Το αύριο είναι σήμερα

 

Του Γιώργου Αναλυτή*

Αποχαιρετήσαμε μια ακόμη δύσκολη χρονιά και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αρκετά πράγματα δεν έχουν μπει σε τάξη, σε μακρο-οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο. Δεν έγινε καμία παρέμβαση που να καθιστά την εικόνα της χώρας και το βιοτικό επίπεδο καλύτερα από άλλες χρονιές. Από τη μια μεριά είχαμε μια κυβέρνηση που με την  «Υπερήφανη διαπραγμάτευση» πέτυχε το κλείσιμο της αξιολόγησης. (Την αποκαλούν «ισορροπημένη και βιώσιμη συμφωνία», ενώ στην πραγματικότητα είναι ένας οδυνηρός συμβιβασμός).



Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος


ΤΑ μέτρα που προβλέπονται είναι επώδυνα, ειδικά όταν επιβάλλονται σε μια οικονομία που βρίσκεται επί 9 χρόνια σε ύφεση.

Να σημειώσουμε ότι με την «Υπερήφανη διαπραγμάτευση» η κυβέρνηση προέτασσε τη διεκδίκηση μείωσης του χρέους και τελικά έκανε μια τρύπα στο νερό (όπως λέει και ο λαός).

Από την άλλη είχαμε μια αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς προτάσεις, χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση, που το μόνο μέλημά της είναι να ξαναπάρει την εξουσία για να συνεχίσει αυτό που κάνει η τωρινή κυβέρνηση. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα άλλα κόμματα που δεν έχουν καμία διαφορετική πρόταση και ψηφίζουν νομοσχέδια και μεταρρυθμίσεις  (κατ εντολή των θεσμών).

Επειδή λοιπόν η κυβερνητική προπαγάνδα πρέπει να γίνει ακόμα πιο επινοητική, (για να συνεχίσει να πουλάει  με ελκυστικό τρόπο την …αντιμνημονιακή  μνημονιακότητά  ενός συστήματος  εξουσίας που οδήγησε τη χώρα από ήττα σε ήττα ), η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι είμαστε σε καλό δρόμο και το μνημόνιο τελειώνει το 2018.

Την ίδια στιγμή τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια (όλων των παρατάξεων) γράφουν και λένε ότι δεν αρκεί μόνο αυτό. Μιλούν για προσέλκυση επενδύσεων ύψους 10 δις. ευρώ το χρόνο.

Ουσιαστικά προκρίνουν ένα σχήμα επενδυτών που θα επενδύσει σε συγκεκριμένες ζώνες, όπως αυτές της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου, του οργανωμένου τουρισμού, (λες κι εμείς δεν μπορούμε να το οργανώσουμε), της ηλεκτροπαραγωγής, της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλων τομέων.

Φυσικά ζητούν τον καθορισμό συγκεκριμένων γεωγραφικών επενδυτικών ζωνών, απαλλαγμένων από γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια, όπως αυτά της αρχαιολογίας και της δασονομίας, επειδή καθυστερούν τις επενδύσεις!!

Και όλα αυτά με υπαιτιότητα της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που εκλέχθηκε με σύνθημα την ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ  αλλά, στην ουσία, αποδέχτηκε τους σκληρούς επιτηρητές (ΔΝΤ και Ε.Ε. ).

Είναι σίγουρο ότι η ελπίδα- λεπίδα του Τσίπρα απομυθοποίησε την Αριστερά και της αφαίρεσε το ηθικό πλεονέκτημα.

Γι αυτό λοιπόν το δίλλημα που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτίστως ηθικό.

Δεν έχει να κάνει μόνο με επιστημονική, οικονομική και πολιτική συζήτηση, έχει να κάνει με το ποιοι είμαστε ως άνθρωποι και την ικανότητα να υπερβούμε τα όριά μας, να σταθούμε στο ύψος της περίστασης, την ηθική και πνευματική πρόκληση.

Όπως είχε πει και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: «Το αύριο είναι σήμερα».

Φανταστείτε 20 χρόνια μετά, τα παιδιά και τα εγγόνια μας, να μας κοιτάζουν με πικρία, επειδή αποτύχαμε να προστατέψουμε και να σώσουμε τη χώρα.

Και να μας ρωτούν: «Τι σκεφτόσασταν; Δεν ενδιαφερόσασταν για το μέλλον μας; Ήσασταν τόσο απορροφημένοι από τους ίδιους σας τους εαυτούς που δεν μπορούσατε ή δεν θέλατε να εμποδίσετε την καταστροφή της χώρας;;»

ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ;;

Μπορούμε να απαντήσουμε τώρα στις ερωτήσεις τους με τις πράξεις μας, όχι με τις υποσχέσεις μας.

Είναι χρέος μας να αγωνιστούμε για ένα μέλλον, για το οποίο τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές θα μας ευγνωμονούν!

*Ο Γιώργος Αναλυτής είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Ε.ΠΑ.Μ.

ΠΗΓΗ: epamhellas


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.