ΕΝΦΙΑ για... όλους το 2018 - H κυβέρνηση πρότεινε στους θεσμούς να επεκτείνει τον ΕΝΦΙΑ


Την επέκταση του ΕΝΦΙΑ σε περισσότερα ακίνητα δεσμεύθηκε η κυβέρνηση μέσω του επικαιροποιημένου μνημονίου το οποίο συμφώνησε με τους θεσμούς.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τον ερχόμενο Μάρτιο η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει αναγκαστικά στην αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ ή στην επιβολή του φόρου σε περισσότερα ακίνητα προκειμένου να εισπράξει τα ίδιο ποσό.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος


Επί της ουσίας η κυβέρνηση πρότεινε στους θεσμούς να επεκτείνει τον ΕΝΦΙΑ (ή όπως θα λέγετε ο φόρος του 2018) και σε άλλα ακίνητα όπως για παράδειγμα στα αγροτεμάχια τα οποία εξαιρούνται από τον συμπληρωματικό φόρο, ή να αυξήσει το φόρο στις μεσαίες και υψηλές περιουσίες.


Πρόκειται για πρόταση της κυβέρνησης και όχι των θεσμών, καθώς οι θεσμοί στην παρούσα φάση το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εισπραχθεί το ίδιο ποσό με το 2017 ή με το 2016. Αλλά το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την αλλαγή του ΕΝΦΙΑ ενδεχομένως με στόχο να επιβαρύνει τις μεσαίες κι υψηλές περιουσίες γιατί οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων είναι προφανώς οι αντίπαλοι της.

Αυτό το συμπέρασμα (της αύξησης των βαρών) προκύπτει και από όσα πρόσφατα είχε πει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλειδης Τσακαλώτος που είχε τονίσει με χαρά μάλιστα ότι ήταν απόφαση της κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη.

Οπότε το σενάριο αύξησης της φορολογίας ακινήτων για όσους διαθέτουν μεσαία και υψηλή περιουσία από το 2018 είναι κάτι περισσότερο από ένα πιθανό ενδεχόμενο.

Επίσης, όπως προκύπτει από το επικαιροποιημένο μνημόνιο οι επιτροπές σε όλες τις περιοχές της χώρας για την αναπροσαρμογή των 10.000 τιμών ζώνης δεν θα συσταθούν ποτέ. Οι θεσμοί απέρριψαν το σχέδιο τη κυβέρνησης καθώς οι νέες τιμές που θα πρότειναν οι επιτροπές παραπέμπει στο τρόπο που γινόταν στο παρελθόν, σύστημα το οποίο δεν έδινε ποτέ τις πραγματικές τιμές της αγοράς.
Οι θεσμοί ζήτησαν από την κυβέρνηση να συστήσουν άμεσα ειδική επιτροπή η οποί στα τέλη Μαρτίου θα παρουσιάσει το έργο της και τον Μάιο θα νομοθετηθούν οι νέες τιμές οι οποίες θα είναι ίδιες με αυτές που ισχύουν στην αγορά. Μάλιστα ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές.

Συγκεκριμένα το επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρει ότι: Τον Μάρτιο θα θεσμοθετηθεί η εξίσωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές και θα συγκροτηθεί μια ειδική ομάδα και ένα μόνιμο πληροφοριακό σύστημα για την αναπροσαρμογή τους. Η κυβέρνηση δεσμεύεται πως θα κάνει όλες τις αναγκαίες προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ -αυξάνοντας τους συντελεστές ή επιβάλλοντας το φόρο σε περισσότερα ακίνητα- προκειμένου να εισπράξει το ίδιο ποσό.

Τον Μάιο οι αρχές θα θεσμοθετήσουν την προσαρμογή των συντελεστών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αν χρειαστεί) με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, ούτως ώστε να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο του 2018.


πηγή μέσω gataros


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.