Το Δικαστήριο της ΕΕ κρίνει νόμιμες τις απολύσεις εγκύων εργαζόμενων στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων


Νέο χτύπημα στα εργατικά δικαιώματα φέρνει η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, που θεωρεί νόμιμες τις απολύσεις των εγκύων εργαζόμενων στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων. 
Η απόφαση αυτή ανατρέπει τα μέχρι τώρα ισχύοντα που προστάτευαν τις εργαζόμενες από την απόλυση, κατά το διάστημα της εγκυμοσύνης τους και της άδειας μητρότητας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 
Το Δικαστήριο της ΕΕ κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το ερώτημα ενός Ισπανικού Δικαστηρίου και την περίπτωση μιας εργαζόμενης που, μολονότι ήταν έγκυος, απολύθηκε από την εταιρία Bankia γιατί συγκέντρωνε χαμηλή βαθμολογία στις αξιολογήσεις και γίνονταν περικοπές στο προσωπικό της επιχείρησης. Η εργαζόμενη προσέφυγε στη δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας την εταιρία, για να φτάσουμε στην πρόσφατη απαράδεκτη απόφαση που στρέφεται ουσιαστικά εναντίον της μητρότητας για τις γυναίκες εργαζόμενες. 

Η νομιμοποίηση των απολύσεων είναι βασικά μια μορφή απαγόρευσης του δικαιώματος στην εγκυμοσύνη, κι αφήνει τις εργαζόμενες απροστάτευτες στις ορέξεις και τους εκβιασμούς των αφεντικών τους.

Κανονικά πρέπει να συντρέχουν ειδικοί λόγοι για να δικαιολογηθεί η απόλυση μιας έγκυου εργαζόμενης. Αλλά το σκεπτικό της απόφασης λέει ουσιαστικά πως δε χρειάζεται να υπάρχουν τέτοιοι λόγοι, εφόσον οι απολύσεις είναι ομαδικές και υπάγονται σε ένα γενικότερο σκεπτικό, που μπορεί να αναφερθεί ως επαρκής αιτία στις εργαζόμενες που πρόκειται να απολυθούν.
Έτσι, η ΕΕ δείχνει στην πράξη πώς εννοεί την ισότητα των δύο φύλων, ισοπεδώνοντας προς τα κάτω τα δικαιώματα των εργαζόμενων και αφήνοντας νομικά απροστάτευτες τις εργαζόμενες, πάντα στο όνομα της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης όλων των εργαζόμενων, που έχουν ίσα δικαιώματα στην… απόλυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.