8 απόπειρες να ψυχαγωγηθούμε με την κρίση στο Κατάρ


Βαριέστε; Δεν έχετε κάτι να κάνετε; Ψάχνετε κάτι για να ψυχαγωγηθείτε, αλλά δεν έχετε λεφτά για κινηματογράφο και η τηλεόραση παίζει survivor μόνο τα βράδια; Μην ψάχνετε άλλο. Αυτές τις μέρες, ένα από τα πιο απολαυστικά πεδία διασκέδασης, τυγχάνει να είναι η διεθνής πολιτική σκηνή και πιο συγκεκριμένα η πρόσφατη επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, που αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε πώς θα εξελίσσονταν τα ξεκαθαρίσματα στον υπόκοσμο, αν οι νονοί της νύχτας ήταν μονάρχες πάμπλουτων πετρελαιοπαραγωγών χωρών.
Σίγουρα οι περισσότεροι έχετε ακούσει για τη νέα διπλωματική κρίση που ταράζει τη Μέση Ανατολή, αφού αρκετές χώρες του αραβικού κόσμου, ανάμεσά τους η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Λιβύη και μερικές ακόμα, αποφάσισαν να διακόψουν τις όποιες διπλωματικές επαφές είχαν με το βασίλειο του Κατάρ, αφού όπως λένε υποθάλπει την τρομοκρατία και προωθεί την αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή.
Θα μπορούσε τώρα όλο αυτό να είναι αστείο με κάποιο τρόπο; Παρακάτω εξετάζουμε 8 σημεία γύρω από αυτό το θρίλερ, που αν μη τι άλλο, προσπαθούν να μας κάνουν να γελάσουμε
Η στάση της Αιγύπτου
Το δικτατορικό καθεστώς Σίσι της Αιγύπτου, ήταν από τα πρώτα που μαζί με τη Σαουδική Αραβία έκοψαν τις διπλωματικές επαφές με το Κατάρ. Η στρατιωτική δικτατορία του Σίσι είχε κάθε λόγο να ακολουθήσει πιστά τη Σαουδική Αραβία, αφού όχι μόνο η Σαουδική Αραβία το έχει χρηματοδοτήσει με 12 δισ. δολάρια, αλλά το Κατάρ είχε χρηματοδοτήσει με 10 δισ. δολάρια την προηγούμενη κυβέρνηση Μόρσι, την οποία ανέτρεψε ο στρατός και έφερε τον Σίσι στην εξουσία. Έτσι η Σαουδική Αραβία κατάφερε να κάνει επιθετική εξαγορά μιας χώρας, προσφέροντας μόλις 2 δισ. δολάρια παραπάνω από το Κατάρ, στερόντας από τη μικρή μοναρχία του Κόλπου ένα πολύτιμο όπως φαίνεται υποχείριο.
Γραφική λεπτομέρεια στην όλη υπόθεση η Ελλάδα, που με χαρά δέχτηκε να εκπροσωπεί διπλωματικά μια στρατιωτική δικτατορία μέσω των πρεσβειών της σε μια απολυταρχική μοναρχία…
Ο δικτάτορας της Αιγύπτου, Αλ Σίσι. Φωτογραφία από Middle East Observer
Η στάση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Σε κάποια περιοχή της Αφρικής υπήρχε μια χώρα που κάποτε λεγόταν Λιβυή. Τώρα είναι κρανίου τόπος με πολέμαρχους, σκλαβοπάζαρα και πετρελαιοπηγές που ακόμα κάνουν εξαγωγές. Καθοριστική συμβολή σε αυτή την κατάσταση είχαν τα ΗΑΕ και το Κατάρ, με τις δύο χώρες να υποστηρίζουν δύο αντίπαλες από τις τρεις αυτοανακηρυσσόμενες κυβερνήσεις που αναδείχθηκαν μετά την πτώση του Καντάφι. Το Κατάρ είχε στηρίξει το GNC με έδρα την Τρίπολη και τα ΗΑΕ την κυβέρνηση του Τομπρούκ. Από τότε οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν επιδεινωθεί.
