Αφιερωμένο στην εργατική πρωτομαγιά το σημερινό doodle της Google


Στην ημέρα σύμβολο για τους εργαζόμενους ολόκληρου του πλανήτη, την πρωτομαγιά, είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.

Η 1η Μαΐου του 1886 είναι η παγκόσμια ημέρα των εργατών σε όλη τη Γη. Ήταν τότε που περίπου 350.000 εργαζόμενοι κατέκλυσαν τους δρόμους των ΗΠΑ για να διεκδικήσουν κάτι που για τις επόμενες γενιές φάνταζε αυτονόητο: το οκτάωρο.


Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας είχε αποφασίσει δύο χρόνια νωρίτερα πως εάν οι εργοδότες δεν αποδέχονταν το αίτημά τους, τότε θα πραγματοποιούσε πανεργατική απεργία. Και πράγματι, δύο χρόνια αργότερα και όπως είχε αποφασιστεί, Πρωτομαγιά, βγήκαν στους δρόμους.

Στις 3 του μήνα έξι εργάτες δολοφονήθηκαν και 30 τραυματίστηκαν, όταν η Αστυνομία πυροβόλησε σε μεγάλη συγκέντρωση έξω από ένα εργοστάσιο στο Χάρβεστερ. Τα συνδικάτα κάλεσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επόμενη ημέρα. Οι Αρχές επιτέθηκαν στη συγκέντρωση και εκεί ήταν που έσκασε μια βόμβα, με αποτέλεσμα τον θάνατο επτά αστυνομικών και ακόμη τεσσάρων εργατών. Πολλοί άλλοι εργάτες τραυματίστηκαν...

Η Αστυνομία συνέλαβε στελέχη των εργατών, με τους οκτώ να παραπέμπονται σε δίκη. Οι τέσσερις εξ αυτών καταδικάστηκαν σε απαγχονισμό και κρεμάστηκαν στις 11 Νοεμβρίου του 1887. Ο αγώνας τους και το αίμα που χύθηκε άρχισε σταδιακά να δικαιώνεται. Έτσι, η 1η Μαΐου καθιερώνεται ως η ημέρα των εργατών.

Η Εργατική Πρωτομαγιά τιμάται σε 107 χώρες του κόσμου, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 67% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας.

Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός για την Εργατική Πρωτομαγιά έγινε το 1893, στην Αθήνα. Όλα ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Η 1η Μαΐου ήταν Σάββατο και εργάσιμη. Έτσι, επελέγη η Κυριακή 2 Μαΐου, για να έχει η γιορτή μαζικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σοσιαλιστής», που εξέδιδε ο Καλλέργης, στις 5 το απόγευμα της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο πάνω από 2.000 σοσιαλιστές και εργαζόμενοι. Η «Εφημερίς» τους υπολόγισε μόνο σε 200 και σημείωνε σε άρθρο της: «Οι πλείστοι εξ αυτών ήσαν εργάται, ευπρεπώς κατά το πλείστον ενδεδυμένοι, με ερυθράς κονκάρδας επί της κομβιοδόχης, και πολύ ήσυχοι άνθρωποι. Αυτοί είναι οι πρώτοι σοσιαλισταί εν Ελλάδι, και συνήλθον χθες εις το πρώτον αυτών εν Αθήναις συλλαλητήριον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.