Επιτυχημένο το πείραμα του βασικού εισοδήματος στη Φινλανδία

 

Τα πρώτα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος παροχής βασικού εισοδήματος έλαβαν οι αρμόδιες αρχές στη Φινλανδία. Βάσει αυτών, οι πολίτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν ήδη μειώσει τα επίπεδα του άγχους τους.

Το πιλοτικό πρόγραμμα βασικού εισοδήματος που εφαρμόζεται στη Φινλανδία είναι το πρώτο στο είδος του στην Ευρώπη. Σε αυτό συμμετέχουν 2.000 άνθρωποι, οι οποίοι θα λαμβάνουν κάθε μήνα 560 για δύο χρόνια. Όσοι παίρνουν το επίδομα, δεν έχουν την υποχρέωση να δηλώσουν αν αναζητούν εργασία ή πώς θα δαπανήσουν τα χρήματά τους, τα οποία αφαιρούνται από άλλα επιδόματα που τυχόν λαμβάνουν.

Η επικεφαλής της νομικής ομάδας του φινλανδικού οργανισμού κοινωνικής ασφάλισης, Marjukka Turunen, εξηγεί πως «το πρόγραμμα έχει έμμεση θετική επίδραση στην ψυχική υγεία των συμμετεχόντων. Παράλληλα, μειώνει τη γραφειοκρατία μειώνει το κόστος περίθαλψης και δίνει απάντηση στη φτώχεια».

Το πρόγραμμα, που άρχισε να εφαρμόζεται υπό τη μορφή κοινωνικού και οικονομικού πειράματος στη Φινλανδία, προβλέπει πως αν κάποιος συμμετέχων βρει εργασία, θα συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα των 560 ευρώ, μειώνοντας τους φόβους των συμμετεχόντων ότι θα χάσουν τα χρήματά τους, αν βρουν δουλειά.

ΠΗΓΗ:enikonomia  μέσω protagorasnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.