Το ΚΚΕ και επίσημα κατά της εξόδου από το ευρώ με νεοφιλελεύθερα επιχειρήματα

Από τον Παναγιώτη Παπανικολάου    

Είχα αποφύγει κάθε σχόλιο για τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ θεωρώντας πως ο προσυνεδριακός διάλογος άλλου κόμματος πρέπει να είναι σεβαστός ως εσωτερική του υπόθεση. Υποθέτω πως αυτή την στιγμή που μιλάμε έχουν υπερψηφιστεί τόσο οι Θέσεις όσο και η εισήγηση της ΚΕ διά στόματος του ΓΓ, άρα πλέον αποτελούν αποφάσεις και υπόκεινται κριτική ως τέτοιες. Έχουμε λοιπόν (από την εισήγηση της ΚΕ που παρουσίασε ο ΓΓ στο Συνέδριο) : 


”Στην περίπτωση αλλαγής νομίσματος στη χώρα μας, το λαϊκό εισόδημα θα εξανεμιστεί μέσω της υποτίμησης του νέου νομίσματος, της αισχροκέρδειας, της ραγδαίας πτώσης της αγοραστικής δύναμης, καθώς και μέσω της μεγάλης ανατίμησης των εισαγόμενων εμπορευμάτων, στα οποία στηρίζεται όχι μόνο η κατανάλωση αλλά και η βιομηχανία. Επίσης, θα χτυπηθεί και ένα μεγάλο μέρος αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, δανειοληπτών. Το μεγάλο κεφάλαιο είναι αυτό που θα βγει και σε αυτήν την περίπτωση κερδισμένο. Ιδιαίτερα μάλιστα ορισμένα τμήματα του κεφαλαίου θα βγουν ωφελημένα, γι’ αυτό και στήριξαν και στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη”

Εδώ δεν έχουμε απλά θεσμική ολοκλήρωση της ευρωκομμουνιστικής στροφής

Έχουμε μια καθαρά νεοφιλελεύθερη τοποθέτηση που αναμασά τα κυρίαρχα αστικά προπαγανδιστικά επιχειρήματα στην 1η παράγραφο : η "βιομηχανία" (η καπιταλιστική φυσικά) θα πληγεί από μια ενδεχόμενη έξοδο από την ευρωζώνη. Το ίδιο και η "κατανάλωση" (δλδ οι καπιταλιστές μεγαλέμποροι). 

Στην 2η παράγραφο έχουμε μια αστήρικτη ταξικά και μαρξιστικά αναφορά στα κατώτερα μεσαία στρώματα, που είναι και παιδαριώδης αφού αυτά τα στρώματα ήδη εξαφανίζονται και προλεταριοποιούνται βίαια ακριβώς από τα μνημονιακά μέτρα που επιβάλλονται στο όνομα της παραμονής στην ευρωζώνη. 

Στην 3η παράγραφο επαναλαμβάνεται (και επικυρώνεται ως απόφαση Συνεδρίου) το εδώ και καιρό αιωρούμενο από το ΠΟΥΘΕΝΑ επιχείρημα πως κάποια μυστηριώδη τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου "στήριξαν και στηρίζουν" την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Αυτό το "στήριξαν και στηρίζουν" είναι ποιοτική αλλαγή όχι αμελητέα - ως τώρα ακούγαμε "ΘΑ στηρίξουν". Τώρα μαθαίνουμε πως ΉΔΗ "στήριξαν". Το να ισχυρίζεται το ΚΚΕ αυτήν την θέση χωρίς καν να αναφέρει ΠΟΙΑ επιτέλους είναι αυτά τα τμήματα (οι τραπεζίτες ; οι βιομήχανοι ; οι εφοπλιστές ; οι μεγαλέμποροι ; οι μεγαλοξενοδόχοι ; ) έχοντας μάλιστα αποκλείσει τους βιομήχανους και τους μεγαλεμπόρους στην ΙΔΙΑ τοποθέτηση λίγες αράδες παραπάνω, δεν είναι απλά μαρξισμός νηπιαγωγείου. Είναι μια βαθιά συστημική ευρωκομμουνιστική αντίληψη με νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Είναι οριστική υποστολή του αντιΕΟΚικού αντιΕΕ αγώνα. Είναι πλήρης ιδεολογική υποταγή στην κυρίαρχη πολιτική του μαύρου μετώπου κεφαλαίου - ΕΕ - ΔΝΤ - μνημονιακών κυβερνήσεων.

Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.