το μήνυμά της είναι απλό: «Πουλήστε δάνεια, ακόμη και αν χρειαστεί να χάσετε κεφάλαια».

Υπό την πίεση των εποπτικών αρχών οι τράπεζες έχουν αυξήσει θεαματικά τα ποσά μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων που θα προέλθουν από πωλήσεις δανείων.
Στα τέλη του 2017 τα έσοδα από πωλήσεις δανείων, που έχουν προϋπολογίσει στα σχέδιά τους για την περίοδο έως το τέλος του 2019, αυξήθηκε κατά 70%, από 6,9 δισ. ευρώ στα 11,6 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από την κατηγορία των επιχειρηματικών δανείων, σύμφωνα με την ΤτΕ, και, σε μικρότερο βαθμό, από το καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο.
Για την περίοδο έως το 2019 τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι αυτό το ποσό θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστεί, ώστε από την πλευρά της πώλησης δανείων να υπάρξει μια συνολική συνεισφορά στη μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων της τάξεως των 25 δισ. ευρώ μέσα στην πενταετία 2017-2021.

Το ποσό αυτό φαίνεται μεγάλο, αλλά δεν είναι. Σύμφωνα με ειδική ανάλυση, που έγινε από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι τράπεζες μπορούν να διαθέσουν σε πολύ χαμηλή τιμή δάνεια 30 δισ. ευρώ, που βρίσκονται σε καθυστέρηση περισσότερο από 12 μήνες, χωρίς να υποχωρήσει κάτω από το ελάχιστο όριο του 12,5% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας.
Αυτά τα δάνεια, μάλιστα, μπορούν να «βγουν στο σφυρί» σε συμβολική τιμή, σύμφωνα με την ΤτΕ: «Ακόμη και στο επίπεδο μιας πολύ χαμηλής τιμής, της τάξεως του 3% της ονομαστικής αξίας των ανοιγμάτων, θα μπορούσαν να διαθέσουν το 64,7% του συνόλου των καταγγελθέντων και σε καθυστέρηση άνω των 360 ημερών επιχειρηματικών και καταναλωτικών απαιτήσεων, ήτοι ποσό αθροιστικά 29,8 δισ. ευρώ, χωρίς ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) να υποχωρήσει κάτω από το 12,5%».
Μείωση 60 δισ. στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο SSM ζητά να μειώσουν οι ελληνικές τράπεζες τα «κόκκινα» δάνεια τη διετία 2020 - 2021 με ρυθμό 44%, έναντι 32% το διάστημα 2018 - 2019, βάζοντας το μαχαίρι στο κόκαλο για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου, που απέχει παρασάγγας από τα επίπεδα της Ευρωζώνης.

Δηλαδή βάζουν τον πήχη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 20% για το τέλος του 2021, από 35% που είναι ο στόχος για το 2019. Αυτό σημαίνει ότι, εάν υποθέσουμε πως τα επίπεδα των χορηγήσεων μένουν σταθερά τη διετία έως το 2021, οι τράπεζες καλούνται να μειώσουν τα καθυστερούμενα δάνεια κατά 31,3 δισ. ευρώ έως το 2019 και κατά 28 δισ. ευρώ έως το 2021, συνολικά κατά 60 δισ. ευρώ την τετραετία.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα υποβάλουν στον SSΜ τους αναθεωρημένους στόχους τους για το επόμενο διάστημα, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι αυξημένοι κατά 10% - 15%.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πηγές του κλάδου επισημαίνουν ότι οι στόχοι για τις τράπεζες είναι ήδη εξαιρετικά φιλόδοξοι, όπως φαίνεται και στα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, με τη μείωση των επισφαλειών να επιβραδύνεται στις 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από 1,4 ποσοστιαίες μονάδες που ήταν η μείωση το τελευταίο τρίμηνο του 2017.
Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν θέσει τράπεζες και SSM, ο πήχης για τις πωλήσεις «κόκκινων» χαρτοφυλακίων έως το 2019 τίθεται στα 11,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,9 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν επιχειρηματικά δάνεια, τα 2,4 δισ. ευρώ καταναλωτικά και τα 2,2 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια.

«Αγκάθι» όμως εξακολουθούν να αποτελούν τα «κόκκινα» κοινοπρακτικά - επιχειρηματικά δάνεια, καθώς οι εμπλεκόμενες τράπεζες φαίνεται να μην συμφωνούν στις δραστικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν (διαγραφές οφειλών κ.ά.), ώστε να εξυγιανθούν οι εν λόγω όμιλοι και να μεταβιβαστούν βιώσιμες στους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Οι πωλήσεις όμως των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων προκρίνονται στις διαπραγματεύσεις, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές βλέπουν με πολύ καλό «μάτι» το ενδιαφέρον που δείχνουν τα ξένα funds για τα καθυστερούμενα δάνεια που πακετάρουν οι τράπεζες.
Συρροή υποψηφιοτήτων από μικρομεσαίους για το ΕΠΑΝΕΚ
Περισσότερες από 7.300 προτάσεις έχουν υποβληθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑΝΕΚ) από Έλληνες μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Οι προτάσεις αυτές υπερκαλύπτουν κατά 20 φορές τον διαθέσιμο προϋπολογισμό των ενισχύσεων, καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτόν τις σημαντικές δυνατότητες για τη στήριξη της μικρομεσαίας τουριστικής επιχειρηματικότητας μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και ιδιαίτερα στη δημιουργία νέων τουριστικών ΜμΕ.

Αυτό ανέφερε ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας, ο οποίος ανέλυσε και τις στρατηγικές προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού για την επόμενη διετία. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας με στόχο την άμεση αύξηση της διαθεσιμότητας των κλινών και τη βελτίωση της ποιότητας, πλέον της δημιουργίας 25.000 νέων κλινών στις υψηλές κατηγορίες την τελευταία τριετία.

Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης την προώθηση προγραμμάτων για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο σε ώριμους τουριστικά προορισμούς, τη δυνατότητα νέων ζωνών και ανερχόμενων προορισμών με έμφαση σε τουριστικά προϊόντα, όπως ο ιατρικός, ο συνεδριακός τουρισμός, το γκολφ κ.λπ., και ένα πιο ανταγωνιστικό πλαίσιο για προσέλκυση επενδύσεων κυρίως για μονάδες υψηλών κατηγοριών, μαρίνες μικρού και μεγάλου μεγέθους, λιμάνια - προορισμοί κρουαζιέρας, θεματικά πάρκα και για επενδύσεις ιατρικού και ιαματικού τουρισμού.

Επίσης ο Γ. Τζιάλλας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό προγραμμάτων για την εξειδίκευση στον θεματικό τουρισμό, καθώς και στο σχέδιο νόμου που κατάρτισε και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Τουρισμού ως το πρώτο συνολικό πλαίσιο για τα ώριμα θεματικά τουριστικά προϊόντα και την ενθάρρυνση νέων επαγγελματικών δραστηριοτήτων στον θεματικό τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.