Πως να διαλέξω υγιεινές και διαιτητικές επιλογές από το Super Market;
Γράφει ο
Γιαγκίδης Γιώργος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πολλές φορές αναρωτιόμαστε πώς να αλλάξουμε κάτι στη
διατροφή μας ώστε να τη βελτιώσουμε, πιστεύοντας πως αυτό μπορεί να γίνει
μονάχα από ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων, το οποίο όντως έχει εξαιρετικές
επιλογές ωστόσο θέλει και ¨επιδέξια¨ τσέπη.
Η αλήθεια βέβαια είναι πως μια σωστή αλλαγή στη διατροφή
μας μπορούμε να την πετύχουμε πολύ εύκολα και μέσα από ένα σούπερ μάρκετ ακόμη,
όπως θα δούμε αμέσως παρακάτω!
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
Υγιεινές διατροφικά επιλογές αγαπητών τύπων
τροφών
Βούτυρο
Βούτυρα, όπως τα Becel Proactiv και Benecol, φαίνεται πως μειώνουν σε μια σωστή
κατανάλωση (όπως 1 κουταλιά σούπας / ημέρα) τη ¨κακή χοληστερόλη¨ LDL,
αυξάνοντας παράλληλα λίγο την σωστή HDL για την καλή καρδιαγγειακή λειτουργία,
μέσω της παρουσίας πολυακόρεστων-μονακόρεστων λιπαρών και φυτικών στερόλων-στανόλων,
με πολλή χαμηλή περιεκτικότητα παράλληλα σε θερμίδες και κορεσμένα λίπη. Επίσης
παρέχεται μεγάλη ποσότητα λιποδιαλυτών βιταμινών A, D
και Ε.
Γιαούρτι
Διαλέγουμε οποιοδήποτε γιαούρτι που διατίθεται με μέλι ή
και καρύδια (κάτι που μπορούμε να φτιάξουμε και κατ΄οικίαν). Το γιαούρτι
παρέχει τα χρήσιμα προβιοτικά
βακτήρια, ενώ το μέλι μπορεί να αποτελέσει τροφή
των τελευταίων ως πρεβιοτικό. Αυτό δίδει μια πολύ θετική επίδραση στην υγεία, προστατεύοντας από
αλλεργίες, οστεοπόρωση, βοηθώντας την εντερική λειτουργία κ.α. Προβιοτικά
βρίσκουμε επίσης στο κεφίρ, ξυνόγαλα, πίκλες κ.α.
Τα εξαιρετικά πλεονεκτήματα των προβιοτικών στη διατροφή
Μακαρόνια, ρύζι, ψωμί και αλεύρι
Ως προς τα μακαρόνια, καλό είναι για τον έλεγχο του
βάρους και το σακχάρου να διαλέξουμε τα ολικής άλεσης με το χαρακτηριστικό ανοικτό καφέ χρώμα,
μια αλλαγή μεγάλης αξίας. Από ρύζι διαλέγουμε το καστανό, το οποίο είναι ελάχιστα επεξεργασμένο και μερικώς αναποφλοίωτο, βοηθώντας
επίσης στον έλεγχο του βάρους και σακχάρου, παρέχοντας περισσότερα θρεπτικά
στοιχεία (φυτικές ίνες, βιταμίνες συμπλέγματος Β κ.α) εν συγκρίσει με το λευκό.
Τώρα το ψωμί καλό είναι να είναι είτε
ολικής άλεσης, είτε σικάλεως, πάντως σίγουρα όχι
το λευκό. Παρέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά (φυτικές ίνες, βιταμίνες
συμπλέγματος Β κ.α) και ειδικά το σικάλεως, είναι το βέλτιστο ψωμί του
διαβητικού, με τον καλύτερο έλεγχο (χαμηλότερο γλυκαιμικός δείκτης) του
σακχάρου από όλα τα άλλα ψωμιά. Τέλος, το αλεύρι να είναι είτε το θρεπτικότερο
και ασφαλέστερο ολικής άλεσης, είτε να μειώσουμε την συνολική κατανάλωση
αλευριού, μιας τροφής που ευθύνεται για την υπεραύξηση του σακχάρου του αίματος
(γλυκόζη), ο κύριος διαβητικός παράγοντας.
Γλυκά
Κι όμως υπάρχουν ενδιαφέρουσες επιλογές. Ως προς τη
σοκολάτα πάντα διαλέγουμε την υγείας, διότι εν συγκρίσει με τη γάλακτος, έχει περισσότερο κακάο και λιγότερες
θερμίδες, με λίγα περισσότερα Θ. Στοιχεία. Γενικά στη σοκολάτα παράγοντας
θρεπτικής ποιότητας είναι τα υψηλά ποσοστά κακάο (παρέχει πλούσια
αντιοξειδωτικά) και για αυτό θέλουμε την υγείας. Η λευκή σοκολάτα έχει παραμόνο
το βούτυρο του κακάο με πολλές θερμίδες και ζάχαρη, μια βλαβερή επιλογή.
