Με «ψίχουλα» ζουν 60.000 εν… αναμονή συνταξιούχοι

 

Στη διαπίστωση ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του γ’ μνημονίου έχει επιπτώσεις και στην απονομή των συντάξεων, προέβη ο Όμιλος για τα Κοινωνικά και Εργασιακά Δικαιώματα (ΟΚΕΔ).

Παρατήρησε δε ότι «εδώ και 12 μήνες που ισχύει ο νόμος 4387/16 (Κατρούγκαλου) δεν έχει εκδοθεί καμία νέα σύνταξη, με αποτέλεσμα 60.000 εν… αναμονή συνταξιούχοι να ζουν με προσωρινές παροχές από 384 έως 768 ευρώ». 

Τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα ο ΟΚΕΔ δείχνουν ότι παρά το γεγονός ότι διατέθηκαν κεφάλαια από το γ’ μνημόνιο, δεν διαπιστώνεται επιτάχυνση στη διαδικασία για την απόδοση των κύριων συντάξεων και των εφάπαξ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι είχαν διατεθεί 859 εκατ. ευρώ για κύριες συντάξεις και 492 εκατ. ευρώ για την χορήγηση των εφάπαξ. Με την δέσμευση της κυβέρνησης να αποδοθούν στους ασφαλισμένους μέχρι 30/9/2017. 

Μέχρι στιγμής και ενώ έχουν παρέλθει οι πέντε από τους εννέα μήνες της περιόδου απόδοσης (1/1-30/9/2017), έχουν διατεθεί μόλις το 1/3 των χρημάτων. 

Ειδικότερα: 

*Για κύριες συντάξεις θα διατεθούν μέχρι τέλους Μαΐου 170 εκατ. ευρώ (από τα 859 εκατ. στο σύνολο) ενώ για την ομαλή και πλήρη απορρόφηση του κονδυλίου θα έπρεπε να είχαν διατεθεί στους δικαιούχους 477 εκατ. ευρώ (τα 5/9 του συνολικού ποσού). 

*Για εφάπαξ θα διατεθούν μέχρι τον 5ο μήνα του τρέχοντος έτους μόλις 105 εκατ. ευρώ (492 εκατ. ευρώ στο σύνολο), ενώ θα έπρεπε να έχουν απορροφηθεί 273 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα, ο Όμιλος, του οποίου επιστημονικός διευθυντής είναι ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης επισημαίνει ότι «με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης συμφωνήθηκε μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης (υπουργείο Εργασίας) και εκπροσώπων των θεσμών ένα νέο-12μηνο πλαίσιο απόδοσης των συντάξεων με… δανεικά το οποίο θα ξεκινήσει από 1/7/2017 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2018». 

Τονίζει όμως ότι «σε αυτό όμως ετέθη σαν… πέναλτι η υποχρέωση των ταμείων να εισφέρουν με ιδίους πόρους επιπλέον ποσά 50% επί των κονδυλίων που χρησιμοποιούνται από το πρόγραμμα (γ’ μνημόνιο). 

Αυτό σημαίνει ότι: 

-Για την ολοκλήρωση του προγράμματος ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ θα πρέπει να συμμετάσχει με 588 εκατ. ευρώ (στα 1.176 εκατ. ευρώ των δανεικών που έχουν απομείνει). 

Η απόδοση των συντάξεων εντός τριμήνου μετατίθεται για μια ακόμη φορά στις… ελληνικές καλένδες αφού μέχρι τον επόμενο Ιούλιου θα εξετάζονται οι παλαιές αιτήσεις. 

Περιορίζονται οι δυνατότητες πλασματικής αύξησης των (κρατικών) πλεονασμάτων (γενικής κυβέρνησης) αφού σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνταν το φαινόμενο να παραμένουν σαν διαθέσιμα -κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας- τα κεφάλαια των ταμείων (έσοδα από τις εισφορές) σαν πλεονάσματα του ασφαλιστικού και οι ελάχιστες υποχρεώσεις (π.χ. απόδοσης των εφάπαξ) ικανοποιούταν από τα δανεικά.

Πηγή: dikaiologitika.gr μέσω 
enikonomia μέσω protagorasnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.