Αλμερία: Το βρώμικο μυστικό της Ευρώπης




Η εικόνα στο άκουσμα Costa del Sol, για όσους έχουν επισκεφθεί την γνωστή περιοχή της νοτιοανατολικής Ισπανίας είναι όμορφες παραλίες, καλοκαίρι, θάλασσα. Όμως κρυμμένο από τα μάτια του τουρίστα υπάρχει ένα πολύ βρώμικο μυστικό που ονομάζεται “plastic sea” (πλαστική θάλασσα). 

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Το μεγαλύτερο συγκρότημα θερμοκηπίων στον κόσμο, μία έκταση 450 τετραγωνικών χιλιομέτρων η οποία είναι ορατή ακόμα και από το διάστημα όπου μετανάστες και πρόσφυγες εργαζόμενοι όπου η ημερήσια παραγωγή λαχανικών καλύπτει το ήμισυ των αναγκών ολόκληρης της Ευρώπης. 

Οι καλλιεργητές λαχανοκομίας της Αλμέρια στην Ισπανία είναι σύγχρονοι δούλοι, λένε οι φιλανθρωπικές οργανώσεις .Ζουν σε  ζουν σε πολύ  άθλιες συνθήκες ,σε στρατώνες κατασκευασμένους από παλιά πλαστικά και παλέτες χωρίς εγκαταστάσεις υγιεινής, για τους οποίους πληρώνουν μηνιαίο ενοίκιο, ενώ τους χρεώνουν και το νερό που πίνουν στις καθημερινά υψηλές θερμοκρασίες που εργάζονται και που φθάνουν τους 40C-45C, εργάζονται με φυτοφάρμακα χωρίς προστασία και πληρώνονται το ήμισυ του νόμιμου κατώτατου μισθού.


Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις που εργάζονται με παράνομους μετανάστες-εργαζόμενους υποστηρίζουν ότι οι καταχρήσεις πληρούν τον επίσημο ορισμό του ΟΗΕ για τη σύγχρονη δουλεία. 

Η κατάσταση των μεταναστών που εργάζονται στα αγροκτήματα της ντομάτας, του πιπεριού, του αγγουριού και των κολοκυθιών της Αλμερία είναι τόσο απελπισμένη που ο Ερυθρός Σταυρός παραδίδει δωρεάν φαγητό σε χιλιάδες από αυτούς.  

Η Αλμερία ήταν η φτωχότερη περιοχή της Ισπανίας, αλλά η έκρηξη στην γεωργία ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και συνέβαλε στη μετατροπή της περιοχής, η οποία βρίσκεται ακριβώς πίσω από την Costa del Sol. Αν και οι παραθεριστές σπάνια το βλέπουν, λιγότερο από ένα μίλι από τα τουριστικά ξενοδοχεία στην παραλία ένα τεράστιο βιομηχανικό τοπίο πλαστικών θερμοκηπίων έχει πάρει πάνω από 450 τετραγωνικά χιλιόμετρα της παράκτιας πεδιάδας. Τα θερμοκήπια καλύπτουν κάθε τετραγωνική ίντσα γης. Τα θερμοκήπια είναι σχεδόν όλα υδροπονικά λαχανικά με νερό, αέρα και χημικό μείγμα, ζιζανιοκτόνου και φυτοφαρμάκων

Λόγω των θερμών και εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών εργασίας στα θερμοκήπια, σχεδόν όλη η ανθρώπινη εργασία γίνεται, σε μεγάλο βαθμό από μετανάστες από την Αφρική. Στη δεκαετία του 2000, μετανάστες - παράνομα - μεταφέρθηκαν κατά χιλιάδες από το Μαρόκο, από την Ανατολική Ευρώπη και την υποσαχάρια Αφρική για να εργαστούν στα πλαστικά θερμοκήπια. Ένα ντοκιμαντέρ από το 2013, The Morrocan Slaves of El Ejido , κατέγραψε τη δυσκολία των μεταναστών εργαζομένων που εργάζονται μέσα στα ζεστά θερμοκήπια.




Μια έκθεση του 2015 στο NaturPhilosophie παρουσιάζει ότι, εκτός από τα τεράστια προβλήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η περιοχή μαστίζεται από εξαντλημένους υδροφόρους ορίζοντες, το μεγαλύτερο εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Ευρώπη για τη διατήρηση της ροής των υδάτων στα θερμοκήπια και την αύξηση των ποσοστών καρκίνου λόγω της έκθεσης των εργαζομένων σε φυτοφάρμακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα απόβλητα από τις "γεωργικές εκμεταλλεύσεις" απορρίπτονται στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των χημικών αποβλήτων, των πλαστικών αποβλήτων .. 

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς γι 'αυτό; 

Αν είναι δυνατόν να μην αγοράζουμε λαχανικά και φρούτα από την Ισπανία, να αγοράζουμε την τροφή μας πιο υπεύθυνα. 

Αγοράστε εποχιακά λαχανικά, και αν μπορείτε απευθείας από τους παραγωγούς. Μιλήστε με άλλους για το πρόβλημα στην Αλμερία.

Η πλαστική θάλασσα της Αλμερία, στην μεγάλη οθόνη με το Blade Runner 2049 


Η πλανήτη θάλασσα του Poniente της Αλμερία παρουσιάζεται στα πρώτα λεπτά του Blade Runner 2049, της ταινίας με την οποία ο καναδός Denis Villeneuve έδωσε συνέχεια σε μία από τις πιο κλασικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Είναι μια σκηνή που δεν διαρκεί περισσότερο από δεκαπέντε δευτερόλεπτα, περισσότερο από αρκετό χρόνο για να αναγνωρίσει το μεγάλο μωσαϊκό του θερμοκηπίου που μπορεί να εντοπιστεί από το διάστημα "χωρίς καμία προσπάθεια", όπως είχε δήλωσει ο αστροναύτης Pedro Duque τον περασμένο Ιούνιο.



Στο Google maps μπορείτε να δείτε πολλά συγκροτήματα θερμοκηπίου σε όλο τον κόσμο , αλλά αυτό της Αλμερία είναι το μόνο με μια τόσο χαοτική εμφάνιση, με τις γωνίες που ταιριάζουν μαζί σαν κομμάτια Tetris, σχεδόν χωρίς χώρο μεταξύ τους », εξηγεί ο οικονομολόγος David Uclés, ένας μεγάλος οπαδός του είδους επιστημονικής φαντασίας και ένας από τους θεατές που αναγνώρισαν αμέσως αυτό το μοναδικό "Orchard of Europe."


Όσοι θέλουν να το εντοπίσουν οι ίδιοι από δορυφόρο μπορούν να το κάνουν από ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.