Συναγερμός για το νέο διατροφικό σκάνδαλο στην Ευρώπη με τα αυγά


Σε προληπτική απόσυρση αυγών από περισσότερα από 4.000 σούπερ μάρκετ της προχώρησε η εκπτωτική αλυσίδα Aldi. Η απόφαση πάρθηκε καθώς αυξάνονται οι φόβοι για ενδεχόμενη μόλυνση των αυγών με εντομοκτόνο.


Ίχνη του εντομοκτόνου fipronil βρέθηκαν τον περασμένο μήνα σε αυγά στο Βέλγιο και την Ολλανδία, γεγονός που οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο ορισμένων ορνιθοτροφείων, ενώ τα σούπερ μάρκετ σταμάτησαν την πώληση αυγών από την Ολλανδία.

Το fipronil θεωρείται μετρίως τοξικό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και υψηλές δόσεις του προκαλούν ναυτία και ζάλη. Πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά, το ήπαρ και τους λεμφαδένες.

Ερευνητές υποψιάζονται πως το χημικό μπορεί να πέρασε στα αυγά μέσω ενός μολυσμένου μέσου καθαρισμού από το άκαρι. Το απορρυπαντικό αυτό ονομάζεται Dega 16 και χρησιμοποιείται στον καθαρισμό αχυρώνων. Ποινικές έρευνες έχουν αρχίσει τόσο στο Βέλγιο όσο και στην Ολλανδία.

Η Ολλανδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και πωλεί περίπου 5 δισεκ. αυγά τον χρόνο στη Γερμανία.

Το απορρυπαντικό αυτό προμηθεύονται επίσης αγροκτήματα στο βόρειο γερμανικό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, απ' όπου αυγά διανέμονται σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο υγείας της Κάτω Σαξονίας.

Περίπου 180 ορθνιθοτροφεία έκλεισαν προσωρινά στην Ολλανδία και μερικά προχώρησαν σε θανάτωση των πουλερικών τους.

Μερικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, περιλαμβανομένων των γερμανικών REWE και Penny, αφαίρεσαν τα ολλανδικά αυγά από τα ράφια τους. Το Aldi είναι η πρώτη μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που σταματά εντελώς την πώληση αυγών, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.