Θαύματα δεν γίνoνται. Θυμώστε και εξεγερθείτε! Γράφει o Σπύρoς Στάλιας




Δάνεια, Kαταθέσεις, Aνάπτυξη.

Λένε τα αγράμματα νεοφιλεύθερα χαζοηλίθια ότι αν γυρίσουν οι καταθέσεις στις Τράπεζες τότε οι Τράπεζες θα έχουν χρήματα για να δώσουν δάνεια. Ο ισχυρισμός αυτός δείχνει το μέγεθος της άγνοιας τους για το πως λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα και κατά συνέπεια πόσο επικίνδυνοι είναι αυτοί που μας κυβερνούν.


Μια και καλή για να μην μασάτε με αυτές τις ηλιθιότητες. 

Μια Τράπεζα μπορεί να δώσει δάνεια έστω και αν δεν έχει ούτε ένα ευρώ κατάθεση. 

Τα δάνεια δημιουργούν καταθέσεις και όχι οι καταθέσεις δάνεια. Τελεία και Παύλα.

Για να το ξεκαθαρίσουμε το Θέμα. Η προσφορά του χρήματος καθορίζεται από την ζήτηση για δάνεια. Αν η ζήτηση αυτή είναι ανύπαρκτη, επειδή η οικονομία ασθενεί, τότε και τα επιτόκια σύρονται προς τα κάτω, ενώ η σχέση μεταξύ των αποθεματικών των εμπορικών τραπεζών στη κεντρική τράπεζα με των τραπεζών την σχέση δανεισμός/καταθέσεις διαλύεται. Το να προσθέσεις ρευστότητα στις Τράπεζες μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης δεν σημαίνει και αύξηση του δανεισμού! 

Σε μια χώρα με ανύπαρκτη ζήτηση ποιος θα επενδύσει??

Κατά συνέπεια η ύφεση θα συνεχιστεί, μισθοί ημερομίσθια, συντάξεις, αμοιβές θα μειωθούν ακόμα περισσότερο, η χώρα θα ξεπουληθεί και φυσικά στο τέλος θα μας πάρουν και τα σπίτια λόγω κόκκινων δανείων. Αυτά θα γίνουν επιμελημένα και, με σκληρό τρόπο επειδή η πρώτη φορά αριστερά είναι στην εξουσία. Αν στην εξουσία ήσαν οι άλλοι ευρωλάγνοι όλα αυτά θα γινόντουσαν επίσης αλλά κάπως ατσούμπαλα!

Λύση? Άμεση επιστροφή στο Εθνικό Νόμισμα και GREXIT. 

Θαύματα δεν γίνονται. 

Θυμώστε και εξεγερθείτε!


*Ο Σπύρος Στάλιας είναι οικονομολόγος Ph.D, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΠ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΕΠΑΜ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας του Ε.ΠΑ.Μ.

ΠΗΓΗ: sstalias


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.