Παραδοχή Facebook πως οι κυβερνήσεις το έχουν εκμεταλλευτεί για τη χειραγώγηση της κοινή γνώμης

 

Αυτές οι προσπάθειες ξεπερνούν τις «ψευδείς ειδήσεις», αφού περιλαμβάνουν τη διάδοση αναληθών πληροφοριών, τη στοχοποιημένη συλλογή δεδομένων και τη δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών.

Στην παραδοχή πως οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν εκμεταλλευτεί την εφαρμογή του Facebook για τη χειραγώγηση της κοινή γνώμης, προχώρησε η ίδια η κολοσσιαία εταιρεία, μέσω σχετικής έκθεσης. 

Ενδεικτικά, ορισμένες κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης επιδιώκοντας να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη σε άλλες χώρες, όπως κατά τη διάρκεια των αμερικανικών και γαλλικών προεδρικών εκλογών, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian. 

Στην έκθεση παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, λεπτομερώς οι τεχνικές που έχουν χρησιμοποιήσει διάφορες κυβερνήσεις και οργανισμοί, στην προσπάθειά τους να διαδώσουν παραπλανητικές πληροφορίες και ψευδολογίες για γεωπολιτικούς σκοπούς. 

Αυτές οι προσπάθειες ξεπερνούν τις «ψευδείς ειδήσεις», αναφέρει στην έκθεση η εταιρεία, αφού περιλαμβάνουν τη διάδοση αναληθών πληροφοριών, τη στοχοποιημένη συλλογή δεδομένων και τη δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών οι οποίοι χρησιμοποιούνται ώστε να ενισχύσουν μια συγκεκριμένη άποψη, να σπείρουν τη δυσπιστία και να προκαλέσουν σύγχυση.

Για τον λόγο αυτόν, το Facebook δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση τέτοιου είδους «επιχειρήσεων πληροφοριών».

«Πρέπει να διευρύνουμε την ασφάλεια πέραν της παραδοσιακής καταχρηστικής συμπεριφοράς, όπως η παραβίαση λογαριασμών, το κακόβουλο λογισμικό, τα ανεπιθύμητα μηνύματα και τις οικονομικές απάτες, ώστε να συμπεριλάβουμε και άλλες πιο ύπουλες μορφές κατάχρησης, όπως οι προσπάθειες για χειραγώγηση του πολιτικού λόγου και της εξαπάτησης των πολιτών», σημειώνει ο τεχνολογικός γίγαντας.

Πηγή:bankingnews μέσω protagorasnewsΔεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.