Τι συμβαίνει στη Μεγάλη Βρετανία;



Οι εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι εξαιρετικά σημαντικές για μια κομβική χώρα του διεθνούς συστήματος και παρά τα πολλά που λέγονται και γράφονται to Brexit eελάχιστα θα επηρεαστεί, με την πλέον πιθανή εξέλιξη να οδηγούμαστε σε ένα σκληρό Brexit. Ένα άλλο γεγονός είναι ότι η Τερέζα Μέϊ, είναι μια πολύ κακή Πρωθυπουργός, η οποία προσπάθησε να παίξει το ρόλο του Δούρειου Ίππου, στη διαδικασία του Brexit.
Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 


Η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Η κυβέρνηση της Μέϊ, δεν φαίνεται να έχει άμεσο πρόβλημα. Η επιλογή της να τοποθετήσει στην κυβέρνησή της δυο από τις ηγετικές προσωπικότητες υποστήριξης του Brexit, όπως ο Ντέηβιντ Ντέηβις και ο Μπόρις Τζόνσον (οι δυο Υπουργοί που παραιτήθηκαν), είχε ως αποκλειστικό στόχο να πληγεί η αξιοπιστία τους και το κατάφερε, με δεδομένο ότι αν και το Brexit αποτελεί στην ουσία το μοναδικό και κορυφαίο θέμα εξωτερικής πολιτικής για το Ηνωμένο Βασίλειο, δυο χρόνια μετά  οδηγήθηκαν σε παραίτηση έχοντας μηδενικά αποτελέσματα ο ένας ο αρμόδιος Υπουργός για το Brexit και ο άλλος ως Υπουργός Εξωτερικών.
Αν και η Τερέζα Μέϊ, θα αντιμετωπίσει μια αναταραχή στο εσωτερικό του κόμματος και πολιτικά, ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας και αυτό έχει τη σημασία του. Το ότι επέφερε πλήγμα στην ηγεσία του Brexit, θα της δώσει χώρο να ελιχθεί, τουλάχιστον στο εσωτερικό.
Αυτό βέβαια, για κάποιους που θα βιαστούν, δεν σημαίνει ότι η Μεγάλη Βρετανία κάνει πίσω στο Brexit. Η υποστήριξη προς την έξοδο από το χάλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα στους ανθρώπους που ψήφισαν υπέρ της εξόδου στο δημοψήφισμα πριν δυο χρόνια, έχει γίνει ακόμη πιο ισχυρή. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, είναι ένας καμικάζι κρυφός υποστηρικτής του Brexit, οπότε ακόμη και να γίνουν εκλογές και να τις κερδίσει πισωγύρισμα δεν υπάρχει.
Επίσης, με τους σκληρούς υποστηρικτές του Brexit, εκτός κυβέρνησης και διαπραγματευτικής ομάδας, είναι σίγουρο ότι θα ψηφίσουν εναντίον οποιουδήποτε σχεδίου εξόδου από την ΕΕ, που δεν τους αρέσει, με αποτέλεσμα το σκληρό Brexit,  να είναι η μόνη ρεαλιστική εξέλιξη.
Το σκληρό Brexit, είναι το σενάριο που η Μεγάλη Βρετανία τα σπάει με την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Σε μια τέτοια περίπτωση οποιαδήποτε συμφωνία έχει ήδη γίνει με τις Βρυξέλλες, θα επηρεαστεί και στην ουσία δεν θα ισχύει. Σαν αποτέλεσμα, οι εμπορικές σχέσεις με τις χώρες της ΕΕ θα γίνουν δύσκολες, και σύμφωνα με τα στοιχεία θα επηρεαστούν τα δυο τρίτα του εξωτερικού εμπορίου που αντιστοιχούν στο ένα έκτο του ΑΕΠ της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση η Μεγάλη Βρετανία, θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα πρέπει να διατηρήσει τους κανόνες της ΕΕ ή να υιοθετήσει κανόνες για κάθε χώρα με την οποία θα έχει συναλλαγή χωριστά. Το κόστος για συναλλαγή με τη Μεγάλη Βρετανία, λόγω της γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας, θα διπλασιαστεί, πέρα από τα πολιτικά προβλήματα. Σίγουρα θα γίνει προσπάθεια για σύναψη διμερών εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες για να καλυφθεί η διαφορά. Παρόλα αυτά η ΕΕ είναι κοντά και  μεγάλη αγορά και οι συμφωνίες και η διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών παίρνει αρκετό καιρό.
Αυτό που θα κτυπηθεί περισσότερο από όλα η εισροή κεφαλαίων, κάτι που έχει καταστήσει το Λονδίνο μια από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη, οικονομικές πρωτεύουσες του κόσμου. Αυτό έχει τελειώσει. Το οικονομικά κέντρα χρειάζονται ένα περιβάλλον χαμηλών περιορισμών, πρόσβαση σε μεγάλη αγορά, και σταθερότητα στην αγορά, αλλά και πολιτική σταθερότητα. Δεν θα υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ στα οικονομικά, οπότε η πρόσβαση στην ΕΕ δεν θα είναι χωρίς περιορισμούς, και με την προοπτική μη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, το κλίμα αβεβαιότητας θα πλήξει τρομερά την οικονομική βιομηχανία του Λονδίνου.
Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι περίπου το ένα τρίτο της βιομηχανίας αυτής θα μεταφερθεί στη Φρανκφούρτη και το Παρίσι, με δεδομένο ότι πολλές από τις εταιρίες και τους οικονομικούς οργανισμούς που θα μετακομίσουν θα χρειάζονται πρόσβαση στην ΕΕ από μέσα. Οι περισσότερες όμως από αυτές θα πάνε στη Νέα Υόρκη, λόγω μεγέθους, παρόμοιου περιβάλλοντος και παγκόσμιας πρόσβασης.
ΠΗΓΗ: thepresident

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.