Οι τηγανητές πατάτες συνδέονται με αυξημένη θνησιμότητα


Όσοι τρώνε μέρα παρά μέρα τηγανητές πατάτες και τσιπς βλάπτουν σοβαρά την υγεία τους, σύμφωνα με μελέτη Ιταλών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Αντίθετα, οι άνθρωποι που τρώνε τις πατάτες βραστές, στον ατμό ή ψητές δεν βρέθηκε να διατρέχουν κίνδυνο αυξημένης θνησιμότητας.

Ερευνητές από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας στην Πάντοβα της Ιταλίας, παρακολούθησαν επί οκτώ χρόνια την πορεία της υγείας 4.400 ατόμων που κατά την έναρξη της μελέτης είχαν ηλικία 45-79 ετών. Το 58% από αυτούς ήταν γυναίκες, μέσης ηλικίας 61 ετών. Η μελέτη αφορούσε την οστεοαρθρίτιδα και τα άτομα που συμμετείχαν έπασχαν από αρθρίτιδα.

Στη διάρκεια της οκταετίας, 263 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειές τους, διαπίστωσαν ότι αυτοί που έτρωγαν τηγανητές πατάτες 2-3 φορές ή συχνότερα την εβδομάδα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια της μελέτης σε σύγκριση με όσους έτρωγαν σπανιότερα ή καθόλου τηγανητές πατάτες.

Οι πατάτες που τρώγονταν ως βραστές ή ψητές ή στον ατμό δεν φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα. Στις τηγανητές πατάτες οι ερευνητές συμπεριέλαβαν τις κλασικές, τα πατατάκια και τα ξεροτηγανίδια πατάτας (
hash browns).

Τρανς λιπαρά και ακρυλαμίδιο

«Πιστεύουμε ότι τα μαγειρικά έλαια που είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά οξέα, αποτελούν σημαντικό παράγοντα στη θνησιμότητα όσων τρώνε τις περισσότερες τηγανητές πατάτες» ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Νικόλα Βερονέζε, από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας.

«Η συχνή κατανάλωση τηγανητών πατατών φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Πρόσθετες μελέτες σε μεγαλύτερα δείγματα πρέπει να διεξαχθούν για να επιβεβαιωθεί αν η συνολική κατανάλωση πατατών σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου», έγραψαν οι ερευνητές.

Τα τρανς λιπαρά οξέα σχηματίζονται όταν κάποιος χρησιμοποιεί το ίδιο λάδι αρκετές φορές. Ακόμα, όμως, και με ελαιόλαδο να τηγανίζει κανείς, παράγονται τρανς λιπαρά οξέα εάν το επαναχρησιμοποιεί και τηγανίζει ξανά με αυτό.

Επίσης, οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό ορισμένων ουσιών που κάνουν ζημιά στην υγεία. Μία τέτοια ουσία, είναι το ακρυλαμίδιο που ενδεχομένως να προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο μέσω της διατροφής. Το ακρυλαμίδιο μπορεί να σχηματιστεί στα τρόφιμα κατά τη θερμική παρασκευή τους σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 120 βαθμούς Κελσίου. Το περισσότερο ακρυλαμίδιο εμφανίζουν οι προτηγανισμένες πατάτες.

Να σημειωθεί ότι η καθημερινή κατανάλωση πατάτας σε οποιαδήποτε μορφή, αλλά ιδίως τηγανητής ή με την μορφή τσιπς αυξάνει σημαντικά το σωματικό το βάρος με το πέρασμα των ετών. Ο μέσος ενήλικας παχαίνει κατά σχεδόν μισό κιλό ετησίως (450 γραμμάρια το χρόνο). Μια πρόσθετη μερίδα από τηγανητές πατάτες την ημέρα προσθέτει κατά μέσο όρο 1,5 κιλό μέσα σε μια τετραετία ενώ ένα έξτρα αναψυκτικό τη ημέρα προσθέτει 450 γραμμάρια.

Πέρα από το γεγονός ότι οι πατάτες θεωρούνται παχυντικές, συνδέονται με το διαβήτη τύπου 2 και με αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση. Επτά μερίδες πατάτες την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 33%, σε σύγκριση με μια μερίδα την εβδομάδα. Επίσης, αυτοί που καταναλώνουν πατάτες τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, βρέθηκε ότι είχαν 11% μεγαλύτερο κίνδυνο για υπέρταση όταν οι πατάτες ήταν βραστές ή ψητές ή σε πουρέ και 17% μεγαλύτερο κίνδυνο όταν οι πατάτες ήταν τηγανητές, σε σχέση με όσους έτρωγαν πατάτες λιγότερο από μια φορά το μήνα.



πηγή μέσω gataros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.