Έλληνας πρωτοπόρος στις Φωτονικές Επιστήμες.



Ο Γεράσιμος Κωνσταντάτος είναι Καθηγητής στο Ινστιτούτο Φωτονικών Επιστημών (ICFO) στη Βαρκελώνη, όπου ηγείται μιας ομάδας επιστημόνων στις νανοφωτονικές διατάξεις και τα νανοϋλικά. To ICFO είναι ένα κέντρο έρευνας για την επιστήμη και τις τεχνολογίες του φωτός.

Συγκεκριμένα, είναι επικεφαλής μιας ομάδας ερευνητών στην Ισπανία, οι οποίοι δημιούργησαν τον πρώτο στον κόσμο αισθητήρα εικόνας CMOS που ενσωματώνει γραφένιο και κβαντικές τελείες, πράγμα που επιτρέπει στην κάμερα να βλέπει ταυτόχρονα στο ορατό και στο αόρατο (υπέρυθρο και υπεριώδες) τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, «πιάνοντας» το φως από τα 300 έως σχεδόν τα 2.000 νανόμετρα, κάτι που ποτέ έως τώρα δεν είχε καταστεί δυνατό με τους υπάρχοντες αισθητήρες εικόνας. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο κορυφαίο διεθνώς περιοδικό φωτονικής, Nature Photonics.

“Κατασκευάσαμε τα QDs ώστε να επεκταθούν στο κοντινό υπέρυθρο φάσμα (1100-1900nm), σε σημείο όπου μπορούσαμε να επιδείξουμε και να εντοπίσουμε τη νυχτερινή λάμψη της ατμόσφαιρας σε ένα σκοτεινό και καθαρό ουρανό που επιτρέπει την παθητική νυχτερινή όραση. Αυτό το έργο δείχνει ότι αυτή η κατηγορία φωτοτραντιστών μπορεί να είναι ο τρόπος λειτουργίας για αισθητήρες εικόνας υψηλής ευαισθησίας, χαμηλού κόστους, υπέρυθρης ακτινοβολίας που λειτουργούν σε θερμοκρασία δωματίου, και απευθύνεται στην αγορά που σήμερα διψά για τις φθηνές τεχνολογίες” εξήγησε ο Έλληνας ερευνητής.

Τέτοιες κάμερες, σύμφωνα με τον Γεράσιμο Κωνσταντάτο, «μπορούν να έχουν πολλές εφαρμογές, όπως να επιτρέπουν την απεικόνιση νυχτερινής όρασης σε πραγματικό χρόνο, την όραση υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, τη φασματοσκοπία και τον έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων, άλλων προϊόντων και του περιβάλλοντος. Με αυτή την τεχνολογία, ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές τις εφαρμογές σε πολύ προσιτό κόστος, π.χ. κάθε αυτοκίνητο θα μπορεί να εξοπλιστεί με τέτοια συστήματα πολυφασματικής απεικόνισης, προσφέροντας έτσι σημαντικά αυξημένη ασφάλεια».

Γεννήθηκε το 1979 στην Πάτρα. Το 2001 αποφοίτησε από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ την περίοδο 2002-2004 έκανε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, όπου αμέσως μετά έκανε και το διδακτορικό του. Το 2009 έγινε Επίκουρος Καθηγητής στο Ινστιτούτο Φωτονικών Επιστημών (ICFO) στη Βαρκελώνη.

Λατρεύει την ελληνική κουζίνα, θεωρεί ήρωες τους Έλληνες γονείς, που με αυταπάρνηση και θυσίες κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για την πρόοδο και τη μόρφωση των παιδιών τους. Δύο εξ αυτών, όπως λέει, είναι και οι δικοί του.


Πηγή: protagoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.