Ξεσηκωμός για τις αγροτικές επιδοτήσεις


Από 100 έως και 150 εκατομμύρια ευρώ έχουν αλλάξει χέρια στην αγροτική οικονομία της Ελλάδας από τον ένα χρόνο ως τον άλλο, λόγω περικοπών στην Ενιαία Ενίσχυση, σε ποσοστά μεγαλύτερα αυτών που ανακοίνωσαν και που δικαιολογούν σήμερα ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τόσα υπολογίζουν ότι περικόπηκαν από τις τσέπες των δικαιούχων.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος


Ένα ποσοστό από αυτό το ποσό είναι δικαιολογημένο, σύμφωνα με το 6,5% που είχε συμφωνηθεί στα οριστικά δικαιώματα. Ένα άλλο όμως, απροσδιόριστο και με σχεδόν λογιστικό κόλπο, παραμένει "γκρίζο" τόσο ως προς το ύψος του όσο και ως προς τη διάθεσή του! Δηλαδή οι καταγγελίες αναφέρουν ότι οι περικοπές δεν είναι 6,5%, αλλά φτάνουν κατά περίπτωση ως και 16%, κάτι που ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιώργος Αποστολάκης, δε δέχεται ως πραγματικό σε καμία περίπτωση μιλώντας στη «Νέα Κρήτη».

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» σήμερα αγροτικά στελέχη του νησιού μας, η κατάσταση στο χώρο των αγροτικών επιδοτήσεων χαρακτηρίζεται ως "μπάχαλο". Για ποσοστά περικοπών 8,5%, που τώρα επέστρεψαν στο 6,5% (το οποίο είναι και το μόνο ποσοστό που εμφανίζεται στα οριστικά δικαιώματα των παραγωγών), μιλάει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης. Αλλά στην πράξη τα ποσοστά περικοπών στην Κρήτη φτάνουν σε επίπεδα μέχρι και 16%, όπως επώνυμα καταγγέλλουν στην εφημερίδα μας αγροτικά στελέχη του νησιού, που λένε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδυναμώσει τους παραγωγούς που παράγουν, μεταφέροντας μέρος των δικαιωμάτων τους στους παραγωγούς εκείνους που δεν παράγουν ακόμη, ανήκοντας στην κατηγορία των "νεοεισερχόμενων παραγωγών" και των "νέων αγροτών"!

Συγκεκριμένα, έμπειρα αγροτικά στελέχη της Κρήτης επιμένουν ότι τα ποσά που φαίνεται να έχουν αλλάξει χέρια ανέρχονται στη χώρα μας ίσως και ως τα 150 εκατομμύρια ευρώ φέτος, σε σχέση με τις πληρωμές της περυσινής χρονιάς, με έναν τρόπο μάλλον... "ταχυδακτυλουργικό", χωρίς αυτά βέβαια που παρακρατούνται για χρέη των παραγωγών. Για τις παρακρατήσεις που γίνονται λόγω χρεών από τράπεζες και ασφαλιστικούς φορείς, ευθύνη δε φέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Έχει ευθύνη όμως συνολικά η κυβέρνηση, αφού, σε αντίθεση με το σύνολο των υπόλοιπων φορολογουμένων της χώρας, για τους αγρότες δεν έχει θεσμοθετήσει το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ.

«Ήρθε η ώρα να ξεσηκωθούμε»

Ότι έχει έρθει η ώρα του ξεσηκωμού των παραγωγών για όλα όσα τους έχουν αφαιρέσει, χωρίς να τους ρωτήσουν, τονίζει κατηγορηματικά στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης.

