Ο Στουρνάρας καλεί τις τράπεζες να πουλήσουν δάνεια στα funds... τζάμπα


Η έκθεση της ΤτΕ καλεί τις τράπεζες να προτείνουν άμεσα περισσότερες εναλλακτικές λύσεις στους δανειολήπτες
Να μειώσουν τον όγκο των «κόκκινων» δανείων, ακόμα και πουλώντας τα σε εξευτελιστικές τιμές σε funds, πιέζει τις τράπεζες ο Γιάννης Στουρνάρας, όπως προκύπτει από την «Επισκόπηση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος» που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος

Η έκθεση χαρακτηρίζει ευοίωνες τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Μάλιστα, επισημαίνει πως είναι θετικό ότι υπάρχει απόθεμα ασφαλείας «για την ενδεχόμενη στήριξη του τραπεζικού τομέα, εάν αυτή καταστεί αναγκαία».
Ο κ. Στουρνάρας δείχνει να μην ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους που δοκιμάστηκαν από την κρίση και τα Μνημόνια, αλλά μόνο για τα νούμερα και για τα funds.
Ετσι, δεν παρεμβαίνει στους δανειστές και στην κυβέρνηση, προκειμένου οι ίδιοι οι δανειολήπτες που είναι θύματα της κρίσης να μπορέσουν να αγοράσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους σε χαμηλές τιμές (εφόσον δεν πρόκειται για στρατηγικούς κακοπληρωτές).
Αντ' αυτού, καλεί ουσιαστικά τις τράπεζες να ξεφορτωθούν όσο όσο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς, σύμφωνα με ειδική ανάλυση που περιλαμβάνεται στην έκθεση, οι τράπεζες θα μπορούσαν να διαθέσουν το 64,7% (29,8 δισ. ευρώ) των καταγγελμένων και σε καθυστέρηση άνω των 360 ημερών επιχειρηματικών και καταναλωτικών απαιτήσεων ακόμα και με πολύ χαμηλή τιμή, της τάξεως του 3% της ονομαστικής αξίας των ανοιγμάτων, χωρίς να προκύψει πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας (χωρίς να υποχωρήσει ο δείκτης CET1 κάτω από το 12,5%, όπως αναφέρεται στην ανάλυση).
Η έκθεση καλεί τις τράπεζες «να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις».
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας ζητεί από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μειώσουν γρηγορότερα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (100,4 δισ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο), να περικόψουν περαιτέρω το λειτουργικό κόστος τους και να δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη νέων εργασιών.
Τέλος, χθες επιχείρησαν να κατευνάσουν το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις κυβέρνησης - κεντρικού τραπεζίτη ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι οποίοι συναντήθηκαν το πρωί στην ΤτΕ.
«Χρυσό» στην Ελλάδα
Μακράν το υψηλότερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση προόδου της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η έκθεση δείχνει ότι τον Ιούνιο του 2017 το 46,9% των δανείων στη χώρα μας βρισκόταν στο κόκκινο, ποσοστό μειωμένο κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2016. Η έκθεση παρατηρεί ότι μόνο λίγες προσφυγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς, καθώς και ότι οι συμβολαιογράφοι είναι ακόμα διστακτικοί για την πραγματοποίηση πλειστηριασμών με φυσική παρουσία.
ΠΗΓΗ: dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.