Κινεζικά αντίποινα $3 δισ. σε 128 προϊόντα από τις ΗΠΑ!


Από τη Θεανώ Καρούτα

Σειρήνες πολέμου ήχησαν στο εμπόριο με τους δασμούς-φωτιά που ανακοίνωσε το Πεκίνο για τις αμερικανικές εισαγωγές

Η Κίνα σήκωσε το γάντι που πέταξε η Αμερική και ανακοίνωσε δασμούς έως 25%, ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε 128 προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ (μεταξύ των οποίων το χοιρινό κρέας και το κρασί), απαντώντας στην κίνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις κινεζικές εισαγωγές. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Το Πεκίνο εξήγησε ότι η κίνηση αυτή έγινε προκειμένου να «διαφυλαχτούν τα συμφέροντα της Κίνας και να εξισορροπηθούν οι απώλειες που προκαλούνται από τους δασμούς» που επέβαλαν οι ΗΠΑ. 


Η κινεζική κυβέρνηση είχε κάνει σαφές ότι δεν επιθυμεί έναν μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο, όμως τον προηγούμενο μήνα ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου Ρατζ Σας είχε χαρακτηρίσει την απόφαση της Ουάσινγκτον να δασμολογήσει με 25% τις εισαγωγές χάλυβα και 10% του αλουμινίου «απάντηση στην οικονομική επιθετικότητα της Κίνας».

Ελλειμμα


Ο Τραμπ είχε προαναγγείλει ότι το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα -αγγίζει τα 375 δισεκατομμύρια δολάρια- πρέπει να μειωθεί και με αυτήν την ανάγκη για ελάττωση επιχειρηματολόγησε για την απόφασή του περί δασμών, την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ δήλωνε πως οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος κινεζικών αντιποίνων, τον οποίο απεύχονταν.

Παράλληλα, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, με ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε ότι τα εμπορικά μέτρα που στοχεύουν μόνο συγκεκριμένες χώρες (οι δασμοί στις εισαγωγές από την Ε.Ε., την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, το Μεξικό και τη Νότια Κορέα ανεστάλησαν έως την 1η Μαΐου 2018) παραβιάζουν τη ρήτρα εξαίρεσης για λόγους ασφαλείας των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και κινούνται αντίθετα προς την αρχή της μη διακριτικής μεταχείρισης στο πολυμερές εμπόριο.

«Τα κινεζικά συμφέροντα επλήγησαν σοβαρά» ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι, παρά τις τριβές, η Κίνα εμμένει στη θέση της υπέρ της οικονομικής συνεργασίας και καλεί την Ουάσινγκτον να ανακαλέσει τα προστατευτικά μέτρα που υιοθέτησε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.