ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: EΧΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΗΜΑΝΕΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΥΠΑΡΞΙΑΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ


ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ

Η Ελλάδα τον Μάϊο του 2010 εγνωστοποίησε στις αγορές αδυναμία πληρωμών. Το κόστος άντλησης κεφαλαίων είχε αγγίξει απρόσιτα επίπεδα. 

Ως εκ τούτου η χώρα δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις, δεδομένου ότι έως τότε αναχρηματοδούσε συστηματικά τα χρέη της δια μέσου δανεισμού από τις αγορές. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Την κρίσιμη εκείνη στιγμή η ΕΕ, προσεπικαλούμενη την τεχνική και οικονομικήν επικουρία του ΔΝΤ, συνεφώνησε με την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή πενταετούς προγράμματος οικονομικής στήριξης και υπεισήλθε ως υποκατάστατος δανειστής στις τρέχουσες ελληνικές δανειακές υποχρεώσεις. Το αρχικό πρόγραμμα αναθεωρήθηκε τρείς έκτοτε φορές. 

Σήμερα το μεσονύκτιο το πρόγραμμα τυπικά έχει λήξει, εφ' όσον δεν επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία επέκτασής του με αντίστοιχη επέκταση των πιστωτικών γραμμών. Ο απολογισμός του προγράμματος είναι ως γνωστόν δραματικός. Το πρόγραμμα δεν εφαρμόστηκε με ακρίβεια στο σύνολό του διότι η μεν εθνική πλευρά κωλυσιέργησε στο κομμάτι των εσωτερικών δομικών μεταρρυθμίσεων πλην της αποικοδόμησης του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών κεκτημένων, η δε τρόϊκα περιορίστηκε τελικά στις ταμειακές προτεραιότητες, έστω και αν αυτές υπηρετήθηκαν με μονόπλευρη και υφεσιακού χαρακτήρα φορολογική επιδρομή σε βάρος των μεσαιομικρών φορολογικών υποκειμένων. 

Η εσωτερική υποτίμηση επιδιώχτηκε εξ αρχής συστηματικά με οριζόντιες εισοδηματικές περικοπές ώστε να συρρικνωθεί άμεσα το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου. Η θεραπεία αυτή του συγκεκριμένου προβλήματος ισοδυναμούσε με ακτινοβολία κοβαλτίου εναντίον καρκινικού όγκου. Η βεβιασμένη λήξη του ανολοκλήρωτου προγράμματος αφήνει στη χώρα οικονομικά ερείπια και ένα ύψος συνολικού δανεισμού (συμπεριλαμβανομένου του κενού κεφαλαιοποίησης ασφαλιστικών ταμείων και τραπεζών καθώς και του προσφάτου ανοίγματος ΕLA) της τάξης άνω των 500 δις. 

Το χρέος αυτό επί του παρόντος δεν ενδιαφέρει. Την ώρα όμως αυτή, αν υπάρχουν στον τόπο στοιχειωδώς υπεύθυνες και στοιχειωδώς διανοούμενες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, πρέπει επειγόντως να διαβουλευτούν κατά πόσον είναι σκόπιμο η χώρα να σπεύσει να δεσμευτεί (και προς ποίαν κατεύθυνση) χωρίς να έχει στοιχειωδώς συνειδητοποιήσει τι ακριβώς θέλει και σε τί είδους θεραπεία είναι διατεθειμμένη να υποβληθεί προκειμένου να δρομολογήσει κάποια διαδικασία μεσομακροπρόθεσμης διεξόδου από το παρόν εθνικό και συμβατικά αδιαχείριστο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο. Έχει και πάλι σημάνει η ώρα για θεμελιώδεις υπαρξιακές επιλογές.

ΠΗΓΗ: gennimatasp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.