Πιο επικίνδυνη από την NSA; Η υπηρεσία μαζικής κατασκοπείας για την οποία δεν έχεις ακούσει


Γράφει ο Tyler Durden – Zerohedge.com
Μετάφραση για το Νόστιμον Ήμαρ: Afterwords

Αν είστε ένας από τους αμέτρητους Αμερικανούς που έμειναν έκπληκτοι όταν έμαθαν τις αποκαλύψεις που έγιναν από πρώην εργαζόμενο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, η ιδέα της ύπαρξης μιας άλλης υπηρεσίας – ίσως το ίδιο ισχυρής αλλά πολύ περισσότερο παρεμβατικής – θα σας ανατρίχιαζε.


Το Foreign Policy αναφέρει ότι η Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών ή αλλιώς NGA, αποτελεί μια άγνωστη μυστική υπηρεσία την οποία ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δυσκολευόταν να κατανοήσει το 2009. Αλλά καθώς ο πρόεδρος άρχισε να ενδιαφέρεται για τις πολεμικές επιχειρήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), η εύρεση ενός τρόπου για να ξεκινάει πολέμους χωρίς να πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο για να λάβει την κατάλληλη εξουσιοδότηση, η NGA ξεκίνησε να γίνεται πιο σχετική. Τώρα, αναμένεται ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ να ερευνήσει περισσότερο το δίκτυο παρακολούθησης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως η CIA και η NSA, έτσι και η NGA είναι μια μυστική υπηρεσία, αλλά λειτουργεί επίσης ως ένας θεσμός υποστήριξης των μαχών που αποτελεί τμήμα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DOD).

Με κεντρικά γραφεία που είναι μεγαλύτερα από αυτά της CIA, η ολοκλήρωση του κτιρίου κόστισε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για να ολοκληρωθεί 2011. Το 2016 η NGA αγόρασε επιπλέον 99 έικρ στο Σαιντ Λούις. Η κατασκευή των επιπλέον υποδομών κόστισε στους φορολογούμενους 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια.

Απολαμβάνοντας τον ενισχυμένο προϋπολογισμό που τους προσέφερε ο Ομπάμα, η NGA έγινε μια από τις πιο σκοτεινές μυστικές υπηρεσίες, επειδή ακριβώς στηρίζεται στο έργο των drones.

Ως σώμα της κυβέρνησης που έχει μόνο έναν σκοπό – την ανάλυση φωτογραφιών και βίντεο που λαμβάνονται από drones στη Μέση Ανατολή- η NGA είναι εξαιρετικά ισχυρή. Επομένως, γιατί δεν έχουμε ακούσει γι’ αυτή στο παρελθόν;

Η  σκιώδης υπηρεσία που βλέπει τα πάντα

Πριν από την ημέρα ορκωμοσίας του Τράμπ, η NGA στόχευε αποκλειστικά τη Μέση Ανατολή ή οτιδήποτε απαθανάτιζαν οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι που περιστρέφονται γύρω από τον πλανήτη. Απ’ όσα γνωρίζουμε, η υπηρεσία απέφυγε να στρέψει τις κάμερες υψηλής ανάλυσης προς την Αμερική. Αυτό και μόνο ίσως είναι ο λόγος για τον οποίο η NGA κατάφερε να μην αναμειχθεί σε σκάνδαλα σε μεγάλο βαθμό.

Αλλά με Πρόεδρο τον Τράμπ, τα πράγματα φαίνονται χειρότερα – λες και το να κατασκοπεύεις αμέτρητους ανθρώπους στο εξωτερικό δεν ήταν αρκετό.

Πρόσφατα, για παράδειγμα, έδωσε την εξουσία στην CIA να διενεργεί επιθέσεις με drone, κρύβοντας σημαντικές πληροφορίες για αυτές τις επιχειρήσεις επιτρέποντας στην υπηρεσία να διεξάγει τέτοιες αποστολές χωρίς την πρότερη έγκριση του Πενταγώνου.

Τώρα ο Τράμπ μπορεί να προχωρήσει στην NGA ελπίζοντας να ενισχύσει την «εθνική ασφάλεια» στρέφοντας πλήρως την προσοχή της υπηρεσίας στο αμερικανικό έδαφος.

Καθώς ο πρόεδρος ελπίζει να διαθέσει περισσότερα χρήματα στην άμυνα, πολλοί εικάζουν αν θα αρχίσει να χρησιμοποιεί drones στις ΗΠΑ, ειδικά εφόσον έχει ήδη δηλώσει ότι υποστηρίζει υπηρεσίες, όπως η NSA, βάσει της επιθυμίας του να στοχεύσει τους «τρομοκράτες». Δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι θέλει να περιορίσει το καθεστώς παρακολούθησης. Ο Λευκός Οίκος έχει εκφράσει την επιθυμία του για ανανέωση της κατασκοπίας της εποχής του Ομπάμα – ακόμη και όταν ο πρόεδρος αντιτίθεται στις κριτικές που αρνούνται τους ισχυρισμούς του ότι οι συνομιλίες του είχαν υποκλαπεί την ίδια στιγμή που ξένοι υπήκοοι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση το 2016.

Μια εν μέρει αναθεωρημένη έκθεση του Μαρτίου του 2016 που δημοσιεύθηκε από το Πεντάγωνο αποκάλυψε ότι τα drone έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό περίπου 20 φορές ή λιγότερες μεταξύ του 2006 και του 2015. Παρότι ορισμένες από αυτές τις επιχειρήσεις αφορούσαν κυρίως φυσικές καταστροφές, την εκπαίδευση της Εθνικής Φρουράς κι αποστολές αναζήτησης και διάσωσης, βρέθηκαν στην έκθεση αποσπάσματα από ένα άρθρο αναθεώρησης του νόμου της Πολεμικής Αεροπορίας. Σ’ αυτή, ο Dawn M. K. Zoldi έγραψε ότι η τεχνολογία που είναι σχεδιασμένη για να κατασκοπεύει στόχους στο εξωτερικό θα μπορούσε σύντομα να χρησιμοποιηθεί κατά Αμερικανών πολιτών.

«Καθώς το έθνος χαλαρώνει αυτούς τους πολέμους», εξηγεί η έκθεση, και «ο εξοπλισμός είναι διαθέσιμος για να υποστηρίξει άλλες διοικήσεις πολέμου (COCOM) ή υπηρεσίες των ΗΠΑ, συνεχίζει να αυξάνεται η όρεξη να χρησιμοποιηθεί στο εγχώριο περιβάλλον ώστε να συλλεχθούν εναέριες εικόνες».

Έως το 2015, ο έλεγχος ήταν τόσο χαλαρός που οι δυνατότητες που παρέχονταν από το σύστημα μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Υπουργείου Άμυνας δεν ελέγχονταν από κανένα άλλο φορέα. Χωρίς την ύπαρξη καταστατικών που να ορίζουν τους κανονισμούς που θα έπρεπε να ακολουθούνται από τέτοιες ομοσπονδιακές κυβερνητικές υπηρεσίες, οι επιτηρητές δυσκολεύονταν να παρακολουθήσουν. Δεν θα ήταν καλύτερο αν υπήρχε μια υπηρεσία ή ένα παρακλάδι της ίδιας της κυβέρνησης που να επιβλέπει τι κάνει η κυβέρνηση;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι.

Η NGA έχει παρελθόν και ο Τραμπ ίσως να θέλει να το εξερευνήσει

Καθώς οι φόβοι ότι ο Τραμπ θα θελήσει να επαναφέρει την NGA αυξάνονται, οι ειδήσεις για αστυνομικά τμήματα που χρησιμοποιούν drones για να κατασκοπεύουν τους πολίτες ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια.

Ορισμένες από τις πιο δημοσιευμένες περιπτώσεις αφορούσαν τη Βαλτιμόρη και το Κόμπτον, όπου τα αστυνομικά τμήματα χρησιμοποιούσαν τεχνολογία εναέριας παρακολούθησης χωρίς την έκδοση εντάλματος ή την άδεια των τοπικών ή των κρατικών νομοθετών.

Εφόσον υπάρχει προηγούμενο, ο Πρόεδρος μπορεί να πυροδοτήσει έναν νέο αγώνα στις συνεχείς του προσπάθειες να διεξάγει έναν πόλεμο ενάντια σε έναν φανταστικό και άπιαστο εχθρό. Εξάλλου, γνωρίζει από σκάνδαλα και δε θα αισθανόταν συντετριμμένος αν αποφάσιζε να στρέψει τις κάμερες υψηλής ανάλυσης της χώρας προς τους πολίτες της.

Αυτό που θα μπορούσε να βάλει τέλος στα σχέδιά του θα ήταν ακριβώς αυτό που σταμάτησε τις προσπάθειες του Τζορτζ Μπους να εγκαταστήσει εγχώριους δορυφόρους παρακολούθησης. Το 2007 το Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας του Μπους ίδρυσε μια υπηρεσία, η οποία είναι γνωστή ως Υπηρεσία Εθνικών Εφαρμογών (National Applications Office), με στόχο την άμεση δορυφορική παρακολούθηση στην Αμερική. Ευτυχώς, επενέβη το Κογκρέσο και διέκοψε τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας.

Αλλά με τους Αμερικάνους να επιδεικνύουν σπάνια ενδιαφέρον για τις καίριες παραβιάσεις απορρήτου ή βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων τόσο στην Αμερική όσο και στο εξωτερικό, είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς πώς αυτή η μυστική υπηρεσία θα καταλήξει να αποκτήσει απόλυτη ελευθερία να κάνει ό,τι θέλει, μόλις ο Τραμπ συνειδητοποιήσει ότι έχει την εξουσία δώσει την εντολή. Εξάλλου, ποιος θα πιέσει το Κογκρέσο να τον σταματήσει;

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο μηνιαίο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ το Σάββατο 13.5.2017

ΠΗΓΗ: nostimonimar


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.