Ανακοίνωση του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τους συνταξιούχους της Ε.Τ.Ε

 

Μια ακόμα περίπτωση «νόμιμης» ληστείας σε βάρος δικαιούχων ασφαλιστικών οργανισμών από το Τραπεζιτικό κατεστημένο.


Από το 1992 (ν.2084/1992) η ΕΤΕ οφείλει να καλύπτει τα οργανικά ελλείμματα που προκύπτουν στο Ταμείο Συντάξεων δηλ. την διαφορά που προκύπτει από τις συντάξεις που καταβάλλονται και τις τρέχουσες εισφορές  χωρίς τις αποδόσεις από την αξιοποίηση της περιουσίας του ταμείου. Η Εθνική τράπεζα όμως αφαιρεί  από το λειτουργικό κόστος του Ταμείου  (έσοδα- έξοδα) τις αποδόσεις αξιοποίησης της περιουσίας τις οποίες προσμετρά σαν δική της περιουσία με αποτέλεσμα να ζημιώνει το Ταμείο παρά την ρητή νομοθετική ρύθμιση.

Από το 1998 η ΕΤΕ ανέλαβε το σύνολο των υποχρεώσεων και των οφειλών της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας που απορρόφησε. Άρα να καταβάλει στους συνταξιούχους της μέχρι το 65ο έτος το σύνολο και από το 65ο μέχρι τον θάνατό τους το 25%  της σύνταξης. Κάτι που ποτέ δεν έπραξε.

Τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου του 2002 επιβάρυναν το Ταμείο Συντάξεων της ΕΤΕ με πολλά εκατομμύρια ευρώ αλλά η ωφέλεια της τράπεζας ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αποφυγή των μισθολογικών επιβαρύνσεων.

Από το 2005 και εφεξής οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάγονται στο ΙΚΑ ΕΤΑΤ  με αποτέλεσμα να μειωθεί στο 1/3 η συμμετοχή της τράπεζας λόγω της τριμερούς χρηματοδότησης.

Το 2008 ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας μαζί με μέλη του Λογαριασμού Επικούρησης  της Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ) κατέθεσαν αγωγή εναντίον της τράπεζας για την λεηλασία του Ταμείου και την αθέτηση των υποχρεώσεων της τράπεζας. Την υπόθεση την είχε αναλάβει ο δικηγόρος κ. Πετρόπουλος, που (συμπτωματικά 😉 είναι σήμερα υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η αγωγή απορρίφθηκε γιατί κρίθηκε πρωτόδικα πως ο ΣΥΕΤΕ δεν είχε έννομο συμφέρον. Λάθος ή σκοπιμότητα; Η υπόθεση εκκρεμεί στο εφετείο, συζητούμενη στις 26/9/17.

Το ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

καταγγέλλει  την  Ε.Τ.Ε  που αφαιρεί δικαιώματα και πόρους από τους συνταξιούχους που είναι υποχρεωμένη να καταβάλει από το 1992 χρησιμοποιώντας δόλιες μεθόδους και παράνομες πράξεις.

Καλεί την ΓΣΕΕ, την ΟΤΟΕ και τον Σύλλογο πρώην Υπαλλήλων της Γενικής Τράπεζας να κάνουν πρόσθετη παρέμβαση στην προσφυγή της ΕΤΕ, γιατί είναι οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα να το πράξουν, αναλογιζόμενοι την σπουδαιότητα της υπόθεσης για τους συνταξιούχους και για το βάρος που θα πέσει στα ασφαλιστικά ταμεία αν η ΕΤΕ αποφύγει τελικά την καταβολή των υποχρεώσεων της.

ΤΟ Ε.ΠΑ.Μ. στηρίζει τους αγώνες των εργαζόμενων και συνταξιούχων, σύμφωνα με τα προτάγματα και την Πολιτική Δέσμευσή του είναι υποχρεωμένο, εφόσον αναδειχθεί στην κυβερνητική εξουσία:

Α) Να προχωρήσει άμεσα στην επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στα προ του πρώτου μνημονίου επίπεδα.

Β) Την υπό λειτουργία εκκαθάριση των τραπεζών και την μετατροπή τους σε τράπεζες ειδικού σκοπού προκειμένου να καταργηθούν τα προνόμια και οι ασυλίες τραπεζιτών και «ημετέρων» να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη αυτοί που καταδικάζουν στην ένδεια και την εξαθλίωση.

Γ) Να διαφυλαχτούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού (καταθετών, δανειοληπτών, δικαιούχων ασφαλιστικών φορέων κλπ) από τις αδηφάγες ορέξεις των διεθνών αγορών και των εγχώριων τοποτηρητών τους που έχουν τις τράπεζες για να πλιατσικολογούν σε βάρος όλων μας

Αθήνα, 31 -07- 2017
Τομέας Εργασίας και Ασφάλισης του Ε.ΠΑ.Μ.

ΠΗΓΗ:epamhellas


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.