Εξελίξεις: Η Ευρώπη έτοιμη να επενδύσει 500 δισ. ευρώ για δική της άμυνα - Εκτός ΝΑΤΟ (Σχόλιο:Το οικονομικό €Ράϊχ θέλει και στρατιωτικό βραχίωνα. Ξεχάστε την εθνική άμυνα των κρατών).

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΛΛΩΝ ΔΙΣ.
Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ επικρίνει την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ και η Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ΕΕ, η Κομισιόν πρότεινε στα 27 κράτη-μέλη τη δημιουργία μιας πραγματικής ευρωπαϊκής άμυνας.

Η Κομισιόν παρουσίασε το φιλόδοξο πρόγραμμά της την Τετάρτη 7 Ιουνίου. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα νέο βήμα στη διαδικασία που έχει στόχο να κάνει συγκεκριμένο ένα πολύ παλιό όνειρο: να οικοδομηθεί μια πραγματική Ευρώπη της άμυνας -ταυτόχρονα με το ΝΑΤΟ.
Η πρόταση της Κομισιόν αφορά τη δημιουργία ενός ετήσιου προϋπολογισμού 500 δισ. ευρώ για την έρευνα από το 2020. Σε αυτά θα προστεθούν 5,5 δισ. ευρώ ετησίως που θα επιτρέπει στις ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν στρατιωτικές επενδύσεις και αγορές, μειώνοντας το κόστος. Τα κράτη-μέλη θα καθορίσουν μαζί τις ανάγκες τους σε επενδύσεις.
Σήμερα ο συνολικός προϋπολογισμός των 28 στην άμυνα πλησιάζει τα 200 δις ευρώ. Αλλά επειδή δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, αυτό στοιχίζει από 25 ως 100 δις, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες. Πράγματι, το 80% των παραγγελιών και το 90% της έρευνας γίνονται σε εθνική βάση, πράγμα που αυξάνει τα κόστη. Και αυτό πολλαπλασιάζει τις συνέπειες: η Ευρώπη έχει συνολικά 178 τύπους οπλισμού (έναντι μόνο 30 στις ΗΠΑ), 20 μοντέλα καταδρομικών αεροπλάνων (μόνο 9 οι ΗΠΑ), 17 τύποι θωρηκτών μάχης (μόνο 1 οι ΗΠΑ), και 70 προγράμματα για drones...

Σήμερα το πλαίσιο στο οποίο παρουσίασε η Κομισιόν το φιλόδοξο αμυντικό πρόγραμμά της είναι πιο κατάλληλο από ποτέ, αναφέρουν κύκλοι των Βρυξελλών: το Brexit και οι αμφιβολίες για την δέσμευση των ΗΠΑ ανοίγουν το δρόμο για ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.

Όπως δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η Ευρώπη πρέπει να προικιστεί «με μια στρατηγική αυτονομία» σε θέματα Αμυνας, ειδικά μέσω μιας κοινής βιομηχανικής πολιτικής, η οποία θα βασίζεται σε κεφάλαια τα οποία σήμερα λείπουν.
Επομένως, το Επενδυτικό Πρόγραμμα το οποίο προτείνει η Κομισιόν θα πρέπει να ψηφιστεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ για να γίνει συγκεκριμένο και θα περιέχει ένα μέρος αφιερωμένο στην έρευνα και στις νέες τεχνολογίες.

Ενα άλλο μέρος του Επενδυτικού Προγράμματος, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τα κράτη-μέλη, θα χρησιμεύσει ως χρηματοδοτικό εργαλείο για ομαδικές αγορές στρατιωτικού υλικού, επομένως πιο φτηνές, π.χ. drones ή στρατιωτικά ελικόπτερα.

«Δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι πλέον ήρεμη δύναμη»
Η απόφαση της Κομισιόν δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Ηδη από τον περασμένο Μάρτιο, η Κομισιόν προειδοποιούσε ότι «Η Ευρώπη πρέπει να πάρει στα χέρια της την δική της ασφάλεια», διότι «το να αποτελεί μια ήρεμη δύναμη («soft power» έγραφε) δεν αρκεί πλέον, αφού η ισχύς υπερισχύει του δικαίου», όπως ανέφερε στην Λευκή Βίβλο για το μέλλον της ΕΕ το 2027.
Η προγραμματισμένη αναχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο ήταν πάντοτε εχθρικό σε κάθε ιδέα εμβάθυνσης σε θέματα ευρωπαϊκής άμυνας, αποτελεί τώρα μια ευκαιρία, υπογραμμίζουν ευρωπαίοι διπλωμάτες, σύμφωνα με την Liberation.
Είναι βέβαιο ότι οι φλου δεσμεύσεις του Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα συνεργασίας και άμυνας έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, όπως φάνηκε από τις ιστορικές δηλώσεις της Ανγκελα Μέρκελ η οποία κάλεσε τους Ευρωπαίους «να πάρουν την μοίρα τους στα χέρια τους».
Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τους Ευρωπαίους να ξοδέψουν περισσότερα στον τομέα της Αμυνας (του ΝΑΤΟ) αλλά χωρίς να δεσμευθεί ότι θα τηρήσει το Αρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ που προβλέπει ότι οι Σύμμαχοι θα προστρέξουν στρατιωτικά αν ένα κράτος-μέλος δεχθεί εξωτερική επίθεση!

