Τα «πιθανά» μέτρα για το ελληνικό χρέος στην ατζέντα του Eurogroup


Συζήτηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με παραμέτρους τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα τεθούν ως μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι για την Ελλάδα και τα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους της χώρας μας που ενδέχεται να ληφθούν μετά τα μέσα του 2018 αναμένεται να διεξαχθεί στο προσεχές Eurogroup, το οποίο πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου
Γιώργος Παλαιτσάκης
Όπως προκύπτει από το επίσημο κείμενο της ατζέντας του νέου
Eurogroup, αντικειμενικός στόχος της συζήτησης που θα διεξαχθεί είναι να βρεθεί μια κοινή προσέγγιση από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και τους περίφημους "θεσμούς" σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνεται στο κείμενο, δεν αποκλείεται να τεθούν επί τάπητος και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που μπορούν να εφαρμοστούν μετά τα μέσα του 2018. Πάντως, με βάση τη διατύπωση του κειμένου τα μέτρα για το ελληνικό χρέος θεωρούνται "πιθανά" ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και η έκφραση "if necessary" που δείχνει ουσιαστικά ότι ακόμη παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο το Eurogroup να μην κρίνει "αναγκαίο" να εφαρμοστούν τέτοια μέτρα!

Αναλυτικά, στο κείμενο όπου παρουσιάζεται η θεματολογία του
Eurogroup για το Ελληνικό ζήτημα, αναφέρονται τα εξής:
"Το Εurogroup θα συνεχίσει τη συζήτησή του για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας με στόχο την εξεύρεση κοινής προσέγγισης από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και τα θεσμικά όργανα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).
Η συζήτηση θα περιλαμβάνει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας (πέραν του 2018) και τα πιθανά μέτρα για το χρέος που ενδεχομένως θα προκύψουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος έως τα μέσα του 2018. Το πλαίσιο αυτής της συζήτησης είναι μια συμφωνία που συνήφθη στη συνεδρίαση του
Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, στην οποία περιγράφονται τα μέτρα χρέους για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις σχετικά με την επικαιροποιημένη εκτίμηση των θεσμικών οργάνων σχετικά με την εφαρμογή εκ μέρους της Ελλάδας των λεγόμενων «προηγούμενων ενεργειών». Αυτά ήταν μέρος των πολιτικών μεταρρυθμίσεων στις οποίες η Ελλάδα συμφώνησε με τα θεσμικά όργανα τον Μάιο του τρέχοντος έτους.
Η εφαρμογή των προαπαιτούμενων ενεργειών και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους αποτελούν σημαντικά βήματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και για την απελευθέρωση περαιτέρω εκταμίευσης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.