Στην πρόσφατη διπλωματική κρίση, τα ΗΑΕ κατηγορούν το Κατάρ πως διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, με το οποίο διατηρούν διπλωματικές σχέσεις και τα ΗΑΕ (;) Η μοναρχία των ΗΑΕ, έχει να αντιμετωπίσει εσωτερικές αντιδράσεις με αυτή της την κίνηση και έτσι αποφάσισε πως όποιος μιλήσει, γράψει ή ανεβάσει στο ίντερνετ κάτι θετικό για το Κατάρ, θα τιμωρείται με φυλάκιση έως 15 χρόνων και πρόστιμο 136.000 δολαρίων. Η διπλωματική γλώσσα μάλιστα που χρησιμοποιούν τα ΗΑΕ, αποκλίνει λίγο από αυτή που έχουμε συνηθίσει, με τον υπουργό εξωτερικών της χώρας να λέει πως η Ντόχα (πρωτεύουσα του Κατάρ):
έχει στραφεί προς το χρήμα, τα ΜΜΕ, τον κομματισμό και τον εξτρεμισμό
Ναι, είμαστε στο σημείο όπου η μοναρχία που έφτιαξε χιονοδρομικό κέντρο στην έρημο, κατηγορεί κάποιον πως έχει στραφεί προς το χρήμα…
Το χιονοδρομικό κέντρο στο Ντουμπάι
Η στάση της Υεμένης
Άλλη μια χώρα που με τη βοήθεια και του Κατάρ, κινδυνεύει σήμερα να μετατραπεί σε ένα τεράστιο νεκροταφείο. Ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία, στον οποίο συμμετέχει ενεργά και το Κατάρ, βομβαρδίζουν τη φτωχότερη χώρα της Μέσης Ανατολής εδώ και δύο χρόνια περίπου, με το πρόσχημα της εξουδετέρωσης των ιρανόφιλων Χούτι. Ο αυτοεξόριστος πρόεδρος της Υεμένης, που αναγκάστηκε να ζητήσει άσυλο στη Σαουδική Αραβία όταν οι πολίτες βαρέθηκαν να πηγαίνουν σε εκλογές με έναν μόνο υποψήφιο, ανακοίνωσε πως το Κατάρ δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτο να βομβαρδίζει το λαό που θέλει να κυβερνήσει. Έτσι στην επίσημη διπλωματική σκηνή, η Υεμένη φαίνεται να έχει κόψει διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ.
Η Υεμένη σήμερα
Η στάση της Σαουδικής Αραβίας
Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι ο πρωτεργάτης αυτής της κρίσης. Επίσημα, κατηγορεί το Κατάρ πως εξοπλίζει και στηρίζει μια σειρά τρομοκρατικών οργανώσεων:
·         Την Αλ Κάιντα, την οργάνωση που έγινε ευρύτερα γνωστή, όταν ένας Λιβανέζος, ένας Αιγύπτιος, δύο από τα ΗΑΕ και 15 Σαουδάραβες, έκαναν αεροπειρατεία και πέσαν πάνω στους Δίδυμους πύργους, ακολουθώντας τις εντολές του Σαουδάραβα μεγιστάνα Οσάμα Μπιν Λάντεν.
·         Το ISIS, την οργάνωση δηλαδή που σύμφωνα με τη Χίλαρυ Κλίντον, χρηματοδοτούν από κοινού Κατάρ και Σαουδική Αραβία.
·         Τους Χούτι, που όπως είδαμε παραπάνω, βομβάρδιζαν μέχρι χτες από κοινού, Σαουδική Αραβία και Κατάρ.
Η Σαουδική Αραβία, για όσους δεν ξέρουν περισσότερα, είναι εκείνη η μοναρχία της Μέσης Ανατολής, που πριν 9 χρόνια, απειλούσε τη Μεγάλη Βρετανία με τρομοκρατικές επιθέσεις, αν οι εισαγγελείς που ερευνούσαν τις αγοραπωλησίες όπλων της μοναρχίας, δε σταματούσαν. Σήμερα όμως, μάλλον φιλοτεχνείται το προφίλ του τιμωρού της τρομοκρατίας και σαν αντάλλαγμα η πρωθυπουργός της Βρετανίας σκέφτεται να μη δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνας για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Καταλαβαίνουμε κάπως έτσι, πως η διαφορά ανάμεσα στον τρομοκράτη και τον τιμωρό του, έχει να κάνει πλέον καθαρά με το πόσα όπλα είναι διατεθειμένος να αγοράσει ο καθένας…
Η αμερικανική στάση
Εδώ τα πράγματα γίνονται λίγο πιο γραφικά. Στο Κατάρ εδρεύει η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στη Μέση Ανατολή και χρησιμεύει σαν ορμητήριο για επιθέσεις σε Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν. Έτσι η επίσημη διπλωματία των ΗΠΑ προτρέπει τις δύο πλευρές να τα βρουν μεταξύ τους μέσω διαλόγου, το αμερικανικό Πεντάγωνο εξυμνεί το Κατάρ για την προσήλωσή του στη σταθερότητα της περιοχής και η Exxon Mobil λέει πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με το να συνεχίζει να εμπορεύεται τα τεράστια αποθέματα σε φυσικό αέριο που έχει η μικρή μοναρχία του Κόλπου.
Η αμερικανική βάση Al Udeid στο Κατάρ
Και κάπου εκεί μπαίνει ο Τραμπ, ο οποίος αποφάσισε να πάρει όλη την κατάσταση πάνω του… Ο Τραμπ είχε επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία πριν μερικές μέρες και οι περισσότεροι το θυμόμαστε από αυτή την εικόνα
Στόχος της επίσκεψης του Τραμπ, επίσημα τουλάχιστον, ήταν η ενδυνάμωση της GCC, της αντίστοιχης Ε.Ο.Κ. του Κόλπου δηλαδή. Λίγο καιρό αργότερα, η GCC φαίνεται να είναι υπό διάλυση και ο Τραμπ με τρία διαδοχικά tweets φαίνεται πρόθυμος να αναλάβει την ευθύνη για ό,τι γίνεται:
During my recent trip to the Middle East I stated that there can no longer be funding of Radical Ideology. Leaders pointed to Qatar - look!