«Οι κρατήσεις διαφοροποιούνται από παραγωγό σε παραγωγό. Με βάση τα σημερινά στοιχεία, φαίνεται να έχουμε καταφέρει να έχουν πληρωθεί οι παραγωγοί μας κατά 99%. Αλλά οι κρατήσεις σίγουρα είναι αυξημένες. Τα λεφτά όμως που δικαιούται ο κάθε παραγωγός έχουν καθοριστεί με βάση τα οριστικά δικαιώματα που εκδόθηκαν το 2015. Ο κάθε παραγωγός έχει στα χέρια του ένα έντυπο. Με υπογραφή του σημερινού υπουργού κ. Αποστόλου. Και έρχεται λοιπόν και κάνει περικοπές οριζόντιες και μη οριζόντιες σε όλη την επικράτεια και φτιάχνει έναν κουμπαρά από τον οποίο θα δώσει οπουδήποτε. Άρα λοιπόν δε χρηματοδοτεί τους νέους αγρότες η κυβέρνηση. Τους χρηματοδοτούν οι ίδιοι οι παραγωγοί. Τους χρηματοδοτεί ο κάθε δικαιούχος που κάνει να λαμβάνει μέχρι το 2021...».

Καταλήγοντας, ο κ. Στρατάκης ξεκαθαρίζει ότι είναι υπέρ της αναδιανομής των δικαιωμάτων με προτεραιότητα τους νέους αγρότες. Αλλά διερωτάται... «είναι πολιτική αυτή; Να κόβουν από τους αγρότες που παράγουν και να τα δίνουν στους νέους αγρότες;». Κατά την προσωπική του εκτίμηση, έχουν "φύγει" συνολικά από τα βιβλιάρια των Ελλήνων παραγωγών πάνω από 105 εκατομμύρια ευρώ! Και καταλήγει λέγοντας με νόημα: «Δε θέλω να πιστεύω ότι θα μοιραστούν επιδοτήσεις μέσα από βουλευτικά γραφεία...».

«Αδικαιολόγητες περικοπές»

«Προσωπικά σε μένα έχουν κόψει το 16% των δικαιωμάτων που ελάμβανα», καταγγέλλει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Στάθης Φραγκιαδάκης. «Αν ρωτήσετε το γιο μου, του έχουν κρατήσει το 7%. Δηλαδή αυτό το αλαλούμ που έχει γίνει δεν μπορεί να το "βρει" ούτε ο Αϊνστάιν! Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς στον ένα κρατάνε πάνω από το μέσο όρο και πώς στον άλλο κρατάνε το μισό μέσο όρο. Η ουσία, όμως, είναι τα 150 εκατομμύρια ευρώ που αναδιανεμήθηκαν σε νέους αγρότες. Προχειρότητες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπορεί να τις πληρώνω εγώ...».

«Στον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν χάσει τον έλεγχο», υποστηρίζει, από την πλευρά του, ο αμπελουργός Γιώργος Στειακάκης. «Οι άνθρωποι μουγκρίζουν. Τους έχουν κόψει εκατομμύρια ευρώ. Πέρυσι ήταν μόνο η φόρμα 6, φέτος το ίδιο γίνεται παντού. Έχουν κάνει περικοπές τις οποίες δε ξέρω αν γνωρίζουν οι Βρυξέλλες. Και δε γνωρίζω πώς το κάνανε. Και με ποια δύναμη. Και σε ποιον ανήκει η πρωτοβουλία αυτή... Και σας μιλάει ένας που εδώ και τρία χρόνια, με 150 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, έχω πάρει 1.200 ευρώ. Εγώ λόγω της φόρμας 6 έχω χάσει 18.800 ευρώ το 2015, 18.800 το 2016 και 17.000 ευρώ το 2017. Και τώρα θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη. Και καλώ όλους τους παραγωγούς που έχουν χάσει χρήματα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Είναι η μόνη μας ελπίδα», σύμφωνα με τον ίδιο...

«Ξέραμε από την αρχή ότι κάθε χρόνο θα μας κόβουν ένα 6%. Και αυτοί το πήγαν κοντά στο 14%», καταγγέλλει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δαφνών Ναπολέων Λουκαδάκης. «Έχουν χαθεί πολλά λεφτά, τα οποία δε δικαιολογούνται. Πού πήγανε όλα αυτά τα λεφτά; Έχουν βάλει βαθιά το χέρι στις επιδοτήσεις. Και πιστεύω ότι τα δίνουν για κομματικούς λόγους. Είναι πολλά τα λεφτά. Οι παρακρατήσεις είναι πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ σε πανελλαδικό επίπεδο...».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, Μανόλης Καρκαβάτσος, κάνει λόγο για συνολικές ευθύνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης. «Δεν είναι τυχαίο που, πανελλαδικά, το 20% των αγροτών παίρνει το 80% των επιδοτήσεων. Άρα η κατανομή των πιστώσεων γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να πάνε στα χέρια των μεγαλοκαλλιεργητών», λέει χαρακτηριστικά.

