Στο ποδόσφαιρο οι offsore έγιναν... θεσμός


ΜΕ ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ


Πριν από τέσσερις δεκαετίες, όχι τυχαία που αναφέρομαι στη δεκαετία '70, ούτε ένα πετροδολάριο δεν είχε επενδυθεί στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Δεν είχαν εμφανιστεί τα τερατώδη χορηγικά προγράμματα, ούτε και στα πιο διάσημα κλαμπ της μπάλας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Καμία ομάδα δεν είχε μπει σε χρηματιστήριο. Καμία ποδοσφαιρική επιχείρηση, λέω για τις ΠΑΕ, δεν είχαν παρκάρει με οφσώρ κόμπαμυ, όπως σήμερα στα Νησιά Κέυμαν, την Μαλαισία και τις Μπαχάμες.
Στην Αγγλία, για παράδειγμα, δύσκολα πλέον να βρεις αγγλική ομάδα, κι όχι μονάχα στην πρέμιερ ληγκ, δηλωμένη στην... Αγγλία. Η Ίντερ έχει έδρα την Ινδονησία, η Βαλένθια την Σιγκαπούρη, η Αθλέτικο Μαδρίτης την Κίνα. Ρώσοι και Άραβες μεγαλομέτοχοι ορίζουν έδρα της ΠΑΕ που έχουν αποκτήσει τις Δυτικές Ινδίες, το Χονγκ Κονγκ, τις Παρθένους Νήσους. Ενώ οι ομάδες συμπεριλαμβάνονται σε αχανείς ομίλους επιχειρήσεων, εντελώς άσχετους με το ποδόσφαιρο. Όπως π.χ. η Μπλάκμπερν που είναι μέλος εταιρείας πουλερικών, κάποιες άλλες διαχειρίζονται από funds.
Μου είχε κάνει εντύπωση, όχι μόνον σ' εμένα, όταν ο βασιλιάς Πελέ υπέγραψε σα σήμερα, 3 Ιουνίου, το 1975, στον «Κόσμο» της Νέας Υόρκης. Τι σχέση έχει ο αρχάγγελος της ποδοσφαιρικής θρησκείας, ο πιο μεγάλος εκφραστής του φυσικού ποδοσφαίρου, η θεότητα της υψηλής τεχνικής και της δημιουργίας, της έμπνευσης κι όχι της «τακτικής» και των συστημάτων, με το... ποδόσφαιρο της Αμερικής. Με τη χώρα που γι' αυτήν όλα, τα πάντα όλα είναι show. Για πούλημα, για κατανάλωση, για κονόμα.
Στα 35 του χρόνια ο Βραζιλιάνος Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, ο γνωστός Πελέ, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με 11 εκ. δολάρια στην ανύπαρκτη ποδοσφαιρικά... ποδοσφαιρική ομάδα «Κόσμος» της Νέας Υόρκης, του ανύπαρκτου...ποδοσφαιρικού αμερικάνικου πρωταθλήματος. Το πακέτο ήταν χοντρό. Γι' αυτό, όπως ο Πελέ, πήγαν να παίξουν στον «Κόσμο», δηλαδή να κάνουν κι αυτοί μια αρπαχτή, δυο ποδοσφαιριστές που κατά τους ειδικούς συμπεριλαμβάνονται στην κορυφαία 10άδα από καταβολής. Ο Ολλανδός Γιόχαν Κρόυφ και ο Γερμανός Φραντς Μπεκενμπάουερ. Ο Τζωρτζ Μπεστ είχε πάει στους «Αζτέκους» του Λος Άντζελες.
Να σημειώσω ότι εκείνες τις δεκαετίες και αρκετοί Έλληνες διεθνείς, στα τελειώματά τους, έβγαλαν μεροκάματο από ομάδες των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας. Μη φύγουν από τα γήπεδα χωρίς στην άκρη κάποιο κομπόδεμα από τη μπάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.