Τουρκία: Με γροθιές, σπρωξιές, αλληλοκατηγορίες και κυνηγητό ψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος που «επιτρέπει» τη νοθεία


Με γροθιές, σπρωξιές, αλληλοκατηγορίες και κυνηγητό μέσα στην αίθουσα της Εθνοσυνέλευσης υποδέχτηκαν Τούρκοι βουλευτές το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το αμφιλεγόμενο εκλογικό νομοσχέδιο. Πρωταγωνιστές των μίνι επεισοδίων ήταν οι εθνικιστές βουλευτές από τη μία και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης από την άλλη, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι η αναθεώρηση των εκλογικών ρυθμίσεων που υπερψηφίστηκε μπορεί να επιτρέψει τη νοθεία και να θέσει σε κίνδυνο τις εκλογές του 2019.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Ο εκλογικός νόμος δίνει το πράσινο φως για τη δημιουργία εκλογικών συμμαχιών. Συνεπώς ανοίγει ο δρόμος για το… γάμο του κυβερνώντος AKP με τους εθνικιστές του MHP.
Επιπλέον, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή εξουσιοδοτείται να προχωρήσει στη συγχώνευση εκλογικών περιφερειών, ενώ θα μπορεί να μετακινεί τις κάλπες σε άλλες περιοχές! Έτσι, οι κάλπες θα γίνονται δεκτές χωρίς τη σφραγίδα της τοπικής εκλογικής επιτροπής· το νομοσχέδιο, δηλαδή, οριστικοποιεί την απόφαση που είχε ληφθεί κατά τη διάρκεια του περσινού δημοψηφίσματος, η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Βάσει νόμου πλέον θα επιτρέπεται στα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να μπαίνουν στα εκλογικά τμήματα, εφόσον κληθούν από κάποιον ψηφοφόρο. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσει ο εκφοβισμός από το PKK, ιδίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας οποίο η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι. Βέβαια, το CHP καταγγέλλει ότι η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας κάνει λιγότερο διαφανή τη διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων. Επιπλέον, το HDP έχει καταγγείλει ότι ο νέος εκλογικός νόμος «επιτρέπει» την αφαίρεση καλπών από τις περιοχές στις οποίες έχει μεγάλη υποστήριξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.