«Ο κόσμος πραγματικά υποφέρει. Υπάρχει και στην Έμπαρο πρόβλημα με τις επιδοτήσεις. Οι παραγωγοί ψεύτες τούς ανεβάζουν και ψεύτες τούς κατεβάζουν λόγω των περικοπών που έχουν κάνει. Άλλα έλεγαν και άλλα έκαναν», λέει στην εφημερίδα μας και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου Γιώργος Περογιαννάκης.

«Υπάρχει μεγάλη γκρίνια»

«Υπάρχει θέμα με τις επιδοτήσεις», καταγγέλλει στην εφημερίδα μας και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης. «Αλλά και η σεζόν φέτος δεν ξεκίνησε και δεν εξελίσσεται καλά σε ό,τι αφορά το λάδι και τα κηπευτικά. Ο κόσμος περίμενε από τις επιδοτήσεις να καλύψει κάποιες ανάγκες του, αλλά δεν πήρε αυτά που περίμενε να πάρει...».

«Εγώ κατά περιπτώσεις γνωρίζω περικοπές από το 14% και πάνω», σύμφωνα με τον αμπελουργό από τις Αρχάνες και "θύμα" της φόρμας 6 Στάθη Καφετζογιαννάκη. «Εμένα μου έχουν κόψει, για παράδειγμα, το 13,5% σε σχέση με την προηγούμενη φορά. Στη φόρμα 6 παραμένουμε απλήρωτοι. Δεν μπορούμε να βγάλουμε μια άκρη. Άλλα λένε τα χαρτιά μας, άλλα μας λένε αυτοί και άλλα περνούμε...».

«Οι δημότες μας παραπονιούνται. Υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός και στην περιοχή μας σε πολλούς αγρότες, που περίμεναν με τις επιδοτήσεις να λύσουν κάποια από τα οικονομικά τους προβλήματα και ενώ όλοι είχαν υπολογίσει κάποια χρήματα τα είδα πολύ μειωμένα. Θεωρώ ότι θα πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις», τονίζει χαρακτηριστικά και ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης.

«Ένας κλάδος πραγματικά παραγωγικός, που πραγματικά προσφέρει στην εθνική οικονομία, θα έπρεπε να ενισχύεται», τονίζει χαρακτηριστικά και ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, που επίσης έχει δεχτεί και δέχεται διαρκώς παράπονα για τις περικοπές. «Απεναντίας οι αγρότες βλέπουν ότι τους μειώνουν τις επιδοτήσεις τις οποίες είχαν κατακτήσει μέχρι σήμερα...».

«Και στο Ρέθυμνο ισχύει η ίδια κατάσταση», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργο Κατσανέβα. «Έχουν κάνει περικοπές αδικαιολόγητες πάνω από τα ποσοστά που έχουν ανακοινώσει...».

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι απαντά ο Γιώργος Αποστολάκης

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι περικοπές ήταν συνολικά στο 8,5%. Επιστρέψαμε τώρα το 2% και επανήλθαμε στο 6,5%. Αυτές είναι οι περικοπές. Το έχουμε πει χίλιες φορές», δηλώνει, σοβαρά ενοχλημένος από τις καταγγελίες των αγροτικών στελεχών, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης, που δίνει έμφαση στην έγκαιρη φέτος καταβολή των επιδοτήσεων (γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά), από τη μια, και από την άλλη στην αναδιανομή των επιδοτήσεων. «Να βγουν και να μας πουν αν διαφωνούν που μεταφέρουμε δικαιώματα στους νέους παραγωγούς», τονίζει χαρακτηριστικά. Και απαντάει λέγοντας πως το ποσό το οποίο μεταφέρθηκε στο Εθνικό Απόθεμα για τους νέους παραγωγούς και τους νέους αγρότες δεν ξεπερνάει τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΠΗΓΗ: neakriti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.