Γυναίκες που γλίτωσαν από τη Μπόκο Χαράμ: Βιάστηκαν από στρατιώτες και παραστρατιωτικούς με αντάλλαγμα τροφή


Ο στρατός της Νιγηρίας διέπραξε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων βασανιστήρια, βιασμούς και φόνους αμάχων κατά τη μάχη της κατά της Μπόκο Χαράμ, κατήγγειλε σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.


Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Γυναίκες βιάστηκαν από στρατιώτες και παραστρατιωτικούς με αντάλλαγμα τροφή, ενώ χιλιάδες άλλες πέθαναν από την πείνα σε καταυλισμούς εκτοπισμένων στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου δρα η Μπόκο Χαράμ, αναφέρεται στην έκθεση που εκτείνεται σε 89 σελίδες. Μάλιστα τα εγκλήματα συνεχίζονταν επί χρόνια και παρά την έναρξη τον Αύγουστο έρευνας που ζητήθηκε από τον Νιγηριανό πρόεδρο, τα ευρήματα της οποίας δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. 

Σε ανακοίνωσή της η νιγηριανή προεδρία ανέφερε ότι η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας δεν είναι αξιόπιστη, ενώ ο στρατός της χώρας του τη χαρακτήρισε «ψευδή έκθεση».

Η μη κυβερνητική οργάνωση κατηγορεί τον νιγηριανό στρατό και την πολιτοφυλακή που συνεργαζόταν με αυτόν στη μάχη κατά της Μπόκο Χαράμ ότι «χώρισαν τις γυναίκες από τους συζύγους τους» και «τις έκλεισαν σε απομονωμένους καταυλισμούς, όπου βιάστηκαν». Τα γεγονότα ξεκίνησαν το 2015 όταν οι αρχές ανακατέλαβαν περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών. 

Οι περισσότεροι άνδρες και έφηβοι κρατούνταν χωριστά για να διασφαλιστεί ότι δεν συνδέονταν με τη τζιχαντιστική οργάνωση, οπότε οι γυναίκες βρέθηκαν μόνες και ανέλαβαν να φροντίσουν για τις ανάγκες των οικογενειών τους, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία. 

«Αντί θα λάβουν προστασία από τις αρχές, οι γυναίκες και τα κορίτσια αναγκάζονταν να υποστούν βιασμούς για να τραφούν και να μην πεθάνουν από την πείνα», δήλωσε η Οσάι Οζίγκο, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Νιγηρίας. 
Η έκθεση, που βασίζεται σε περισσότερες από 250 συνεντεύξεις, αφορά τους καταυλισμούς που δημιουργήθηκαν σε επτά πόλεις της Πολιτείας Μπόρνο. Πολλές από τις γυναίκες δήλωσαν ότι έπεσαν θύμα βιασμού από τα τέλη 2015 ως τις αρχές 2016 στον καταυλισμό της πόλης Μπάμα, «όπου επικρατούσαν συνθήκες που πλησίαζαν τον λιμό». 

«Ένα μέλος πολιτοφυλακής ήρθε να μου φέρει τροφή. Την επομένη μου είπε ότι πρέπει να πάω να βρω νερό σπίτι του. Τότε έκλεισε τη σκηνή πίσω μου και με βίασε», διηγήθηκε η Άμα, 20 ετών. 

Κάποιες γυναίκες κατήγγειλαν ότι αναγκάστηκαν να γίνουν «σύντροφοι» μελών των δυνάμεων ασφαλείας «για να μην πεθάνουν από την πείνα», σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία πρόσθεσε ότι οι μαρτυρίες στοιχειοθετούν «ένα καλά οργανωμένο σύστημα» σεξουαλικής εκμετάλλευσης. 

«Οι στρατιώτες μάς πρόδωσαν, είπαν ότι πρέπει να φύγουμε από τα χωριά μας», επεσήμανε μια γυναίκα που αναφέρεται με το όνομα Γιακούρα στην έκθεση. «Είπαν ότι θα είναι πιο ασφαλές και ότι θα μας προσφέρουν ένα ασφαλές μέρος για να μείνουμε. Όμως όταν πήγαμε, μας πρόδωσαν. Κράτησαν τους άνδρες μας και μετά βίασαν εμάς τις γυναίκες», πρόσθεσε. 

Εξάλλου χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από την πείνα στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων, όπου οι ελλείψεις τροφίμων ήταν μεγάλες από την αρχή του 2015 ως τον Ιούνιο του 2016, όταν έφτασαν στην περιοχή ανθρωπιστικές οργανώσεις. 
Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την «ατιμωρησία» της οποίας χαίρουν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα αυτά. «Κανείς δεν φαίνεται να έχει λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη», επισημαίνει. «Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε αν έχουν διενεργηθεί πραγματικά έρευνες, διότι κανένα πόρισμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί», προσθέτει. 

Από τις συγκρούσεις περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 2009 στη νοτιοανατολική Νιγηρία, ενώ έχει προκληθεί μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως. Παράλληλα οι εκτοπισμένοι ανέρχονται σε 1,8 εκατομμύριο. 

Πηγή, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.