Moody's: Ανθεκτική η ρωσική οικονομία στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ


Η Ρωσία θα «αντέξει» τις νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με ανάλυση της Moody's
Τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της ρωσικής οικονομίας θα βοηθήσουν στην προστασία της ευρύτερης οικονομίας από τον αντίκτυπο των νέων κυρώσεων (6 Απρλιίου 2018) της Ουάσιγκτον, αποτρέποντας μία υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody's Investors Service.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Μεταξύ άλλων, θετικά θα επιδράσουν και οι υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο, καθώς θα αυξήσουν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Βέβαια, υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος, οι κυρώσεις θα επηρεάσουν αρνητικά ορισμένες τοπικούς εκδότες χρέους και, ιδιαίτερα, την εταιρεία RUSAL.

Επισημαίνεται ότι η αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας έχει οριστεί σε «Ba1», με θετικές προοπτικές (outlook).
Σε ό,τι αφορά στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα, εκτιμάται πως διαθέτει επαρκή περιθώρια κέρδους για την απορρόφηση ζημιών από τις κυρώσεις.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε -από σταθερές- σε θετικές τις προοπτικές της Ρωσίας.
Όπως ανέφερε τότε, η αναβάθμιση είναι απόρροια των πολιτικών που οδήγησαν σε αντιμετώπιση του σοκ από την πτώση της τιμής πετρελαίου, αλλά και των επιπτώσεων των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δύση.

Επίσης, παρατηρείται ενίσχυση στα στοιχεία της οικονομικής και φορολογικής ανθεκτικότητας που ενίσχυσαν την αντοχή της Ρωσίας σε περαιτέρω εξωτερικές διαταραχές, που οφείλονται σε γεωπολιτικές εντάσεις ή σε ανανεωμένη πτώση των τιμών πετρελαίου.
Σύμφωνα με την άποψη της Moody’s, οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν τη δημοσιονομική ισχύ της Ρωσίας, τις κάπως βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές και την αποτελεσματική χάραξη πολιτικής, έναντι στον συνδυασμό μακροπρόθεσμων οικονομικών προκλήσεων και της συνεχιζόμενης βραχυπρόθεσμης έκθεσης σε εξωτερικά γεγονότα. 

Κατά την άποψη του οίκου, οι ρωσικές αρχές έχουν απαντήσει με ρεαλιστικές νομισματικές, συναλλαγματικές και δημοσιονομικές πολιτικές απαντήσεις, την πρόσφατη οικονομική κρίση. 

Η μακροοικονομική στρατηγική της κυβέρνησης του Vladimir Putin, θα οδηγήσει σε ένα πιο βιώσιμο και σταθερό μοντέλο ανάπτυξης με την πάροδο του χρόνου, κάτι που, ωστόσο, δεν θα εξαλείψει την οικονομική αστάθεια που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, η κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία έχει αποδειχθεί ένα κρίσιμο εργαλείο που βοηθά τόσο την κυβέρνηση όσο και τους εξαγωγείς να προσαρμοστούν στην μεταβλητότητα που επικρατεί στις τιμές πετρελαίου και βασικών εμπορευμάτων. 

Η στάση της νομισματικής πολιτικής ενίσχυσε την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας. Συνεπώς, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μειώνονται, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τη μείωση του πληθωρισμού.
Ωστόσο, η εμφάνιση μεγάλων κεφαλαιακών ελλειμμάτων σε τρεις συστηματικές τράπεζες, αυξάνει τις ανησυχίες για την ανθεκτικότητα ορισμένων τμημάτων του ρωσικού τραπεζικού συστήματος, σημειώνεται.

Η Μόσχα απολαμβάνει, επίσης, το πλεονέκτημα του πολύ χαμηλού δημοσίου χρέους και της ισχυρής εξωτερικής θέσης. 
Η Moody's αναμένει η δυνητική ανάπτυξη να παραμείνει υποτονική το 2018, στο 1,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.