Τα tweets του Τραμπ, φαίνονται λίγο πιο αστεία, όταν μαθαίνουμε πως η επίσημη αιτιολόγηση για αυτή τη διπλωματική κατάρρευση, είναι το απόσπασμα μιας ομιλίας του εμίρη του Κατάρ στην οποία εξυμνούσε τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ ενώ καταδίκαζε τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ για την επιθετικότητά τους απέναντι στο Ιράν. Το απόσπασμα δημοσιοποιήθηκε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ, αλλά κατέβηκε μετά από ώρες, με το πρακτορείο να αναφέρει πως κάποιοι χάκαραν το site τους και ανέβασαν διαφορετικό κείμενο.
Το Κατάρ ζήτησε βοήθεια ακόμα και από το FBI για να διαλευκάνει το ποιος χάκαρε το πρακτορείο ειδήσεων και το FBI πράγματι πήγε για να εξιχνιάσει την υπόθεση. Ο φταίχτης φαίνεται πως είναι για άλλη μια φορά… ρώσοι χάκερς. Οι συνήθεις δηλαδή ύποπτοι, οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να βάλουν δικό τους πρόεδρο στις ΗΠΑ και να διαλύσουν μια συμμαχία πετρελαιοπαραγωγών χωρών…
Τι πραγματικά πήγε στραβά;
Σύμφωνα με ένα άλλο σκεπτικό, αιτία αυτής κατάρρευσης, είναι η επίσκεψη Τραμπ στη Σαουδική Αραβία και η αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή. Απ’ ότι φαίνεται ο πρόεδρος της Αμερικής συντάχθηκε πλήρως με τη γραμμή της Σαουδικής Αραβίας για τη Μέση Ανατολή και αυτό έδωσε στην αιμοσταγή μοναρχία του Κόλπου την αυτοπεποίθηση να ξεμπερδέψει με όσους πιστεύει ότι μπορεί να ξεμπερδέψει.
Έτσι πριν μερικές μέρες είδαμε στο προτεκτοράτο της το Μπαχρέιν, να εντείνεται η καταστολή ενάντια σε σιίτες, μετρώντας 5 νεκρούς αντιφρονούντες και το κλείσιμο της τελευταίας ανεξάρτητης εφημερίδας στη μικροσκοπική μοναρχία.
Τώρα σειρά έχει το Κατάρ, που εδώ και πολύ καιρό πατούσε σε παραπάνω από μία βάρκες. Από τη μία στήριζε τον εξτρεμισμό που στηρίζει και η Σαουδική Αραβία, συμμετείχε σε ανατροπές καθεστώτων, τροφοδοτούσε εμπόλεμες ζώνες όπως αυτές σε Συρία και Υεμένη και αγόραζε όπλα από τις ΗΠΑ σε ικανοποιητικούς για τη δημοκρατία ρυθμούς.
Από την άλλη όμως στήριζε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, προσπαθούσε να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία και εκμεταλλεύονταν από κοινού με το Ιράν το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, που βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο ανάμεσα σε Κατάρ και Ιράν.
Το μεγαλύτερο κοίτασμα σε φυσικό αέριο στον κόσμο και η συνεκμετάλλευση ανάμεσα σε Κατάρ και Ιράν
Προφανώς αυτή η διπλωματική ανεξαρτησία που επιδίωκε το Κατάρ δεν είναι κάτι που έβλεπε με καλό μάτι η Σαουδική Αραβία από καιρό και τώρα χάρη στον Τραμπ, μπορεί να κάνει γι’ αυτό.
Τι θα γίνει με το Μουντιάλ;
Το ερώτημα που καίει όλους όμως είναι άλλο. Τι θα γίνει με το Μουντιάλ του 2022;
Σύμφωνα με τη FIFA μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στα σχέδια, αλλά ο κίνδυνος να χρειαστεί να ακυρωθεί η διοργάνωση είναι ορατός.Μια διοργάνωση που μέχρι τώρα κόστισε τη ζωή σε 1800 εργάτες από Νεπάλ, Ινδία και άλλες χώρες, χάρη στις πρωτοφανείς ελλείψεις μέτρων ασφαλείας που είχε εξασφαλίσει για τους εργάτες των έργων αλλά και τις βάρβαρες συνθήκες εργασίας κάτω από τις οποίες χρειάζεται να δουλέψουν για την ολοκλήρωσή τους.
Το Κατάρ δεν κινδυνεύει να χάσει για πρώτη φορά τη διοργάνωση του Μουντιάλ, από τότε που το ανέλαβε, αφού ερωτηματικά για τη νομιμότητα με την οποία πήρε τη διοργάνωση, είχαν εμφανιστεί από το 2015.
Κανένας δε μπορεί να ποντάρει με σιγουριά, μέχρι πού μπορεί να φτάσει η κόντρα των δύο μοναρχιών, αλλά μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, μπορούμε όλοι να ελπίζουμε ότι θα βγάλει ο ένας στη φόρα τα άπλυτα του άλλου, οπότε προτείνουμε άφθονο ποπκόρν…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.