«Το μήνυμα που έλεγε στους Ευρωπαίους να πάρουν την μοίρα στα χέρια τους δεν είναι πολύ μακριά από αυτό που πάντα ήθελε να κάνει η Γαλλία», δήλωσε πρόσφατα και η νέα υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Sylvie Goulard.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε μια αυτόνομη δράση, η οποία θα εγγράφεται στην συνεργασία με το ΝΑΤΟ, αλλά θα στηρίζεται στις ευρωπαϊκές δυνατότητες», πρόσθεσε η κ. Goulard.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική στιγμή, τα ταμπού έπεσαν», εκτιμά ένας διπλωμάτης κράτους-μέλους της ΕΕ. «Ηταν αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια να έχουμε κοινή γραμμή για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία ή απλώς και να αναφέραμε την δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τις στρατιωτικές δράσεις με ευρωπαϊκά κεφάλαια», προσθέτει.
Τι περιλαμβάνει ακριβώς το σχέδιο
Η πρόταση της Κομισιόν αφορά ένα ερευνητικό πρόγραμμα οπλισμών το οποίο θα προικιστεί με 500 δις ευρώ ετησίως, μετά το 2020. Το δεύτερο σκέλος των κεφαλαίων θα προσφέρει στις χώρες-μέλη που ενδιαφέρονται την δυνατότητα να αγοράζουν οπλισμό από κοινού. Θα μπορούν, για παράδειγμα να ενωθούν πολλές χώρες μαζί «για να επενδύσουν στην τεχνολογία των drones ή των στρατιωτικών ελικοπτέρων, σε μεγάλες ποσότητες, ώστε να μειώσουν το κόστος».
Εκτός από τα σχέδια για τα Επενδυτικά Κεφάλαια, η Κομισιόν παρουσίασε και πολλά σενάρια εξέλιξης της Ευρωπαϊκής Αμυνας με ορίζοντα το 2015.
Αυτά τα σενάρια είναι περισσότερο ή λιγότερο φιλόδοξα και εμπίπτει στα κράτη-μέλη να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους.

Η Κομισιόν λανσάρει λοιπόν αυτή τη στιγμή ένα Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Κεφάλαιο Άμυνας ώστε να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να ξοδεύουν πιο αποτελεσματικά τα χρήματα των φορολογουμένων, να μειώσουν τα διπλά έξοδα και να πετύχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα κόστους-αποτελεσμάτων.
Το εν λόγω Επενδυτικό Κεφάλαιο είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2016 και είχε υποστηριχθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2016. Τώρα, το Επενδυτικό Κεφάλαιο θα συντονίζει, θα συμπληρώνει και θα ενισχύει τις εθνικές επενδύσεις των κρατών -μελών στην Άμυνα, στην ανάπτυξη πρωτοτύπων και στην αγορά αμυντικού οπλισμού και αμυντικής τεχνολογίας.
«Σε όλη την Ευρώπη, οι άνθρωποι είναι ανήσυχοι για την ασφάλειά τους και για την ασφάλεια των παιδιών τους. Σε συμπλήρωση της συνεργασίας μας με το ΝΑΤΟ, πρέπει να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα για εμάς τους ίδιους. Σήμερα, αποδεικνύουμε ότι κάνουμε τα λόγια πράξη. Το Επενδυτικό Κεφάλαιο θα δράσει ως καταλύτης για μια ισχυρή ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, η οποία θα αναπτύξει καινούριες τεχνολογίες και αμυντικά εργαλεία αιχμής. Τα κράτη-μέλη θα έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτό το πεδίο, θα εξοικονομήσουν περισσότερα χρήματα και τελικά θα δουν την επιρροή τους να αυξάνεται», δήλωσε ο Γιούρι Κατάινεν, αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την ανεργία, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα.

Η Επίτροπος Elżbieta Bieńkowska, επιτετραμμένη για το εσωτερικό εμπόριο, την βιομηχανία και τις μεγάλες επιχειρήσεις, πρόσθεσε:
«Η Ευρώπη πρέπει να γίνει κόμβος ασφάλειας. Το Επενδυτικό Κεφάλαιο θα στηρίξει την συλλογική έρευνα στο πεδίο της άμυνας και uα αναπτύξει κοινές πολιτικές άμυνας. Θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα της στρατηγικής αυτονομίας και στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και σε πολλές επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους οι οποίες βρίσκονται στην αγορά αμυντικού υλικού».

Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.