Κιλιντσάρογλου, ο εξισλαμισμένος κεμαλιστής

Γράφει η Νεφέλη Λυγερού  

Η μεγάλη αντίπαλη δύναμη του Ερντογάν είναι το παραδοσιακό κεμαλικό κόμμα CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) με αρχηγό τον Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία γεννήθηκε το 1948 στην πόλη Τούντζελι της Ανατολικής Ανατολίας και το 1971 αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Άγκυρας.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Συνταξιοδοτήθηκε το 1999 ύστερα από μια συνεχή σταδιοδρομία στο Υπουργείο Οικονομικών, αρχικά ως απλός υπάλληλος και στη συνέχεια ως διευθυντής διαφόρων Οργανισμών. Το 1999 θέλησε να πολιτευθεί αλλά ο τότε αρχηγός της Δημοκρατικής Αριστεράς Μπουλέντ Ετζεβίτ δεν τον έχρισε υποψήφιο. Το όνειρο του έλαβε σάρκα και οστά μόλις το 2002 οπότε και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Κωνσταντινούπολης με το κεμαλικό κόμμα.

Το 2009 διεκδίκησε τον Δήμο Κωνσταντινούπολης, αλλά ηττήθηκε από τον Καντίρ Τοπμπάς, ο οποίος από το 2004 εκλεγόταν συνεχώς δήμαρχος. Τον Μάϊο του 2010, επωφελούμενος της παραίτησης του Ντενίζ Μπαϊκάλ για λόγους υγείας, τον διαδέχθηκε στην αρχηγία του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ και ανέλαβε μετά ο Ισμέτ Ίνονου. Θώκο που εξακολουθεί να διατηρεί παρότι επί πολλά έτη δεν έχει κατορθώσει να ξεκολλήσει από το 25%.
Επανήλθε στο προσκήνιο όταν φέτος τα Φώτα, μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ψέριμο, είπε πάλι ότι το νησί είναι τουρκικό και η Τουρκία το έδωσε πεσκέσι στην Ελλάδα. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος έχει δεσμευτεί ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα καταλάβει όχι μόνον την εξουσία με ποσοστό που θα υπερβαίνει το 60%(!), αλλά και τα ελληνικά νησιά ως να τα άφησε κάπου παρακαταθήκη και να παραμένουν στην διάθεση του.
Ο μικρόσωμος άνδρας έχει αμφισβητήσει και την ίδια την καταγωγή του. Κάποτε απέδωσε σε λάθος του ληξίαρχου της εποχής εκείνης το γεγονός ότι κατέγραψε το όνομα της μητέρας του ως Γεμούς που είναι καθαρά αρμένικο, του γένους των Ντερσίμ αντί του Γεμίς, που στα τουρκικά σημαίνει φρούτο. Αν και ποτέ δεν το παραδέχτηκε είναι πολύ πιθανό ότι η οικογένειά του έχει εξισλαμισθεί.
Τελικά, το επίθετό του Καράμπουλουτ έγινε Κιλιτσντάρογλου, γιατί όπως ισχυρίσθηκε υπήρχαν εφτά οικογένειες με το ίδιο επώνυμο. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι δεν το ήθελε, καθώς έφερε το ίδιο επώνυμο ένας σεσημασμένος ληστοσυμμορίτης της εποχής που ίσως και να ήταν συγγενής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.