Τα τρία πιο στρεσογόνα επαγγέλματα στην Ελλάδα
Στην τρίτη θέση, μετά τους πιλότους και τους υγειονομικούς, βρίσκονται οι επαγγελματοβιοτέχνες, σε ό,τι αφορά την ένταση του επαγγελματικού στρες που βιώνουν, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιατρός- παθολόγος, εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κώστας Κουτσομητέλης, επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία της ΕΕ.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
Οι μακροχρόνιες επιδράσεις του χρόνιου και ανεξέλεγκτου ψηλού βαθμού στρες, μπορεί να είναι καταστροφικές για τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων γενικά και όπως διευκρίνισε ο κ. Κουτσομητέλης, το 20% όσων πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, έχει διαπιστωθεί ότι τα έχουν αποκτήσει ύστερα από έντονο επαγγελματικό στρες που έχουν βιώσει στο παρελθόν, κοντινό ή και μακρινό.
Οι κίνδυνοι που απειλούν την υγεία του επαγγελματία-επιχειρηματία, αλλά και του κάθε ανθρώπου γενικά, μπορεί να διαχωρίζονται σε τρία επίπεδα, ήτοι σε αυτά που πηγάζουν από το εργασιακό περιβάλλον, την κληρονομικότητα, αλλά και τη φυσική κατάσταση του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Ωστόσο, το επαγγελματικό στρες αποτελεί τον νούμερο ένα και πιο σημαντικό παράγοντα. Τονίζεται ότι πέραν των καρδιαγγειακών νοσημάτων, το στρες μπορεί να προκαλεί μεταξύ άλλων χρόνια κούραση, κατάθλιψη, ταχυκαρδία, δύσπνοια, ανορεξία ή υπερφαγία και κακή ποιότητα ύπνου ή ακόμη και αϋπνίες. Το άμεσο, βραχυπρόθεσμο στρες προκαλεί μεταξύ άλλων ανυπομονησία κι ανησυχίες, νευρικότητα, ευερεθιστότητα και στεναχώρια.
Το επαγγελματικό στρες, όπως εξήγησε ο κ. Κουτσομητέλης, προκαλείται από μια σειρά παραγόντων, που καταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο από το 24ωρο του κάθε ένα επαγγελματία/βιοτέχνη/επιχειρηματία και ανθρώπου γενικά. Μεταξύ άλλων, σχετίζονται με τις πολλές ώρες δουλειάς, που ως αποτέλεσμα περιορίζουν σημαντικά την προσωπική και κοινωνική ζωή του καθενός και που αποτελεί τον βασικότερο αποσυμπιεστή της φόρτισης που αισθάνεται, τις οικονομικές ανησυχίες και πιέσεις και τις συνθήκες εργασίας, όπως το μικροκλίμα, ο θόρυβος και ο φωτισμός.
Στο πλαίσιο αυτό, και προκειμένου κάθε επιχειρηματίας, εργαζόμενος ή και συνταξιούχος να προφυλάξει την υγεία του, ο κ. Κουτσομητέλης επισήμανε τους τέσσερις άξονες διαχείρισης του στρες και άγχους, όπως αυτοί έχουν τεθεί και από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Αυτοί είναι οι εξής: συνείδηση ορίων πνευματικών και σωματικών, βελτίωση περιβάλλοντος εργασίας, φροντίδα της φυσικής κατάστασης και ενίσχυση της κοινωνικής και προσωπικής ζωής, που κατά τον κ. Κουτσομητέλη "δεν πρέπει να βάζουμε ποτέ σε αναμονή".
Τόσο ο κ. Κουτσομητέλης, όσο και ο ιατρός- καρδιολόγος, διδάκτορας Ιατρικής, Διαμαντής Γκολιδάκης , θα μιλήσουν εκτενώς για τους κινδύνους που απειλούν την υγεία του επαγγελματία- επιχειρηματία", στη διάρκεια αποψινής εσπερίδας που διοργανώνει σήμερα 18.00 το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), για να τιμήσει τη μνήμη του πρόωρα χαμένου προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Παπαδόπουλου. Μετά τις εισηγήσεις ειδικός γιατρός του Ε.Κ.Α.Β. θα παρουσιάσει τη χρήση αυτόματου απινιδωτή καθώς και μεθόδους Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ).
Δεν υπάρχουν σχόλια: