Μια γυναίκα τα βάζει μόνη της με τον πετρελαϊκό κολοσσό της Shell


Μια γυναίκα τα βάζει μόνη της με τον πετρελαϊκό κολοσσό, αναζητώντας δικαιοσύνη εδώ και 22 χρόνια για τη δολοφονία του άντρα της. Ο άντρας της ήταν ένας από τους Ογκόνι, που απαγχονίστηκαν από τις αρχές της Νιγηρίας το 1995. 


Η Esther Kiobel έχει ξεκινήσει ένα δικαστικό αγώνα προκειμένου να αποδείξει την ευθύνη της  Shell την οποία κατηγορεί για συνομωσία στην δολοφονία του συζύγου της. 


Η ιστορία ξεκινά την δεκαετία του 1990 όταν η Shell αναζητούσε πετρέλαιο  στο Δέλτα του Νίγηρα, διευκολυνόμενη από τη νιγηριανή κυβέρνηση, με συνέπεια να προκαλέσει ρύπανση  με καταστροφικές συνέπειες σε τοπικές κοινότητες της χώρας.  

Μία από αυτές τις  κοινότητες, η Οgoni, ξεκίνησε ένα κίνημα διαμαρτυρίας .  Η Shell προέτρεψε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτές τις διαμαρτυρίες, παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως συνέβαιναν  σοβαρές καταχρήσεις.


Η θανάτωση των ανθρώπων της Ogoni, προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε το τεράστιο δίκτυο των υποστηρικτών της να κατακλύσουν πρώτα τις αρχές της Νιγηρίας με εκκλήσεις για την ελευθερία των ανδρών και αργότερα με επιστολές οργής. 

Τελικά η Esther μετά από αγώνες 22 ετών με την δικαιοσύνη θα καταφέρει να δικαιώσει το όνομα του άντρα της;
  

Με πληροφορίες από Amnesty.org


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.