Αφγανιστάν: Σιωπή των Αμερικανών για τα αγόρια- σκλάβους


Οδηγίες να κρατούν το στόμα τους κλειστό λάμβαναν επί σειρά ετών οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν και να μην καταγγέλλουν την ιδιαίτερα διαδεδομένη στις τάξεις της αφγανικής αστυνομίας πρακτική της σεξουαλικής σκλαβιάς αγοριών, όπως αποκαλύπτει έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.


Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος


Οι υπηρεσίες του γενικού εισαγγελέα του Πενταγώνου διεξήγαγαν έρευνα για τις οδηγίες που δίνονταν στους αμερικανούς στρατιώτες έπειτα από μια σειρά ρεπορτάζ για την πρακτική—την παιδεραστία, ουσιαστικά—η οποία είναι γνωστή με την ονομασία «bacha bazi» («παιχνίδι με τα αγόρια», στη γλώσσα νταρί) και χαρακτηρίζεται βαθιά ριζωμένη στην αφγανική αστυνομία.

Ένας στρατιώτης «αφηγήθηκε ότι όταν ενημέρωσε τους ανωτέρους του, πήρε απαντήσεις όπως "Δεν μπορεί να γίνει τίποτα", "Είναι πέραν του δικού μας ελέγχου", "Αυτό είναι το Αφγανιστάν", ή ακόμη "Δική τους χώρα είναι"», αναφέρεται στην έκθεση.

Επίσημα, το Πεντάγωνο δεν έχει αποθαρρύνει ποτέ την καταγγελία σεξουαλικών εγκλημάτων. Αλλά στις ενημερώσεις για το Αφγανιστάν αναφερόταν ρητώς ότι η παιδεραστία είναι μια πρακτική «γενικά αποδεκτή» στη χώρα αυτή.

Ο νόμος στις ΗΠΑ απαγορεύει τη χορήγηση αμερικανικής βοήθειας σε αστυνομικές ή στρατιωτικές μονάδες στο εξωτερικό που διαπράττουν τέτοιου είδους παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το 2016, μετά τις αποκαλύψεις του Γαλλικού Πρακτορείου και άλλων μέσων ενημέρωσης για την πρακτική, αμερικανοί κοινοβουλευτικοί είχαν απαιτήσει από την αμερικανική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για να καταπολεμηθεί η σεξουαλική σκλαβιά αγοριών στις τάξεις των αφγανικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Το «μπάτσα μπάζι» παραμένει εξαιρετικά διαδεδομένη πρακτική σε ορισμένες περιοχές του ανατολικού, του νότιου και του βόρειου Αφγανιστάν. Αγόρια προεφηβικής ηλικίας αναγκάζονται να ντύνονται με γυναικεία ρούχα, να χορεύουν και μετατρέπονται σε σεξουαλικούς σκλάβους στελεχών των αφγανικών δυνάμεων.

ΠΗΓΗ: tanea.gr/ μέσω gataros


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.