Διεθνής ανοχή και διγλωσσία για την τουρκική εισβολή ΣΕ ΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ - ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ


Αργά το πρωί της Τρίτης άρχισε στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας η έκτακτη συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου, υπό τον Ταγίπ Ερντογάν. Στην ατζέντα η εκτίμηση για την πορεία της πολεμικής επιχείρησης στην επαρχία Αφρίν της Συρίας. Ήδη έφθασε σε τουρκικό έδαφος ο πρώτος νεκρός Τούρκος στρατιώτης από το μέτωπο, ενώ σήμερα Τρίτη ανακοινώθηκε και δεύτερος νεκρός στο συριακό μέτωπο. 

Με τους Ρώσους φίλους μας συνεννοηθήκαμε. Με τους Αμερικανούς συνομιλούμε, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να τους πείσουμεΣτην Άγκυρα, όπου βρίσκεται αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία για συνομιλίες επί του ζητήματος της τουρκικής εισβολής, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην Ουάσινγκτον: «Κοιτάξτε μη μας προκαλέσετε σκιές. Μην εμφανιστείτε απέναντί μας». Η δήλωση αυτή, υπέρμετρα επιθετική, προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση. Πιο ήπιος ο Ερντογάν είχε δηλώσει προηγουμένως: «Με τους Ρώσους φίλους μας συνεννοηθήκαμε. Με τους Αμερικανούς συνομιλούμε, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να τους πείσουμε». 

Παρ' όλα αυτά, φαίνεται πως η τουρκική εισβολή στη Συρία εξελίσσεται σε ένα πλαίσιο διεθνούς ανοχής και ορισμένες αντιδράσεις περιορίζονται σε λεκτική καταδίκη ή συχνότερα σε παραινέσεις για σύντομη ολοκλήρωση της στρατιωτικής επιχείρησης.

Σε άγριες μάχες έχουν εμπλακεί οι τουρκικές δυνάμεις -σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου- που έχουν εισβάλει στην περιοχή του Αφρίν. Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως οι Κούρδοι μαχητές των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας YPG αντεπιτέθηκαν εναντίον των συμμαχικών τουρκικών δυνάμεων εισβολής και των αντικαθεστωτικών ανταρτών του ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και διατείνονται πως ανακατέλαβαν το χωριό Adah Manli στην επίμαχη περιοχή, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Πληροφορίες του RT.com, το οποίο επικαλείται διάφορες πηγές, αναφέρουν πως οι τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων της Συρίας έχουν προκαλέσει δεκάδες νεκρούς και τραυματίες και από τις δύο πλευρές.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -με έδρα το Λονδίνο- ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχουν σκοτωθεί 44 εμπλεκόμενοι στις μάχες από το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένων 26 Κούρδων μαχητών και 19 Τουρκομάνων. Επίσης, σκοτώθηκαν 24 άμαχοι - 22 από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς και δύο από τα κουρδικά πυρά.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε ότι έχουν σκοτωθεί άμαχοι από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς και υποστήριξε ότι «αυτά αποτελούν προπαγανδιστικά ψέματα και ανοησίες του YPG». Επίσης, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε και τους δύο πρώτους Τούρκους νεκρούς στρατιώτες.

Οι Κούρδοι υποστηρίζουν πως έχουν καταστρέψει πέντε τουρκικά τεθωρακισμένα. Με video που ανήρτησαν στο YouTube δείχνουν να καταστρέφεται από ρουκέτα αντιτάνκ τουρκικό Leopard.

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε ότι «η τουρκική αεροπορία έχει καταστρέψει τουλάχιστον 45 κουρδικές οχυρές θέσεις». 

Τη Δευτέρα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu είχε ανακοινώσει ότι τα χωριά Shankal, Qorne, Bali και Adah Manli έχουν καταληφθεί καθώς και οι αγροτικές περιοχές Kita, Kordo και Bibno, κάτι που αρνούνται οι αμυνόμενοι Κούρδοι.

Διεθνείς αντιδράσεις
ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία έχουν καλέσει την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, αλλά δεν χρησιμοποίησαν τους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ για να αναγκαστεί η Άγκυρα να διακόψει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, επισημαίνει η ιστοσελίδα «theguardian.com».

Αμερικανική αντιπροσωπεία βρίσκεται ήδη στην Άγκυρα για συνομιλίες σχετικές με την τουρκική πολεμική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στη Συρία.
Επικεφαλής των Αμερικανών είναι ο βοηθός υπουργός Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων Jonathan Cohen, ενώ στις συνομιλίες συμμετέχουν αξιωματούχοι από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Επίσημα ανακοινώθηκε ότι πρόκειται για «συνήθεις συναντήσεις» που πραγματοποιούνται κατά περιόδους». Η συνάντηση έγινε στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή του βοηθού υπουργού Εξωτερικών Ahmet Muhtar Gün.

Σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η συμμετοχή του ΟΗΕ στη διαδικασία μακροχρόνιας πολιτικής επίλυσης στην κρίση, ο ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία Staffan de Mistura σχεδιάζει να έχει δύο γύρους συνομιλιών με όσους συμμετέχουν τόσο στην ειρηνευτική διάσκεψη του Σότσι όσο και της Γενεύης για το ζήτημα, στις 25 και 26 Ιανουαρίου.

Οι εξελίξεις μετά την τουρκική εισβολή σε συριακό έδαφος έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία, αλλά και αντιφατικές δηλώσεις:

# Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε πως είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» από την τουρκική επίθεση.

# Η Ρωσία, παρόλο που απέσυρε δυνάμεις της από την επίμαχη περιοχή για να διευκολύνει την τουρκική επιχείρηση και παραμένοντας σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ, ανακοίνωσε «ανησυχία από τις εξελίξεις».

# Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε πως η Ρωσία «παρακολουθεί από κοντά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν ευρισκόμενη σε συνεχή επικοινωνία τόσο με την Άγκυρα όσο και με τη Δαμασκό για το ζήτημα αυτό».

# Το Ιράν, επίσης σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, ζήτησε «τον άμεσο τερματισμό των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων, για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κρίσης».

# Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ καταδίκασε την εισβολή και υποστήριξε πως «η Τουρκία υποστηρίζει την τρομοκρατία».

# Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι συντάσσεται με την αρχική αμερικανική άποψη (που εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις) ότι το Λονδίνο «αναγνωρίζει ως νόμιμα τα συμφέροντα για ασφάλεια στα τουρκικά σύνορα», προσθέτοντας πως η Βρετανία «θα επιδιώξει να τερματισθούν οι βιαιότητες εν όψει και των τουρκικών επιχειρήσεων».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υποχρεωμένο να συνεργαστεί στενά με την Τουρκία κι άλλους συμμάχους για να βρεθεί λύση που θα παρέχει σταθερότητα, αποτρέποντας την κλιμάκωση της κατάστασης και προστατεύοντας τα τουρκικά συμφέροντα για ασφάλεια» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Λονδίνο. 

# Η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης κρίνεται αμφιλεγόμενη, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ανασκεύασε τις δηλώσεις του για δημιουργία «κουρδικής μεθοριακής φρουράς», υποστηρίζοντας: «Η όλη κατάσταση έχει λανθασμένα περιγραφεί. Δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε Δύναμη Μεθοριακής Ασφάλειας» (στα συρο-τουρκικά σύνορα).

# Σε νεότερη δήλωσή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, απευθυνόμενος στην τουρκική ηγεσία, υποστήριξε: «Αφήστε να δούμε αν μπορούμε να συνεργασθούμε για τη δημιουργία ενός είδους ζώνης ασφάλειας που ίσως χρειάζεσθε».

# Επίσης, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Adrian Rankine-Galloway δήλωσε πως «οι 8-10.000 Κούρδοι μαχητές στο Αφρίν δεν θεωρούνται πως συμμετέχουν στις επιχειρήσεις μας εναντίον του 'ISIS', για τις οποίες βρισκόμαστε εκεί και δεν τους υποστηρίζουμε. Ουδεμία ανάμειξη έχουμε μαζί τους».

# Το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση ως «παρεμπόδιση στην προσπάθεια πολιτικής επίλυσης της συριακής κρίσης», προσθέτοντας πως το Κάιρο «είναι αντίθετο στη στρατιωτική επίλυση του ζητήματος».

# Στη Γαλλία σε συνομιλίες που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Jean-Yves Le Drian και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράστηκαν στον Τούρκο υπουργό οι γαλλικές ανησυχίες, ενώ ειπώθηκε πως «η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει εγκράτεια».

Τουρκία-Ιράκ

Η Τουρκία και το Ιράκ έχουν αρχίσει συνομιλίες, προκειμένου να συντονίσουν συνεργασία για επιχειρήσεις εναντίον του (παράνομου για τους Τούρκους) Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), με έντονη παρουσία στην ιρακινή επαρχία Σιντζάρ.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη «Hürriyet», επιστρέφοντας από μονοήμερη επίσκεψη στο Ιράκ, «συμφωνήσαμε πως το PKK δεν διαφέρει από το DAESH (ISIS) και συμφωνήσαμε να συνεργασθούμε εναντίον και αυτής της απειλής».

Το PKK έχει το κύριο αρχηγείο του στο βόρειο Ιράκ, αλλά σύμφωνα με τουρκικές πηγές πρόσφατα αύξησε την παρουσία του στα ιρακινο-συριακά σύνορα για να ενισχύσει τις θέσεις του YPG στη βόρειο Συρία.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Πληροφορίες από theguardian.com - thetimes.co.uk – RT.com -hurriyetdailynews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.