Ο πραγματικός λόγος πίσω από αναστολή των πυρηνικών δοκιμών της Β. Κορέας


Το πεδίο όπου γίνονται πυρηνικές δοκιμές στη Βόρεια Κορέα έχει αχρηστευθεί εξαιτίας της μερικής κατάρρευσης του βουνού όπου βρίσκεται έπειτα από την τελευταία πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, εκτιμούν Κινέζοι σεισμολόγοι σε έκθεσή τους.
Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα South Chine Morning Post, το πεδίο των πυρηνικών δοκιμών έχει καταρρεύσει με αποτέλεσμα τα ραδιενεργά κατάλοιπα να αποτελούν έναν «άνευ προηγουμένου κίνδυνο» ακόμη και για τη γειτονική Κίνα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Η εφημερίδα εκτίμησε ότι η κατάρρευση του Πούνγκιε-ρι, το οποίο βρίσκεται κοντά στη μεθόριο με την Κίνα, ίσως είναι ο πραγματικός λόγος που ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ –Ουν αποφάσισε να σταματήσει άμεσα τις πυρηνικές δοκιμές και το βαλλιστικό πρόγραμμα της χώρας του.
Η ανακοίνωση αυτή του Κιμ έγινε λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή συνάντησή του με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν, ενώ σε λίγες εβδομάδες πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Η έκτη και τελευταία πυρηνική δοκιμή που έκανε η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου και προκάλεσε σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών, η οποία έγινε αισθητή ως την Κίνα. Η Πιονγκγιάνγκ τότε είχε επισημάνει ότι είχε πραγματοποιήσει δοκιμή σε βόμβα υδρογόνου.
Εξαιτίας της δοκιμής προκλήθηκαν κατολισθήσεις και έπειτα από προσομοιώσεις που έκαναν κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι το όρος Μάνταπ, κάτω από το οποίο γίνονται οι δοκιμές, ενδέχεται να έχει πληγεί από το «σύνδρομο του καταπονημένου όρους».
Αυτό το σύνδρομο περιγράφει έναν χώρα του οποίου η γεωλογική δομή έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας επαναλαμβανόμενων υπόγειων πυρηνικών δοκιμών.
Δύο έρευνες που διενήργησαν Κινέζοι εμπειρογνώμονες αποκάλυψαν ότι ο σεισμός των 4,1 βαθμών που σημειώθηκε οκτώ λεπτά μετά τη δοκιμή προκάλεσε την κατάρρευση βράχων στο εσωτερικό του όρους.
«Είναι απαραίτητο να εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε πιθανές διαρροές ραδιενεργών υλικών εξαιτίας της κατολίσθησης», τόνισε το πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στην περίληψη της έκθεσης που δημοσίευσε στον ιστότοπό του.
«Η κατάρρευση εκτιμάται ότι καταδίκασε τις υπόγειες υποδομές του όρους Μαντάπ να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλέον για πυρηνικές δοκιμές», εκτιμούν οι συντάκτες της έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.