Μπορούμε πάλι να διαλέξουμε γλυκά με τα τεχνητά γλυκαντικά, με τα καλύτερα και
πιο ασφαλή βάσει των μελετών, τη στέβια και σουκραλόζη. Ειδικά με τη στέβια μπορείτε να βρείτε γλυκά σε ζαχαροπλαστία και σούπερ
μάρκετ. Παρέχει μηδενικές σχεδόν θερμίδες και καμιά επίδρασης αύξησης στο
σάκχαρο του αίματος (ιδανική επιλογή για διαβητικούς). Ένα παράδειγμα χρήσης
της είναι η κρέμα σοκολάτας Sweet & Balance Γιώτης. Τέλος, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη σε κρυσταλλική μορφή, με την
αντίστοιχη μορφή στέβιας ή σουκραλόζης με πολλή μικρή επιβάρυνση στην τσέπη.
Άλλα γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, η ζαχαρίνη και το κυκλαμικό οξύ φαίνεται πως
έχουν καρκινογόνο δράση τουλάχιστον στα ζώα.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Προϊόντα Light
Ασφαλώς με μια μικρή σχετικά μείωση των θρεπτικών
συστατικών, οι light εκδοχές τους συμβάλλουν κατά πολύ στον έλεγχο και μείωση του βάρους και
ποσοστών σωματικού λίπους. Βέβαια πολλοί θεωρούν λόγω αυτού, πως μπορούν να
καταναλώνουν αυξημένες μερίδες αυτών των προϊόντων. Εμείς φυσικά προτείνουμε
μια κατανάλωση τους μετριασμένη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση αντί για μείωση
βάρους μπορεί να έχουμε αύξηση.
Τύποι
προϊόντων Light
|
1. Προϊόντα χαμηλής
περιεκτικότητας σε λίπος (100% χωρίς λιπαρά π.χ.)
|
2.Προϊόντα χαμηλής
περιεκτικότητας σε αλάτι (Νάτριο) ( Ελεύθερο αλατιού π.χ.)
|
3.Προϊόντα χαμηλής
περιεκτικότητας σε σάκχαρα (Μειωμένης περιεκτικότητας σε ζάχαρη π.χ.)
|
Με μια γρήγορη ματιά στη διατροφική ετικέτα θα δείτε πόσο
μειωμένα περιέχει και το εκάστοτε συστατικό το τρόφιμο ( Ελεύθερο αλατιού π.χ.)
Αλάτι Ιμαλαϊων
Γενικά αλάτι (Nacl) πρέπει να τρώμε έως 5-6 γρ του ανά ημέρα. Το αλάτι Ιμαλαϊων φαίνεται να παρέχει περισσότερα μέταλλα και λοιπές
ουσίες από το επεξεργασμένο λευκό, ωστόσο σε πολλή μικρή διαφορά, σχεδόν
αμελητέα. Φυσικά η επιβάρυνση στην αρτηριακή πίεση είναι η ίδια με το κοινό
επιτραπέζιο αλάτι, για αυτό η κατανάλωση πρέπει να είναι το ίδιο ελεγχόμενη
ποσοτικά.
Ζάχαρη
Μια οικονομική πρόταση
Στο άρθρο που επισυνάπτω, θα δούμε πως το πέτρωμα του Ζεόλιθου σε μορφή σκόνης και οικονομικότατη επιλογή
(βρίσκεται στα βιολογικών προϊόντων καταστήματα), αποτελεί ένα υπερπολύτιμο
σύμμαχο υγείας, με μια αυξημένη δράση αποτοξίνωσης και απολύμανσης του
οργανισμού από τοξίνες, βαρέα μέταλλα κ.α. Στα αρχικά στάδια θα πρέπει να
καταναλώνεται 1 κουταλιά του γλυκού ζεόλιθου σε ένα ποτήρι νερό ανά δύο ημέρα
(3 φορές την εβδομάδα δηλαδή) και με αργά και σταθερά βήματα μπορεί κανείς να
το αυξάνει αν θέλει, αλλά αυτό χρειάζεται προσοχή και συμβουλή του διαιτολόγου. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι να καταναλώνεται αυξημένα νερό, καθώς
ο ζεόλιθος απορροφά πολύ. Αυξάνουμε την κατανάλωση μας κατά μισό λίτρο. Δηλαδή
πίνουμε γύρω στα 2 με 2,5
λίτρα ανά ημέρα για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε νερό από το σώμα.
*Ο Γιαγκίδης Γιώργος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,
απόφοιτος Α.Τ.Ε.Ι Κρήτης.
e-mail
: giorgosgiagkidis@outlook.com.gr
Σελίδα facebook : http://www.facebook.com/giorgos.giagkidis.diaitologos/
ΠΗΓΗ: euzhn16
Δεν υπάρχουν σχόλια: