Πως η ανθυγιεινή διατροφή προωθεί τη φλεγμονή στο σώμα


Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά απέναντι σε μια ανθυγιεινή διατροφή με πολλές θερμίδες με τον ίδιο τρόπου που αντιδρά απέναντι σε μια βακτηριακή λοίμωξη. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόννης. Το πρόχειρο φαγητό κάνει το σώμα να κινητοποιεί άμεσα έναν μεγάλο και ισχυρό στρατό κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος

Η μελέτη έγινε σε ποντίκια και βρήκε ότι οι ανθυγιεινές τροφές κάνουν πιο επιθετικό το ανοσοποιητικό σύστημα, μια τροποποίηση που μπορεί να επιμείνει ακόμα και όταν η ανθυγιεινή διατροφή εγκαταλειφθεί. Το αποτέλεσμα είναι η επιθετικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να παραμένει μακροπρόθεσμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια, παρότι ακολούθησαν στη συνέχεια μια υγιεινή διατροφή, η έμφυτη ανοσοποιητική διέγερση ως προς τη φλεγμονή ήταν εμφανής.

Οι μακροπρόθεσμες αυτές αλλαγές ενδεχομένως να εμπλέκονται στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης -μιας κατάστασης που οδηγεί σε καρδιακά εμφράγματα και ισχαιμικά εγκεφαλικά- καθώς και του διαβήτη τύπου 2.

Διατροφή και φλεγμονή

Οι ερευνητές έδωσαν για ένα μήνα μια διατροφή δυτικού τύπου σε  μια ομάδα ποντικιών (με πολλά λιπαρά και ζάχαρη, και λίγες φυτικές τροφές). Παράλληλα, μια άλλη ομάδα ποντικιών ακολουθούσε την στάνταρ διατροφή τους με δημητριακά.
Τα ζώα που έκαναν την ανθυγιεινή διατροφή ανέπτυξαν μια έντονη φλεγμονώδη αντίδραση σε όλο το σώμα τους, όπως συμβαίνει μετά από λοίμωξη από επικίνδυνα βακτήρια.
«Η ανθυγιεινή διατροφή οδήγησε σε αύξηση ορισμένων τύπων ανοσοκυττάρων στο αίμα των ποντικιών, κυρίως είδαμε αύξηση στα κοκκιοκύτταρα και στα μονοκύτταρα. Αυτό είναι μια ένδειξη της εμπλοκής των προγόνων ανοσοκυττάρων στον μυελό των οστών», ανέφερε η Anette Christ, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Έμφυτης Ανοσίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.
Για να κατανοήσουν καλύτερα τα ευρήματα, οι ερευνητές απομόνωσαν τους προγόνους των μείζονων ανοσοκυττάρων στο μυελό των οστών από τα ποντίκια, τόσο αυτών που ακολουθούσαν την ανθυγιεινή διατροφή όσο και αυτών που ακολουθούσαν την υγιεινή διατροφή. Η γενετική ανάλυση έδειξε η ανθυγιεινή διατροφή ενεργοποίησε μια σειρά γονιδίων στα πρόγονα ανοσοκύτταρα.
«Οι αναλύσεις έδειξαν ότι η δυτική διατροφή ενεργοποιούσε έναν μεγάλο αριθμό γονιδίων στα προγονικά κύτταρα ενώ επηρεάστηκαν και εκείνα τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τον πολλαπλασιασμό και την ωρίμανση των προγονικών κυττάρων», ανέφερε ο καθηγητής Joachim Schultze από το Ινστιτούτο Ζωής και Ιατρικών Επιστημών και το Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών.
Όταν τα πειραματόζωα επέστρεψαν στην συνήθη διατροφή τους με δημητριακά για τέσσερις εβδομάδες, η οξεία φλεγμονή εξαφανίστηκε αλλά δεν εξαφανίστηκε ο γενετικός αναπρογραμματισμός των ανοσοκυττάρων. Δηλαδή ακόμα και μετά από τέσσερις εβδομάδες υγιεινής διατροφής πολλά από τα γονίδια που είχαν ενεργοποιηθεί από την ανθυγιεινή διατροφή εξακολουθούσαν να είναι ενεργά.

Η ανοσιακή εκπαίδευση της ανθυγιεινής διατροφής

“Μόλις πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα έχει μια μορφή μνήμης”, ανέφερε ο καθηγητής Dr. Eicke Latz, διευθυντής του Ινστιτούτου Έμφυτης Ανοσίας του Πανεπιστημίου της Βόννης. “Μετά από μια λοίμωξη, οι άμυνες του σώματος παραμένουν σε ένα είδος συναγερμού, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν πιο γρήγορα σε μια νέα επίθεση”. Οι ειδικοί το αποκαλούν αυτό “έμφυτη ανοσολογική εκπαίδευση”.
Αυτή η εκπαίδευση προκαλείται όχι μόνο από τα μικρόβια αλλά και από την ανθυγιεινή διατροφή. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν επιγενετικό αναπρογραμματισμό.
ΠΗΓΗ: healthyliving

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.